Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Σωκράτης Φάμμελος: / Σωκράτης Φάμμελος: Η εκτροπή του Αχελώου είναι αντίθετη με τις νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμμελος: / Σωκράτης Φάμμελος: Η εκτροπή του Αχελώου είναι αντίθετη με τις νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Πολιτικό παράδοξο χαρακτήρισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος την επαναφορά της εκτροπής του Αχελώου από τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως δεν βασίζεται σε κάποια θεσμική, επιστημονική αλλαγή ή εξέλιξη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, "μας φαίνεται περίεργο ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσουν σε μια επιλογή που βρίσκεται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή κανονικότητα και τη διαδικασία λειτουργίας των θεσμών. Και αυτό, χωρίς να έχουν προκύψει νέα δεδομένα, ούτε νέες μελέτες. Είναι σαν ο κύριος Μητσοτάκης να δίνει εντολή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει για το μετρό Θεσσαλονίκης, ή σαν να δίνει εντολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να γνωμοδοτήσουν για ένα διαφορετικό από το συμφωνημένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας. Το 2017 εγκρίθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων για τη Θεσσαλία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στρατηγική, που δεν περιείχε την εκτροπή του Αχελώου".

Ο Σ. Φάμελλος εξήγησε ότι η λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας ως αυτόνομου υδροηλεκτρικού έργου με ευθύνη της ΔΕΗ αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά το 2017, ενώ αναφέρθηκε σε τουλάχιστον επτά ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ για το έργο της εκτροπής, αλλά και σε απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει τη μεταφορά υδάτινων πόρων από μια λεκάνη απορροής σε άλλη για αρδευτικούς λόγους, παρά μόνον για υδροδότηση (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Υπογράμμισε δε πως η εκτροπή του Αχελώου είναι σε πλήρη αντίθεση με τις νέες πολιτικές που χρειαζόμαστε για την πρόληψη, τον μετριασμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων, ενημέρωσε την Επιτροπή για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους Δήμους Λάρισας, Κιλελέρ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με στόχο την ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και την εξασφάλιση υδατικών πόρων για άρδευση στην περιοχή. Τα μικρά αυτά έργα, πρόσθεσε, προβλέπονται από το διαχειριστικό σχέδιο του υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας και θα βοηθήσουν τόσο στην αλλαγή του μοντέλου προσφοράς όσο και στην αλλαγή του μοντέλου ζήτησης νερού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL