Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
"Πράσινο φως" για 31 έργα δημοσίων υποδομών προϋπολογισμού 448,2 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" για 31 έργα δημοσίων υποδομών προϋπολογισμού 448,2 εκατ. ευρώ

Στην υλοποίηση σημαντικών έργων δημοσίων υποδομών στον τομέα των έγγειων βελτιώσεων που συμβάλλουν τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και στη μείωση του κόστους παραγωγής για τον αγροτικό κόσμο προχωρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνοντας το “πράσινο φως” σε 31 προτάσεις έργων συνολικού προϋπολογισμού 448,2 εκατ ευρώ.

Την προώθησή τους είχε προαναγγείλει ο υπουργός Σ. Αραχωβίτης στις 21 Μαΐου επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να καταστούν λειτουργικές υπάρχουσες υποδομές (όπως φράγματα) που εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχαν μείνει “κουφάρια” και οι αγρότες ακόμα περιμένουν να ποτίσουν... Έτσι, η πλειονότητα των έργων σχετίζεται με αρδευτικά δίκτυα ή βελτίωσή τους, ενώ περίπου τέσσερα αφορούν την κατασκευή νέων φραγμάτων.

Ειδικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, των αιτήσεων στήριξης (προτάσεων έργων), της δράσης “Υποδομές εγγείων βελτιώσεων - έργα άνω των 2,2 εκατ. ευρώ” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 10.6, σε σύνολο 45 προτάσεων έργων (προϋπολογισμού 680 εκατ. περίπου), οι 31 προτάσεις, προϋπολογισμού 448,2 εκατ., έτυχαν θετικής αξιολόγησης.

O προϋπολογισμός των προτάσεων θα καλυφθεί από τις πιστώσεις της πρόσκλησης (180 εκατ.) και από πιστώσεις υπερδέσμευσης (εγκρίθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης).

Τα έργα καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και αφορούν βελτίωση αρδευτικών υποδομών, υποδομές για την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), καθώς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών. Στόχος είναι η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση υφιστάμενων φραγμάτων μέσω της σύνδεσής τους με νέα δίκτυα και στον εκσυγχρονισμό δικτύων που σήμερα λόγω παλαιότητας είναι πλέον μη λειτουργικά και παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες ύδατος.

Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό ενίσχυσης 100%.

Παράλληλα, έχουν εκδοθεί από τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειών και βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες προσκλήσεις στις περιφέρειες ύψους 108 εκατ., για επιλογή - υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL