Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Νεοφιλελεύθερης κοπής σε Ασφαλιστικό και εργασιακά το «σχέδιο Πισσαρίδη»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεοφιλελεύθερης κοπής σε Ασφαλιστικό και εργασιακά το «σχέδιο Πισσαρίδη»

Νεοφιλελεύθερης κοπής σε Ασφαλιστικό και εργασιακά είναι το λεγόμενο σχέδιο "Πισσαρίδη", το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση προς δημόσια διαβούλευση.

Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο θα αποτελέσει τη βάση για τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τα κονδύλια από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης.

"Πυλώνας" του σχεδίου αυτού αναδεικνύεται η ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού συστήματος (2ος πυλώνας), κάτι οποίο εμπεριεχόταν και στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Καραγκούνη να παραδέχεται ότι το συγκεκριμένο μοτίβο αποτέλεσε έμπνευση του δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν προβλέπει μηχανισμούς στήριξης της "ραχοκοκκαλιάς" της ελληνικής οικονομίας, ήτοις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Έρχεται δηλαδή σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποσχόταν προεκλογικά η ΝΔ περί ενίσχυσης της μεσαίας τάξης.

Και μάλιστα σε μια περίοδο που μεγάλο μέρος τέτοιων επιχειρήσεων έχει αφεθεί στο έλεος της κρίσης που δείχνει τα σημάδια της, χωρίς πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση αναφέρεται πως δεδομένης της υφιστάμενης δομής του ασφαλιστικού συστήματος, ο βέλτιστος τρόπος συμπλήρωσης του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα είναι ο μετασχηματισμός της επικουρικής σύνταξης (σήμερα νοητής κεφαλαιοποίησης) σε νέα επικουρική που θα λειτουργεί πλήρως κεφαλαιοποιητικά.

Μάλιστα, ο μετασχηματισμός της επικουρικής θα αφορά όλους τους νέους εργαζόμενους και εθελοντικά για όσους παλαιότερους ασφαλισμένους το επιλέξουν. 

Συμπληρωματικά προς την παραπάνω κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα σημαντική η θέσπιση αποτελεσματικού και αυστηρού κανονιστικού πλαισίου για τα ασφαλιστικά ταμεία στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα κατά τα πρότυπα πολλών χωρών της ΕΕ, όπως και η λειτουργία ενός δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου στον δεύτερο πυλώνα, με κεφαλαιοποίηση.

Μάλιστα η Επιτροπή Πισσαρίδη προβλέπει ότι μέρος των χρημάτων, από τα 32 δισ. του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, μαζί με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, θα καλύψουν το σημαντικό κόστος μετάβασης της επικουρικής (κοινωνικής) ασφάλισης στην κεφαλαιοποίηση.

Με τους πλέον ήπιους υπολογισμούς παραγόντων της κοινωνικής ασφάλισης, εκτιμάται ότι στις ασφαλιστικές εταιρείες θα κατευθυνθούν (τα επόμενα 40 χρόνια) από εισφορές και επενδύσεις κεφάλαια πάνω από 99 δισ. ευρώ!, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της έκθεσης

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL