Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά το Eurogroup / Προετοιμάζονται "έξοδος" και... εξόφληση του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά το Eurogroup / Προετοιμάζονται "έξοδος" και... εξόφληση του ΔΝΤ

Το “σήμα” δόθηκε από το Eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να πατά στις στέρεες ράγες της πορείας της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα εξελιχθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Μετά και το αναμενόμενο «πράσινο φως» του Eurogroup για την επιστροφή του 1 δισ. (κέρδη ομολόγων) στη χώρα μας, “ανοίγει” το πεδίο τόσο για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές όσο και για την αποπληρωμή μέρους ή ολόκληρου του χρέους της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συναντήσεις στην Ουάσιγκτον

Η συζήτηση για το ζήτημα της εξόφλησης θα μεταφερθεί στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προγραμματίσει να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ώστε να παρευρεθεί στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Απριλίου). Εκεί θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της αποπληρωμής του ΔΝΤ τόσο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τους εκπροσώπους της Κομισιόν. Παράλληλα θα ανακοινωθούν και οι νέες εκθέσεις του ΔΝΤ για το ΑΕΠ, για τα δημόσια οικονομικά και για τις τράπεζες.

Ετοιμάζει αίτημα εξαίρεσης η Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δάνεια του ΔΝΤ διαθέτουν υψηλό μέσο επιτόκιο, της τάξεως του 4,8% και πλέον (πολύ μεγαλύτερο του ESM), ενώ είναι γνωστό πως η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του ESM. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, πρόωρη προεξόφληση δανείων ενός επίσημου πιστωτή, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό, θα προϋπέθετε ταυτόχρονη ανάλογου ποσοστού προεξόφληση και των υπολοίπων (ESM).

Πάντως, η Ελλάδα μπορεί να παρακάμψει αυτόν τον κανόνα ζητώντας εξαίρεση από τον ESM, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αίτημα εξαίρεσης μέσα στις επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως “θα το υποστήριζε”, ενώ τόνισε πως θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εκπληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Μάλιστα, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει “πολύ ακριβό” επιτόκιο 5%, “πολύ υψηλότερο” από το κόστος δανεισμού στις αγορές.

Το “μαξιλάρι”

Ωστόσο, παρότι η Ελλάδα διαθέτει τα κεφάλαια για τη συνολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ (το “μαξιλάρι” υπερβαίνει τα 37 δισ. ευρώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ενώ είναι τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ταμείου), πληροφορίες αναφέρουν πως ορισμένα κράτη - μέλη του Eurogroup δεν θα έδιναν τη συγκατάθεσή τους σε αυτό το ενδεχόμενο, καθώς εξακολουθούν να επιθυμούν την... παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα και στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Πάντως, ο στόχος της ελληνικής πλευράς έχει να κάνει με τη μερική αποπληρωμή των δανείων που έχουν το υψηλότερο επιτόκιο, ήτοι έως περίπου 5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως στην πρόσφατη έκθεση του Ταμείου τονίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2019 η Ελλάδα είχε οφειλές ύψους 9,8 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR, «τρόπος μέτρησης του ΔΝΤ»). Επισημαίνεται μάλιστα πως η Ελλάδα διερευνά την προπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων αυτών -ποσά που υπόκεινται σε προσαυξήσεις- συνολικού ύψους 5,68 δισ. ευρώ (4,6 δισ. SDR), τα οποία έχουν υψηλό κυμαινόμενο επιτόκιο από 4,8% έως 5,3%.

Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ανέρχονται για φέτος στο 1,5 δισ. ευρώ και για το 2020 στα 2,2 δισ. ευρώ, τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει βάλει στόχο να αποπληρώσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Για την ιστορία και μόνο, τα δάνεια που απομένουν προς εξόφληση είναι 9,8 δισ. ευρώ και η τελευταία δόση από αυτά, ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήγει τον Ιούνιο του 2024.

Η επόμενη έξοδος

Η Ελλάδα, πέραν των 7 δισ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει συνολικά φέτος από τις αγορές (ήδη έχει καλύψει τα 5 εξ αυτών με το πενταετές και το δεκαετές ομόλογο), ετοιμάζεται για ετήσιες εκδόσεις τίτλων 2 έως 5 δισ. ευρώ τον χρόνο την περίοδο 2020-23, κάτι το οποίο της δημιουργεί χρηματοδοτική άνεση για τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τους βαθμούς ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το πώς θα καλύψει τις ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου με παράλληλη χάραξη της οικονομικής της πολιτικής.

Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να κινηθεί τάχιστα και να προετοιμάσει μέσα στις επόμενες ημέρες μια "έξοδο" στις αγορές, η οποία θα καταστεί δυνατόν να στεφθεί από επιτυχία. Κι αυτό καθότι οι αγορές φαίνεται ότι έχουν λάβει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία βαίνει ολοένα και καλύτερα. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα επιτόκια του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σημείωναν χαμηλό 13 ετών την περασμένη Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL