Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Στο "τραπέζι" η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο "τραπέζι" η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Σχέδιο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένεται να "κλειδώσουν" μετά το Πάσχα, οπότε και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Για την ακρίβεια, υπάρχει σχεδιασμός, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% να κατέβει στο 13%, κάτι που αποτελεί και αίτημα του κλάδου που θεωρεί ότι η επαναφορά τού συντελεστή σε χαμηλά επίπεδα θα βοηθήσει και στην αύξηση των κρατικών εσόδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν το παραπάνω στη βάση διαφόρων σεναρίων φοροελαφρύνσεων, τα οποία θα βγουν από το "συρτάρι" μετά τις γιορτές του Πάσχα και πέραν των σχεδίων για ρύθμιση χρεών σε έως 120 δόσεις τόσο προς εφορίες όσο και προς ασφαλιστικά.

Νέα υπέρβαση για το 2018 και αφορολόγητο

Φαίνεται ότι η μέχρι στιγμής πορεία του φετινού προϋπολογισμού είναι θετική και εκτιμάται πως υπάρχει ήδη υπερπλεόνασμα, το οποίο μπορεί να κατευθυνθεί σε μόνιμα θετικά μέτρα, τα οποία θα αφορούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Άλλωστε, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει και μια ευχάριστη έκπληξη, η οποία θα έρθει από την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2018. Συγκεκριμένα, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την Eurostat και την Ελληνική Στατιστική Αρχή τη Μεγάλη Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της περσινής χρονιάς θα διαμορφωθεί τελικώς στο 4% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον συμφωνημένο στόχο του 3,5% και παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί κοινωνικό μέρισμα άνω των 700 εκατ. ευρώ. Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα εμφανίζει υπερπλεόνασμα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αναμένεται να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν και για την ανάκληση της μείωσης του αφορολογήτου, αλλά και για την οριστικοποίηση των επιπλέον θετικών μέτρων, τα οποία θα εξαγγελθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει και άλλα σενάρια φοροελαφρύνσεων στη βάση των αντοχών του προϋπολογισμού και των περιθωρίων που υπάρχουν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει απορριφθεί τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Οικονομικών το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης. Παράλληλα, αναμένεται και η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019.

Αποφάσεις αρχές Μαΐου

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, και θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Τον σχεδιασμό για τις νέες πολιτικές ελάφρυνσης έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα κάνει και τις σχετικές εισηγήσεις, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από κοινού.

Εναλλακτικά σενάρια

Μέσα στα "σενάρια" υπάρχει και η πιθανότητα να εφαρμοστεί νωρίτερα κάποιο από τα... αλησμόνητα αντίμετρα του 2020 (βέβαια με την παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου). Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα από την εφαρμογή νέας κλίμακας υπολογισμού, η οποία προβλέπει μηδενικό συντελεστή για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ, είναι μέσα στις σκέψης της κυβέρνησης. Αυτό το μέτρο ήταν προγραμματισμένο "αντίμετρο" για το 2020 και δεν αποκλείεται να έρθει νωρίτερα, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Επίσης, η μείωση του βασικού συντελεστή της κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% βρίσκεται μεταξύ των πιθανών μέτρων.

"Χώρος" για ελαφρύνσεις έως 5 δισ. και σχέδιο Τσίπρα

Δεν αποκλείεται το πλαίσιο των παρεμβάσεων να συζητηθεί και μεταξύ των θεσμών, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου. Δεδομένου ότι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης με τους εκπροσώπους των θεσμών θα είναι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνει μια αρχική συζήτηση με την οποία θα εξειδικεύεται ο τρόπος διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβλέπεται ότι θα παραχθεί και φέτος. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε συνολικό δημοσιονομικό "χώρο" 3,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεων για την τετραετία 2019-2022. Ήδη στο τέλος του 2018 ελήφθησαν μόνιμα μέτρα (φοροελαφρύνσεις και μείωση δαπανών) 910 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 3,5 δισ. Τώρα, στη συζήτηση θα εισέλθει και το 2023, ανεβάζοντας τον συνολικό διαθέσιμο "χώρο" στα 5 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, πέραν της τρέχουσας περιόδου, η κυβέρνηση θα ετοιμάσει και ένα γενικότερο σχέδιο, το οποίο θα αφορά όλα τα επόμενα χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελεί τη βασική οικονομική ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στην επόμενη ΔΕΘ, εφόσον δεν υπάρχει αλλαγή εκλογικών πλάνων.

Μείωση ΦΠΑ

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα του υψηλού στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13% αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση. Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εφαρμοστεί από 2021 και δεν αποκλείεται να έρθει και νωρίτερα, ενώ επίκειται και η επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% (φέτος πραγματοποιήθηκε κατά 10%), όπως και η συνέχιση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% την επόμενη τριετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL