Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ερώτηση σαράντα επτά βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ / Ερώτηση σαράντα επτά βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: "Ράβε-ξήλωνε" εκ νέου με τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση σαράντα επτά βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ / Ερώτηση σαράντα επτά βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: "Ράβε-ξήλωνε" εκ νέου με τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών;

Αν προτίθεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επανατροποποιήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ζητούν να πληροφορηθούν σαράντα επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή.

Σε αυτήν υπενθυμίζουν ότι πριν ενάμιση χρόνο, με τον νόμο 4519/2018, ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της φύσης, με την ένταξη σε 36 φορείς όλων των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας μετά από ευρεία διαβούλευση. Ο νόμο αυτός, υπογραμμίζουν, αποτέλεσε τη συνέχεια μιας ευρείας μεταρρύθμισης στην οποία περιελήφθησαν ενέργειες αντιμετώπισης αδυναμιών του παρελθόντος, παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αποφάσεων του ΣτΕ κ.λπ..

Οι βουλευτές εστιάζουν στο πλούσιο έργο που παρήχθη μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου για τη στήριξη των φορέων. Μεταξύ άλλων: Εγκρίθηκαν με υπουργικές αποφάσεις όλοι οι Κανονισμοί Διοίκησης & Λειτουργίας και δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ για 17 ΦΔΠΠ, εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί για όλους τους ΦΔΠΠ και είχαν εκταμιευθεί τα ποσά για 19, λειτουργούν όλα τα Δ.Σ. με πλήρεις αρμοδιότητες, είτε με νέα διοίκηση είτε με διοικήσεις που τοποθετήθηκαν προ του 2015. Προκηρύχτηκε πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στο οποίο εντάχθηκαν ήδη 8 ΦΔΠΠ και αναμένεται να ενταχθούν και οι υπόλοιποι, με προϋπολογισμούς μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την υποστήριξη της έναρξης λειτουργίας των 8 νέων ΦΔΠΠ.

Οι 47 ερωτώντες στηλιτεύουν την αδράνεια που επιδεικνύει η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, αφού σταμάτησε τη διαδικασία δημοσίευσης σε ΦΕΚ των κανονισμών και έγκρισης των προϋπολογισμών, εφόσον δεν φαίνεται να προχωρά η διαδικασία προκηρύξεων των 400 θέσεων αορίστου χρόνου, ενώ πολλά δημοσιεύματα αναφέρονται σε αμφισβήτηση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του θεσμικού πλαισίου των φορέων. Ερωτούν δε τον υπουργό ΠΕΝ, πότε θα δημοσιευτούν σε ΦΕΚ οι κανονισμοί λειτουργίας των υπόλοιπων ΦΔΠΠ και θα ολοκληρωθεί η έγκριση των προϋπολογισμών, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι φορείς. Επίσης αν θα τηρηθεί η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για προσλήψεις 400 ΙΔΑΧ στους φορείς, που θα απελευθερώσει από την ομηρία, τους νυν εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά και πότε θα υποδειχθούν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων με τους νέους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, εφόσον απαιτείται μετά τις εκλογές του Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL