Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΣΕΒΕ: Θετικές οι εξαγωγικές επιδόσεις. Χρειάζεται συνέχεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕΒΕ: Θετικές οι εξαγωγικές επιδόσεις. Χρειάζεται συνέχεια

Με σημαντική βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας έκλεισε το 2018, όπως αποτυπώνεται σε μελέτη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας (ΣΕΒΕ), στην οποία πάντως τονίζεται επίσης ότι απαιτείται περαιτέρω βελτίωση των εξαγωγικών δεικτών. Όπως δήλωσε ειδικότερα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Παναγιώτης Χασάπης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, "αν και βλέπουμε πως οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί αρκετά και το 2018 έχουμε κλείσει με άνοδο περίπου στο 17%, πάλι είμαστε κοντά στις 20 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο".

Με βάση τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης, καλύτερη εξαγωγική επίδοση εμφανίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται σχεδόν δύο μονάδες άνω του μέσου όρου της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Χασάπης, "πως πρόκειται για μια αρκετά εξαγωγική και εξωστρεφή περιφέρεια", εντοπίζοντας ως πηγή αυτής της εξέλιξης κυρίως τη γαλακτοκομία. "Η επίδοση έχει εξήγηση, καθώς αυτό συμβαίνει γιατί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται το μεγαλύτερο κομμάτι της γαλακτοκομικής παραγωγής, από τη στιγμή που το μεγαλύτερο κομμάτι του αγελαδοτροφικού τομέα βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ επιπλέον υπάρχει στη συγκεκριμένη περιφέρεια μεγάλο κομμάτι στις πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής" συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο παράδειγμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία "έχει εξαιρετικούς δείκτες". Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει μεγαλύτερες εξαγωγές από ό,τι εισαγωγές και μάλιστα ο επονομαζόμενος δείκτης επικάλυψης είναι 200%. "Αυτό σημαίνει σχεδόν διπλάσιες εξαγωγές από εισαγωγές. Από τις εξαγωγές σχεδόν το 50% αφορά τρόφιμα, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι των τροφίμων είναι γαλακτοκομικά και σε μια ακόμη πιο βαθιά ανάλυση θα δούμε πως μιλάμε για τυροκομικά" σημείωσε. Χαρακτηρίζοντας χρήσιμα τα στοιχεία για τους σχεδιασμούς περιφερειών και περιφερειακών ενοτήτων, τόνισε: "Από αυτό μπορεί κανείς να βγάλει στρατηγική σε ό,τι αφορά π.χ. το πόσο μια περιφέρεια πρέπει να επικεντρωθεί σε κάτι. Είναι δε και ένα εργαλείο για τις περιφέρειες καθώς κάποιες αυτές π.χ. θα κάνουν αποστολές στο εξωτερικό και θα συμμετέχουν σε εκθέσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL