Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ψηλά για τους Έλληνες η υπερθέρμανση του πλανήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψηλά για τους Έλληνες η υπερθέρμανση του πλανήτη

Η ανεργία είναι το σημαντικότερο εγχώριο πρόβλημα που απασχολεί τους Έλληνες σε βάθος εικοσαετίας, ενώ η κλιματική αλλαγή έρχεται πρώτη στον κατάλογο των πλανητικών προβλημάτων για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα ευρήματα αυτά εμπεριέχονται στην πρώτη πανελλαδική έρευνα που παρουσιάστηκε χθες και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος Πολιτισμού, εκ των δεκαοκτώ εταίρων του προγράμματος "Life-IP AdaptInGR - Ενισχύοντας την εφαρμογή της πολιτικής προσαρμογής στην Ελλάδα" με συντονιστή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έργο, οκταετούς διάρκειας, είναι συνολικού προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. ευρώ είναι κοινοτική χρηματοδότηση και συνδέεται με την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, η οποία θεσμοθετήθηκε το 2016 μαζί με την υποχρέωση εκπόνησης περιφερειακών σχεδίων.

Η έρευνα έγινε από την εταιρεία qed, με 1.536 τηλεφωνικές συνεντεύξεις, από τις 10 έως τις 31 Ιουλίου, σε πολίτες ηλικίας από 15 έως 70 ετών. Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι οι Έλληνες αναγνωρίζουν τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης, με ιδιαίτερη ένταση μάλιστα στη δυναμική ηλικιακή ομάδα 15 έως 17 ετών, όμως παρατηρείται σαφές έλλειμμα ενημέρωσης ως προς το "περιεχόμενο" των επιπτώσεων. Η έρευνα δείχνει ότι κατά κανόνα οι περιφέρειες της χώρας με υψηλό δείκτη τρωτότητας φαίνεται να μην είναι επαρκώς ενημερωμένες για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, αλλά και για τη σοβαρότητα του προβλήματος. Οι απόψεις των Ελλήνων για την κλιματική αλλαγή δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ιδεολογική ή πολιτική τους τοποθέτηση.

Με μεγάλη πλειονότητα οι Έλληνες θεωρούν ως πρώτο υπαίτιο της κλιματικής αλλαγής κάθε άνθρωπο / οικογένεια, αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσωπικής στάσης και συμπεριφοράς (65%). Ακολουθούν τα ισχυρά κράτη (51%), οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (45%) και το κράτος με την εκάστοτε κυβέρνηση. Ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα (1%) πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό και πολύ μικρό ποσοστό (5%) ότι έχει μόνο φυσικά αίτια, ενώ το 94% εμπιστεύεται τους επιστήμονες θεωρώντας πως δεν υπερβάλλουν...

Από τις επιπτώσεις, "αναγνωρίζονται" περισσότερο από τους πολίτες, κατά προτεραιότητα, η αύξηση της θερμοκρασίας, η αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών και η αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το ραδιόφωνο και το Διαδίκτυο αναδεικνύονται ως τα πλέον χρησιμοποιούμενα μέσα για ενημέρωση. Στην ομάδα 15 έως 17 ετών βασική πηγή πληροφόρησης για την κλιματική κρίση αποτελεί το σχολείο σε ποσοστό 40%. Μάλιστα, στην ερώτηση από ποιον, το 95% απαντά από έναν καθηγητή και το 4% μόνο από μια ΜΚΟ. Στην ερώτηση αν στην επιλογή δημάρχου, περιφερειάρχη, βουλευτή κ.ο.κ. καθοριστικό ρόλο παίζουν οι θέσεις τους για την κλιματική αλλαγή προηγείται η σύνδεση κλιματικής αλλαγής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 73%.

Εκ των βασικών συμπερασμάτων της δημοσκόπησης είναι πως η κοινή γνώμη θεωρεί την κλιματική κρίση βασικό πρόβλημα και είναι καθολικά φιλική στη λήψη μέτρων για τον μετριασμό της, όπως στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα δημόσια κτήρια, στην απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης, στην εκμηδένιση εκπομπών έως το 2050 κ.ο.κ.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Λ. Καρρά, σχολιάζοντας τα ευρήματα, σημείωσε πως «χαρτογραφούν τις σημερινές στάσεις της κοινής γνώμης ανά περιφέρεια και ηλικιακή ομάδα και θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στη χάραξη πολιτικής εκ μέρους του υπουργείου, καθώς και κάθε δήμου ή περιφέρειας ή φορέα της κεντρικής διοίκησης που εμπλέκεται με το θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή". Απέδωσε δε τα εύσημα στον ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη, λέγοντας ότι συνέδραμε ώστε να απαλειφθούν από το νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι καταστροφικές για τον αιγιαλό και την παραλία διατάξεις.

Ο υπουργός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα κλιματικής κρίσης θα είναι ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρ. Ζερεφός, σπεύδοντας να υποστηρίξει: "Είμαστε αντικειμενικά η πρώτη κυβέρνηση η οποία μιλάει και η οποία θα κάνει πράξη την απολιγνιτοποίηση στη χώρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL