Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Καύσωνες, η "πρόγευση" ενός ζοφερού μέλλοντος εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για το κλίμα και το περιβάλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καύσωνες, η "πρόγευση" ενός ζοφερού μέλλοντος εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα για το κλίμα και το περιβάλλον

σε άρθρο της με τίτλο "Αντιμέτωποι με την κατάρρευση, θα πρέπει να συγκροτήσουμε ένα νέο κοινωνικό και πολιτιστικό μοντέλο οργάνωσης", προειδοποιεί ότι "το τέλος του κόσμου μας είναι πια πολύ κοντά - μια ή δυο δεκαετίες το πολύ". 

Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου κόσμου που θα ακολουθήσει, προειδοποιούν οι ειδικοί, θα είναι θερμοκρασίες εξαιρετικά υψηλές για τα δεδομένα του πλανήτη μας. Και η πρόγευση την οποία πήραμε ήδη τις τελευταίες μέρες υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα, ώστε να αποφευχθεί μια ολική "κλιματική κατάρρευση". 

Η επιστημονική κοινότητα, με απανωτές μελέτες, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, από τους καύσωνες που βιώνουμε όλο και πιο έντονα μέχρι και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και το λιώσιμο των πάγων. 

Σύμφωνα με την Monde, το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν θα περάσουμε ένα σημείο καμπής μετά το οποίο το μέλλον φαντάζει άγνωστο, αλλά πότε θα γίνει αυτό το πέρασμα. "Αυτό το καθοριστικό σημείο καμπής", λέει, "είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών κύκλων αυτοτροφοδοτούμενης δράσης μεταξύ των διαφόρων στοιχείων του συστήματος Γη, κατεστραμμένου από έναν αιώνα φιλελευθερισμού".

Υπάρχει ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η ελπίδα οι κυβερνήσεις του πλανήτη να προχωρήσουν στη λήψη πολύ πιο δραστικών μέτρων, κατεύθυνση προς την οποία κινείται ενεργά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, ενόψει της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο για το Κλίμα. 

Διότι, όπως επεσήμανε ο πορτογάλος διπλωμάτης, εάν ο πλανήτης δεν καταφέρει έστω και τώρα να μειώσει τις εκπομπές αερίων και δεν λάβει μέτρα αποφαστικά για την αντιστροφή των δεδομένων, τότε, στην πραγματικότητα, αυτοκτονεί. 

Και οι καύσωνες που ζούμε τελευταία δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL