Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Προαναγγελία Τσακαλώτου: / Προαναγγελία Τσακαλώτου: Επαναφορά του ΕΚΑΣ με πιο στοχευμένη μορφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προαναγγελία Τσακαλώτου: / Προαναγγελία Τσακαλώτου: Επαναφορά του ΕΚΑΣ με πιο στοχευμένη μορφή

Την επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 ανέφερε ειδικότερα για το ΕΚΑΣ ότι η κατάργησή του «ήταν μια από τις μεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να το παραδεχθώ”, για να προσθέσει πως “στη διαπραγμάτευση που κάναμε, κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Σκεφτόμαστε την επαναφορά του, με διαφορετική μορφή, πιο στοχευμένο».

Σχετικά με τους συνεπείς φορολογούμενους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα επανέλθει η επιβράβευση για όσους εξοφλούν εφάπαξ τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται εάν η έκπτωση που θα χορηγείται θα ανέρχεται στο 2% του ποσού. Ακόμη, προανήγγειλε την αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού, από τα 1.200 ευρώ που είναι τώρα, ώστε να δοθεί «ανάσα» κυρίως στους επαγγελματίες. Το όριο θα «χτίζεται» ανάλογα με το πόσο συνεπής στις υποχρεώσεις του είναι ο οφειλέτης και ο υπουργός έκανε λόγο ουσιαστικά για μια «κλίμακα συνέπειας».

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε πως «τον μειώσαμε φέτος και θα τον μειώσουμε και του χρόνου», προσθέτοντας ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση της Ν.Δ. για οριζόντια μείωση του φόρου κατά 30%. Είπε ότι υπήρξαν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ φέτος, αρνούμενος πάντως ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επιβάρυνε τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και το Πέραμα.

Από εκεί και πέρα, σχετικά με την προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πέρυσι τέτοια εποχή έλεγε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και μερικούς μήνες αργότερα ελήφθη η σχετική απόφαση, καλώντας όλους να μην βιάζονται και ουσιαστικά προεξοφλώντας ότι το ίδιο θα γίνει και με τη μείωση του αφορολόγητου. Όπως ανέφερε, «στον προϋπολογισμό του 2020 θα έχουμε και τις προτάσεις μας για τη μη μείωση του αφορολόγητου και για τα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει, αλλά και επιπλέον μέτρα», μεταθέτοντας ουσιαστικά τις ανακοινώσεις για τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, σχετικά με τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. ότι μπορεί να μιλήσει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πολιτικά και ιδεολογικά, απάντησε ότι «δεν τσιμπάω από αυτά τα πράγματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL