Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Επενδύσεων το... ανάγνωσμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας / Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Επενδύσεων το... ανάγνωσμα

Πρόγευση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, η οποία συνδέεται με άκριτη διευκόλυνση διαφόρων δραστηριοτήτων γνωστής και... άγνωστης ταυτότητας, έδωσε χθες ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης κατά την εκδήλωση παράδοσης - παραλαβής χθες το μεσημέρι.

Αν και ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του, είπε πως "ζητήματα όπως αυτά της χωροταξίας, των χρήσεων γης και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, παρότι ιδιαιτέρως τεχνικά, είναι κομβικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων. Δύο, άλλωστε, εμβληματικές επενδύσεις στη χώρα, το Ελληνικό και οι Σκουριές, είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτό το υπουργείο".

Όπως είναι γνωστό, στο Ελληνικό οι μίνιμουμ περιβαλλοντικοί κανόνες και η προστασία των αρχαιοτήτων αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να βελτιώσει τους όρους της σύμβασης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος προβλήθηκαν από τη Ν.Δ. ως γραφειοκρατικό εμπόδιο, ενώ στη Χαλκιδική η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει αποδείξει ακόμη την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου πυρομεταλλουργίας και την ασφάλειά της για τους εργαζόμενος και το περιβάλλον.

Εξειδικεύοντας, παρακάτω, στις βασικές προτεραιότητες ενέταξε την αντιμετώπιση "του μεγάλου προβλήματος της έλλειψης ξεκάθαρων χρήσεων γης ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές". Παρότι υποστήριξε πως αυτή η κυβέρνηση έρχεται για να κρατήσει κάθε θετικό που έχει γίνει, αποσιώπησε παντελώς το γεγονός ότι σήμερα κτηματογραφείται το υπόλοιπο 60% της έκτασης της χώρας λέγοντας ότι "αυτό που συμβαίνει αποτελεί εθνική ντροπή".

Βέβαια, παρακάτω μίλησε γενικώς για ολοκλήρωση του κτηματολογίου, ενώ σημείωσε πως ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, καθηγητής Δ. Οικονόμου συμμετείχε στην εκπόνηση του προγράμματος της Ν.Δ. Ο τελευταίος, διαπρύσιος κήρυκας της χωρικής απορρύθμισης από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια και επί σειρά ετών μελετητής με εργοδότη το υπουργείο σε όλες τις ονομασίες και τις μετεξελίξεις στον τίτλο του (ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΚΑ, ΥΠΕΝ), μίλησε για διαχρονική αποτυχία η οποία παρεμποδίζει τις επενδύσεις και ταυτόχρονα καταστρέφει το περιβάλλον.

Στις άμεσες προτεραιότητες κατέταξε τη διευκόλυνση των επενδύσεων και την κάλυψη με χρήσεις γης όλης της χώρας εντός τεσσάρων ετών, που καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση. Δεν παρέλειψε να κινδυνολογήσει υποστηρίζοντας πως είμαστε στο χείλος του γκρεμού σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επενδύσεις. Και αυτός απέκρυψε ότι οι 325 δήμοι θα αποκτήσουν χρήσεις γης μέσω των τοπικών χωρικών σχεδίων, πρόγραμμα που δρομολόγησε το ΥΠΕΝ με το Πράσινο Ταμείο, για την εκπόνηση των οποίων διασφαλίστηκαν 200 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο απερχόμενος υπουργός Γ. Σταθάκης στον σύντομο απολογισμό του υπογράμμισε με έμφαση ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις είναι η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου το 2021, όπως και η επαναφορά των κανόνων και η αποκατάσταση των επιπέδων του χωρικού σχεδιασμού (Νόμος 4447/2016), όπου προβλέφθηκαν και τα τοπικά χωρικά σε επίπεδο δήμων. Ευχαρίστησε τους/τις γενικούς γραμματείς του ΥΠΕΝ και τους εργαζόμενους για την "εντυπωσιακή στήριξη" σε δύσκολες συνθήκες.

Από την πλευρά του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος υπογράμμισε με έμφαση ότι το 2015 λίγοι πίστευαν πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει και ακόμη λιγότεροι πως θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Δώσαμε", πρόσθεσε, "έναν τιτάνιο αγώνα και η Ελλάδα έμεινε όρθια, όπως κι εμείς". Απαρίθμησε τα πεπραγμένα των 32 μηνών σε διάφορους τομείς (προστασία της φύσης, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, διαχείριση πάσης φύσεως αποβλήτων κ.ο.κ.), επισημαίνοντας ότι το ΥΠΕΝ έχει αδυνατίσει πολύ από ανθρώπινους πόρους.

Ο απερχόμενος υφυπουργός Γ. Δημαράς είπε ότι παρέδωσε στη νέα πολιτική ηγεσία έξι φακέλους, ανάμεσά τους και το ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για αναπλάσεις στον αστικό χώρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL