Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Σε ποια προϊόντα "πέφτει" ο ΦΠΑ από 24% στο 13%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ποια προϊόντα "πέφτει" ο ΦΠΑ από 24% στο 13%

Ξεπερνούν τη μισή ποσοστιαία μονάδα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (για την ακρίβεια κυμαίνονται περίπου στο 0,57% του ΑΕΠ) οι ελαφρύνσεις στην έμμεση φορολογία των οποίων θα τύχουν εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά από την ερχομενη εβδομάδα. Αυτές, όπως έχουν κοστολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανερχονται στο 1,1 δισ. ευρώ (1.108 εκατομμύρια ευρώ) για τη διετία (και πιο ειδικά κατά τους επομενους 19 μήνες) 2019 - 2020.

Ζητούμενο με τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ειναι η ανακούφιση των νοικοκυριών, η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματός τους, η παρεπόμενη τόνωση της ζήτησης και της ιδιωτικής κατανάλωσης και κατ' επέκτασιν της όλης αναπτυξιακής διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται η θέσπιση μείωσης της έμμεσης φορολογίας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα και η εστίαση, από την ερχόμενη Δευτέρα. Έτσι από τις 20 Μαΐου θα εφαρμοστεί ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντα. Με την εν λόγω τροπολογία που κατατέθηκε μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (και συγκεκριμένα στον συντελεστή του 13% από τον υψηλό συντελεστή του 24% που ισχύει σήμερα) τα εξής αγαθά, προϊόντα και παρεχόμενες υπηρεσίες:

* Πρώτον, είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξίδια κ.λπ.

* Δεύτερον, η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών.

* Τρίτον, η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

* Εκτός όμως από την εν λόγω μετάταξη στον μεσαίο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από τον υψηλό, με την ίδια τροπολογία μειώνονται, από το 13% που ισχύει σήμερα, στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%, η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Όπως και με τις προαναφερθείσες κατηγοριες αγαθών και υπηρεσιών, έτσι και με την ενέργεια οι νέοι μειωμένοι συντελεστές ισχύουν από την ερχομενη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Για το έτος 2019 (σε επτάμηνη βάση) και για το έτος 2020 αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 441 εκατ. ευρώ περίπου και 667 εκατ. ευρώ περίπου αντίστοιχα. Συνολικά δηλαδή στο ποσόν των 1.108 εκατ ευρώ.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL