Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Μπροστά με ασφάλεια ή πίσω στη λιτότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπροστά με ασφάλεια ή πίσω στη λιτότητα

Στις εθνικές εκλογές θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα ξανακυλήσουμε πίσω. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θέτοντας το δίλημμα των εθνικών εκλογών, "ο δρόμος προς τα μπροστά δεν είναι δεδομένος ό,τι και να συμβεί", για να προσθέσει με νόημα ότι "ο δρόμος της επιστροφής σε αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, που τόσο ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία και που θα μας συμπαρασύρει ξανά όλους προς τα κάτω, δεν έχει κλείσει πίσω μας οριστικά", και να συμπληρώσει πως "η τελική απόφαση θα είναι του ελληνικού λαού".

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει "αν θα προχωρήσουμε μπροστά, με ασφάλεια και προοπτική, ή θα ξανακυλήσουμε πίσω, στον φαύλο κύκλο των περικοπών, της λιτότητας", για να συμπληρώσει: "Αλλά και της παροιμιώδους ανικανότητας και ανευθυνότητας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών του κράτους. Διότι ας μην ξεχνάμε ούτε ποιοι κυβερνούσαν όταν η χώρα μπήκε σε αυτή την περιπέτεια ούτε την αρχική αιτία που την προκάλεσε".

Παράλληλα, εγγυήθηκε: "Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μας να μην διεξαχθεί η προεκλογική συζήτηση σε ένα περιβάλλον τοξικό, που υπονομεύει τόσο την οικονομία όσο και τη δημοκρατία. Με πολιτικό πολιτισμό, με προγραμματική αντιπαράθεση και σύγκριση ανάμεσα στα δυο διαθέσιμα σχέδια που υπάρχουν, έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τα συμπεράσματά μας και να βγούμε πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι στη νέα εποχή της πατρίδας μας".

Από εκεί και πέρα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, δεν διατρέχει κινδύνους, δεν απειλείται η δημοσιονομική της πορεία και η μακροοικονομική της ασφάλεια, έχει διασφαλιστεί η επίτευξη των βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, ενώ βγαίνει ξανά στις αγορές.

Προοπτικές με μειώσεις φόρων

Συνεχίζοντας περιέγραψε τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια: "Πλέον έχουμε την πολυτέλεια, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, να συζητάμε σε μια προεκλογική περίοδο χωρίς τον βαρύ καταναγκασμό των Μνημονίων. Να συζητάμε για το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας μας... Για τη μείωση του κόστους διαβίωσης με τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων στους έμμεσους και οριζόντιους φόρους για όλο τον πληθυσμό. Τη μείωση των φορολογικών βαρών για τον εμπορικό κόσμο και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Την ενίσχυση της σταθερής πορείας ανάκτησης της εργασίας, με ακόμα περισσότερες, νέες και καλύτερες δουλειές, πέραν των 380.000 που δημιουργήσαμε μέχρι σήμερα, μειώνοντας την ανεργία από το 27 στο 18%".

Απευθυνόμενος στους φορείς του κλάδου σημείωσε: "Tο brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό" τονίζοντας ότι ο τουρισμός δεν ακολούθησε την ύφεση άλλων κλάδων μέσα στην κρίση. "Από το '15 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στην κορυφή". Ακόμη είπε ότι ο κλάδος ξεπέρασε τους στόχους που είχε βάλει και έφτασε στις 33 εκατομμύρια αφίξεις το 2018, όταν στο 12ο Συνέδριο, το 2013, είχε θέσει τον στόχο των 24 εκατομμυρίων αφίξεων ώς το 2021.

Επενδύσεις 5 δισ. το 2018

Αναφέρθηκε σε ορισμένα πολύ ελπιδοφόρα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από την τουριστική δραστηριότητα: Για το 2018, οι επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν τα 5 δισ., από 3,4 δισ. το 2017. Και είχαμε ετήσια αύξηση 46%, έφτασε το ποσό στα 2,2 δισ. στις επενδύσεις που αφορούν νέες μονάδες και ανακαίνιση παλαιότερων. Η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ, μέσω και από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που παράγει, φτάνει στο 30%.

Μείωση μεσαίου ΦΠΑ από το 13% στο 11%

Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε στα όσα έπραξε η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να διατηρηθεί η θετική δυναμική. Ο πρώτος τομέας αφορά στη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας:" Μειώσαμε για φέτος τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και για το 2020 στο 11%. Και το 2020, τον ΦΠΑ για τη διαμονή θα μειωθεί από το 13% στο 11%. Αυξάνουμε επίσης τον συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%. Και επίσης, διότι ένα βασικό εργαλείο που στερήθηκε ο κλάδος σας, είναι η ρευστότητα, προχωρήσαμε στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για να μπορέσει να στηρίξει με πιστώσεις κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό" σημείωσε.

Υποδομές και περιβάλλον

Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός των υποδομών. Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, "παραδώσαμε, την τελευταία τριετία, το σύνολο σχεδόν των οδικών αξόνων ώστε η Ελλάδα να έχει ένα σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης, που αποτελεί ισχυρή βάση για την τουριστική ανάπτυξη. Προχωρά η νέα επενδυτική φάση στο λιμάνι του Πειραιά με την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τόνωση και στον τομέα της κρουαζιέρας". Επίσης πρόσθεσε πως "στον πλέον κρίσιμο τομέα των αεροδρομίων της χώρας, που άλλωστε αφορά σχεδόν τα 2/3 των αφίξεων από το εξωτερικό, υλοποιούμε ήδη το σχέδιό μας. Με την ανανέωση της σύμβασης για το 'Ελευθέριος Βενιζέλος', την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης και το σχέδιο για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων".

Τρίτος τομέας είναι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας." Ο τουρισμός μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σε ένα πλαίσιο στρατηγικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μέσα από τις επενδύσεις που προωθούμε για την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και την εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία" είπε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL