Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Πώς να αποφύγετε τα λάθη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς να αποφύγετε τα λάθη

Οδηγό για την αποφυγή λαθών στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το κείμενο περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για τη συμπλήρωση του εισοδήματος, τα τεκμήρια, τις μειώσεις φόρων και το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Το βασικό εισόδημα

Τα ποσά για το ετήσιο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα στη δήλωσή σας!

Θα πρέπει να ελέγξετε τα ποσά που έχουν προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ στον πίνακα 4Α. «Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις - παρακρατηθέντες φόροι και μειώσεις» με βάση τη βεβαίωση αποδοχών που έχετε από τον εργοδότη σας ή, αν είστε συνταξιούχος, με βάση τη βεβαίωση του ασφαλιστικού σας φορέα.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε διαφορές, δεν μπορείτε να επέμβετε και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εργοδότη σας ή τον φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείστε.

Μάθετε ότι:

Οι κωδικοί της δήλωσης Ε1 που αφορούν σε εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις και η αντίστοιχη παρακράτηση φόρου, θα εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης σε πορτοκαλί πλαίσιο. Οι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι χωρίς τη δυνατότητα τροποποίησης ή διαγραφής τους από τον φορολογούμενο. Εάν έχετε αναδρομικά εισοδήματα, πρέπει να τα δηλώσετε με ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στο έτος που αφορούν. Για να δηλώσετε αναδρομικά εισοδήματα πριν από το φορολογικό έτος 2015, θα πρέπει να υποβάλετε τροποποιητικές δηλώσεις χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ σας.

Το εισόδημα από άλλες πηγές

Σε περίπτωση που αποκτάτε επιπλέον εισόδημα πέραν του μισθού ή της σύνταξής σας, δείτε πώς θα το δηλώσετε:

Εάν εισπράττετε εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα ή λαμβάνετε κάποια επιδότηση, θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσετε το έντυπο Ε3: «Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα». Τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στο έντυπο Ε1 της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος στον πίνακα 4Γ «Εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα».

Μάθετε ότι:

Η σύζυγος υποβάλλει το έντυπο Ε3 με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 θα βρείτε εδώ.

Εάν έχετε τόκους καταθέσεων, θα βρείτε τα ποσά που αφορούν εσάς και τη σύζυγο σας, ανά πιστωτικό ίδρυμα, στον πίνακα 4Δ1. «Μερίσματα, Τόκοι, Δικαιώματα» στην ένδειξη: «Για εμφάνιση τόκων πατήστε ΕΔΩ». Ελέγξτε εάν συμφωνείτε πριν τα μεταφέρετε στη δήλωσή σας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Εάν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί, κάθε δικαιούχος θα πρέπει να καταχωρίσει το ποσό των τόκων καταθέσεων που του αναλογεί.

Εάν αποκτάτε εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων, μακροχρόνια ή βραχυχρόνια (μέσω ψηφιακών πλατφορμών), θα πρέπει πρώτα να υποβάλετε την Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας (έντυπο Ε2) για κάθε υπόχρεο χωριστά. Τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.

Μην ξεχάσετε:

Να συμπληρώσετε τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής) ή πρόκειται για αποθήκη ή χώρο στάθμευσης που ηλεκτροδοτείται από την κοινόχρηστη παροχή ρεύματος, η στήλη αυτή συμπληρώνεται με τον αριθμό «999999999».

Οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 θα βρείτε μέσα από τις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις πατώντας εδώ.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Στην περίπτωση που έχετε υποβάλει δήλωση / δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής για το φορολογικό έτος 2018, κατά την εισαγωγή σας στην εφαρμογή για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε1, εμφανίζεται αυτοματοποιημένο μήνυμα που θα σας υπενθυμίζει ότι από διασταύρωση των αρχείων της ΑΑΔΕ υπάρχουν ποσά από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων (μέσω ψηφιακών πλατφορμών) τα οποία θα πρέπει να δηλώσετε.

Επιπλέον κατά την εισαγωγή σας στην εφαρμογή του εντύπου Ε2 (Αναλυτική Κατάσταση για τα Μισθώματα Ακίνητης Περιουσίας) θα εμφανίζεται ως μήνυμα το ποσό που προκύπτει από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων (μέσω ψηφιακών πλατφορμών) και καλείστε να το δηλώσετε.

Το ποσό που εμφανίζεται ως μήνυμα δεν μεταφέρεται αυτόματα στη δήλωση Ε2. Οφείλετε να κάνετε πρόσθετη εγγραφή στο Ε2 δηλώνοντας το εισόδημα που αποκτήσατε από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (στήλη 17).

Τεκμήρια διαβίωσης

Η κατοικία σας: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα δηλώσετε το ακίνητο που διαμένετε καθώς και τις δευτερεύουσες κατοικίες σας.

Συμπληρώστε τα στοιχεία της κύριας καθώς και των άλλων κατοικιών όπου διαμένετε στον πίνακα 5. «Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης» περ. 1. Μπορείτε να τα καταχωρίσετε με τρεις τρόπους:

- με βάση τα δεδομένα που προέρχονται από τη δήλωση Στοιχείων Ακινήτων Ε9,

- με βάση τα όσα είχατε καταχωρίσει στη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος του προηγούμενου έτους ή

- συμπληρώνοντας τα στοιχεία της κατοικίας σας εκ νέου.

Μην ξεχάσετε:

Να αναγράψετε τον ταχυδρομικό κώδικα της κύριας κατοικίας.

Μάθετε ότι:

- Όσοι φιλοξενούνται δεν συμπληρώνουν αυτόν τον πίνακα.

- Αν δεν είστε ο κάτοχος των ακινήτων που διαμένετε, μην παραλείψετε να συμπληρώσετε αν η κατοικία είναι μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη.

Δείτε επίσης:

Ποια η διαφορά της φιλοξενίας από τη δωρεάν παραχώρηση;

Στη φιλοξενία o χρήστης του ακινήτου (ιδιοκτήτης - μισθωτής) διαμένει στην ίδια κατοικία με τον φιλοξενούμενο.

Στη δωρεάν παραχώρηση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου παραχωρεί την κατοικία του στον φιλοξενούμενο και δεν διαμένουν μαζί, εκτός της περίπτωσης δωρεάν παραχώρησης τμήματος κατοικίας.

Το αυτοκίνητό σας

Ελέγξτε αν εμφανίζονται σωστά τα στοιχεία των επιβατικών αυτοκινήτων σας στον πίνακα 5.«Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης» περ. 1γ. Σε περίπτωση που δεν απεικονίζονται ορθά τα οχήματά σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Δίδακτρα σε ιδιωτικά

Μην παραλείψετε να δηλώσετε τα ποσά που έχετε καταβάλει για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.

Μάθετε για:

- Το τεκμήριο διαβίωσης:

Τεκμήριο διαβίωσης είναι το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχετε για να μπορείτε να συντηρείτε τα περιουσιακά σας στοιχεία, κινητά και ακίνητα (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες -κύρια και δευτερεύουσες- κ.λπ.) καθώς και του ελάχιστου κόστους ετήσιας διαβίωσής σας. Το τεκμήριο υπολογίζεται χωριστά για κάθε περιουσιακό στοιχείο με συγκεκριμένα κριτήρια από τη φορολογική αρχή.

Τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων

Μην παραλείψετε να δηλώσετε τυχόν ποσά που δαπανήσατε για:

- αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση οχημάτων,

- αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών,

- αποπληρωμή δανείων,

- αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση κινητών πραγμάτων αξίας πάνω από 10.000 ευρώ,

- δωρεές άνω των 300 ευρώ εκτός από τις δωρεές προς Δημόσιο, ΟΤΑ, ΑΕΙ κ.λπ.

όπως αναλύονται στην περίπτωση 2 του πίνακα 5. «Προσδιορισμός ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης».

Μάθετε για:

- Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων είναι τα ποσά που απαιτούνται για την απόκτησή τους και τα οποία προστίθενται στα τεκμήρια διαβίωσης (αναλογικά με τους μήνες κατοχής τους) κατά τη χρήση απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL