Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Σωκράτης Φάμελλος: / Σωκράτης Φάμελλος: Το στρατηγικό λάθος της Ν.Δ. στη διαχείριση των απορριμμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος: / Σωκράτης Φάμελλος: Το στρατηγικό λάθος της Ν.Δ. στη διαχείριση των απορριμμάτων

«Κατά την επίσκεψή του στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ήπειρο, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να αναπαραγάγει ανακρίβειες με μοναδικό στόχο να στηρίξει το πολιτικό σχέδιο της Ν.Δ. για τα απορρίμματα και γενικότερα για κρίσιμους τομείς της οικονομίας που δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίησή τους» τονίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως συνεχίζει στη δήλωσή του ο Σωκράτης Φάμελλος, «ο πρωθυπουργός απέκρυψε όμως ουσιαστικές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση απορριμμάτων που ποτέ δεν αποτέλεσαν συστατικό στοιχείο της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και οδήγησαν, μέχρι το 2015, η Ελλάδα να σωρεύει πρόστιμα για τις χωματερές. Πολύ φοβόμαστε ότι θέλουν να μας οδηγήσουν ξανά στον ίδιο δρόμο, με πρόστιμα αυτή τη φορά για τη μη ανακύκλωση».

Ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσουν στα κάτωθι ερωτήματα:

"Τι συμβαίνει με το έργο των Σταθμών Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που είχε αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να εξυπηρετήσει όλους τους πολίτες; Γιατί το έργο της ΜΕΑ Ηπείρου δεν κατασκευάστηκε για να εξακολουθήσει η διάθεση ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ των υπολοίπων νομών της Ηπείρου, οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετούνται από τη ΜΕΑ και με κάποιο τρόπο θα πρέπει τα απορρίμματα να μεταφέρονται στην Μονάδα. Εκκρεμεί επίσης η μετατροπή των ΧΥΤΑ της Ηπείρου σε ΧΥΤΥ, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Γιατί δεν έχει ξεκινήσει η χωριστή συλλογή και επεξεργασία οργανικών αποβλήτων, όπου υπάρχει ειδική γραμμή στη ΜΕΑ Ηπείρου, αλλά και ειδικός πόρος στα ΠΕΠ εδώ και χρόνια καθώς και νομοθετική υποχρέωση εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν ώστε η διαλογή στην πηγή στην 'Ήπειρο να φτάσει, ως οφείλει, στο 50%, ενώ σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από το 5%;

Οι κύριοι Χατζηδάκης και Μητσοτάκης δεν πρέπει να αμελούν ότι ο παραπάνω στόχος αποτελεί υποχρέωση απέναντι στην Ε.Ε., όρο χρηματοδότησης του έργου, καθώς και πηγή νέων προστίμων για τη χώρα από το 2020. Οφείλουν λοιπόν να καταρτίσουν χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Ν. 4469/17 και των επιχειρησιακών σχεδίων των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Υπάρχει τιμολογιακή πολιτική των ΟΤΑ και του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου ώστε από 1.1.2020 οι ΟΤΑ να πληρώνουν τέλη στον ΦΟΔΣΑ για τη ΜΕΑ Ηπείρου με βάση την απόδοσή τους στην ανακύκλωση όπως προβλέπει ο Ν. 4555 και η ΚΥΑ τιμολογιακής πολιτικής;

Όλα τα παραπάνω προφανώς διέφυγαν του ενδιαφέροντος του κυρίου Μητσοτάκη. Οφείλουμε όμως να τον ενημερώσουμε ότι η χώρα μας δεν έχει περιθώριο να χάσει άλλα τέσσερα χρόνια. Δεδομένου ακόμη ότι σήμερα υπάρχει το πλαίσιο και η απαιτούμενη χρηματοδότηση, οι παραπάνω ενέργειες πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL