Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Άμεσα μέτρα χρειάζεται η Κορώνεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άμεσα μέτρα χρειάζεται η Κορώνεια

Σήμα κινδύνου εκπέμπει εκ νέου η λίμνη Κορώνεια, στις όχθες της οποίας έχουν ξεβραστεί χιλιάδες νεκρά ψάρια που πλέον βρίσκονται σε αποσύνθεση. Τόσο οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης Κορίνειας - Βόλβης και Χαλκιδικής (ΦΔΚΒΧ) όσο και περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα, η λίμνη θα κινδυνέψει με αφανισμό, η χώρα με πρόστιμα από την Ε.Ε., ενώ προειδοποιούν ότι ενδέχεται να ζήσουμε την οικολογική καταστροφή του 1995, με μαζικούς θανάτους ψαριών, αλλά και αποδημητικών πουλιών.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΦΔΚΒΧ, για το φαινόμενο ευθύνεται η πολύ χαμηλή στάθμη της λίμνης, οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη οξυγόνου στα νερά της, ενώ οικολογικές οργανώσεις αποδίδουν τον νέο μαζικό θάνατο των ψαριών και στην τοξική σύνθεση του πυθμένα της. Όπως εξηγούν, το βάθος της λίμνης από 2,80 μέτρα που ήταν πριν από πέντε - έξι χρόνια σταδιακά άρχισε να πέφτει και φέτος, εξαιτίας και της παρατεταμένης ανομβρίας, έχει πέσει σε δραματικά επίπεδα, φτάνοντας μόλις στα 60 έως 80 εκατοστά. «Εκτός από την ανομβρία, σημαντικό ρόλο στη μείωση της στάθμης παίζει η φραγή, με φερτά υλικά και καλάμια, του καναλιού που έχει δημιουργηθεί για την εκτροπή δύο χειμάρρων (σ.σ.: Λαγαδικίων και Σχολαρίου), αλλά και των θυροφραγμάτων, που ανοίγουν κατά περίπτωση, για να διοχετεύουν με νερό την Κορώνεια, και δεν έχουν συντηρηθεί», τονίζει σε δηλώσεις της η πρόεδρος του φορέα Δήμητρα Μπόμπορη. Η ίδια ανέφερε ότι σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία και το ΑΠΘ θα γίνει τις προσεχείς ημέρες συλλογή δείγματος για τοξικολογικούς ελέγχους και επισημαίνει ότι «έχουμε επανέλθει στις προηγούμενες δύσκολες περιόδους» στην Κορώνεια.

Με ραγδαίους ρυθμούς η καταστροφή

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες στη λίμνη άλλαξαν δραματικά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με την βιολόγο του ΦΔΚΒΧ Αθηνά Πατσιά, τον περασμένο Απρίλιο τα αποτελέσματα από τα δείγματα νερού δεν έδωσαν ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα, με εξαίρεση τις τιμές αγωγιμότητας (σ.σ.: ο δείκτης για την μόλυνση των υδάτων από οργανικές και ανόργανες ουσίες) που ήταν 7.000 ppm με όριο το 1.000 ppm. Τον Αύγουστο οι τιμές αγωγιμότητας εκτοξεύτηκαν στις 14.000 ppm, κάτι που δείχνει την τεράστια επιδείνωση που υπήρξε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα τους ανθρώπους του φορέα, ένα άλλο διαχρονικό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο αυτό το ευμετάβλητο σύστημα είναι η υπεράντληση των υδάτων της λίμνης για την άρδευση των καλλιεργειών, οι παράνομες γεωτρήσεις στην περιοχή, αλλά και διάφορες ρυπογόνες επιχειρήσεις που ακόμη λειτουργούν χωρίς κανόνες.

Γνωρίζουν το πρόβλημα στην ΠΚΜ;

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονιας, δεν έχει σχολιάσει τίποτε απολύτως για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Κορώνεια, αν και με απόφαση του ΥΠΕΝ (δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια τον Αύγουστο του 2017) είναι αυτή που έχει την αρμοδιότητα συντήρησης και λειτουργίας των υφιστάμενων τεχνικών έργων, με εξασφάλιση αντίστοιχων πιστώσεων. Παρά ταύτα, τόσο ο ΦΔΚΒΧ όσο και κύκλοι της ΠΚΜ υποστηρίζουν ότι δεν έχει ανατεθεί σε κανέναν φορέα η υποχρέωση της συντήρησης των έργων που έγιναν βάσει του master plan για τη διάσωση της λίμνης. Συγχρόνως αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Φεβρουάριο του 2016 υπάρχει η προειδοποίηση της Κομισιόν για την επιβολή προστίμων της τάξης των 25 έως 30 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν όλα τα έργα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε τη λίμνη κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση ενημερώθηκε για την κατάσταση και δεσμεύτηκε «για ένα πιο απλό σύστημα σε σχέση με τις προστατευόμενες περιοχές προκειμένου να υπάρχει ένας συντονιστής με λυμένα τα χέρια», καθώς και για «την άμεση χρηματοδότηση όλων των έργων βιολογικού καθαρισμού γύρω από αυτήν, προκειμένου η λίμνη να παραμείνει ζωντανή». Μέχρι στιγμής πάντως, πέρα από τις κραυγές αγωνίας των ανθρώπων του ΦΔΚΒΧ δεν έχει υπάρξει καμία κινητοποίηση ούτε από το αρμόδιο υπουργείο ούτε από την ΠΚΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL