Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Κορμός ο διπλασιασμός των άμεσων ξένων επενδύσεις και η εκτόξευση των εξαγωγών / Η ανάπτυξη στο επίκεντρο της νέας τετραετίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορμός ο διπλασιασμός των άμεσων ξένων επενδύσεις και η εκτόξευση των εξαγωγών / Η ανάπτυξη στο επίκεντρο της νέας τετραετίας

«Βάρος» τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων όσο και στην εκτίναξη των ελληνικών εξαγωγών δίνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία. Άλλωστε η επόμενη περίοδος φαίνεται ακόμη πιο ευνοϊκή για την πραγματοποίηση επενδύσεων και το «άνοιγμα» της χώρας σε ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν τις νομοθετικές προδιαγραφές της χώρας μας.

Οι οιωνοί είναι καλοί, καθότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ρυθμίστηκε και δημιουργήθηκε ένας καθαρός διάδρομος τουλάχιστον 15 ετών, με τους υποψήφιους επενδυτές να θεωρούν ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στη συνεχή πτώση των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα και ενισχύεται και από το "μαξιλάρι" των 35 δισ. ευρώ που υπάρχουν στα δημόσια ταμεία.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως βασικούς πυλώνες τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νέων επαγγελματιών και καινοτομίας, τον θεσμικό εκσυγχρονισμό για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας ενώ ήδη στα πρώτα 4,5 χρόνια παράλληλα δημιουργήθηκαν αναπτυξιακός σχεδιασμός και επενδύσεις.

Ποιος ευνόησε τελικά το επιχειρείν

Άλλωστε, ήδη δόθηκαν δείγματα γραφής κατά τα προηγούμενα χρόνια... Την πενταετία των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο και χάθηκαν 700.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση. Το μοντέλο χαρακτηριζόταν από τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, ενώ τα κονδύλια για τους αναπτυξιακούς νόμους ήταν παγωμένα λόγω φαινομένων κακοδιαχείρισης.

Ευτυχώς, η εικόνα ανεστράφη... Από το 2017 επανήλθε η ισορροπία και έκτοτε τα πράγματα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Το 2018 χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως η χρονιά της εκτόξευσης με περίπου 32.000 νέες επιχειρήσεις να εγγράφονται στα τοπικά επιμελητήρια και 18.000 να κλείνουν. Και η ανοδική πορεία συνεχίζεται καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), τον Ιανουάριο του 2019 ιδρύθηκαν 2.907 επιχειρήσεις, ενώ υπήρξαν 1.489 διαγραφές.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα να υπάρχουν επιπλέον 40.000 επιχειρήσεις από το 2015.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική με προτεραιότητες και σαφή χρονοδιαγράμματα, η οποία συζητήθηκε στα 13 περιφερειακά συνέδρια.

Τα βασικά αναπτυξιακά "όπλα"

Αναφορικά με τον σχεδιασμό στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης, οι βασικές προτάσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν τα εξής:

- Τον διπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων έως το 2025.

- Την αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025.

- Τη δέσμευση 15 δισ. για νέους επιστήμονες, επιχειρηματικότητα και καινοτομία εντός τετραετίας.

- Την ολοκλήρωση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων: Κτηματολόγιο έως το 2021, νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη «Δίκη χωρίς χαρτί» έως το 2021 για επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης.

- Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή προβλέπεται το 2030 το 32% της παραγωγής να είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας.

- Διαμορφώνεται νέο θεσμικό πλαίσιο για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: μακροχρόνιος προγραμματισμός, αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων, αυστηρός έλεγχος.

- Εντάσσεται η γεωργία στην ψηφιακή εποχή, με στόχο το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της χώρας να καλύπτεται από ψηφιακές τεχνολογίες (2020).

Είναι εφικτές επενδύσεις και εξαγωγές

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς αν είναι εφικτός ο διπλασιασμός των άμεσων ξένων επενδύσεων, ο οποίος τίθεται πάνω από τα 7 δισ. ευρώ Η απάντηση δίνεται εν μέρει από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2018 ανήλθαν σε 3,606 δισ. ευρώ (το υψηλότερο ποσό της τελευταίας δεκαετίας) σε σχέση με 3,204 δισ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 12,5%. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το 2018 αποτελεί τη τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων ξένων επενδυτικών ροών στη χώρα μας μετά την ετήσια αύξηση κατά 28,3% από το 2016 στο 2017 και κατά 118,5% από το 2015 στο 2016.

Η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας προέρχεται κατά κύριο λόγο από εταιρείες σημαντικών αγορών, όπως της Ε.Ε., με τη Γερμανία (με διαφορά) και τη Γαλλία δευτερευόντως να αποτελούν τις βασικές χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων. Η Κύπρος, καθώς και χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Ελβετία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, αποτελούν επίσης βασικές χώρες προέλευσης επενδυτικών κεφαλαίων, με την πρώτη δεκάδα να συμπληρώνεται από την Κίνα (με το Χονγκ Κονγκ), που έχει ενισχύσει σημαντικά τη θέση της τα τελευταία χρόνια, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία και την Ιταλία.

Συνεπώς, με μια οικονομία η οποία βρίσκεται σε ανάκαμψη, με το χρέος της να είναι ρυθμισμένο και την ανεργία συνεχώς να μειώνεται!

Κατ' αντιστοιχία ο στόχος για αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ το 2025 είναι φιλόδοξος, ωστόσο σε μια στιγμή που έχει αρχίσει η ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία το ποσοστό αυτό βρίσκεται λίγο πάνω από το 30%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL