Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Διπλή δόση φόρου για χιλιάδες φορολογούμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλή δόση φόρου για χιλιάδες φορολογούμενους

Παρότι λογιστές, φοροτεχνικοί (λ.χ. ΕΦΕΕΘ), οικονομολόγοι (π.χ. Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και άλλοι φορείς έχουν καταστήσει σαφές ότι οι φετινές έκτακτες συνθήκες, λόγω πανδημίας, επιβάλλουν παράταση της υποβολής δηλώσεων όχι νωρίτερα από το τέλος Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θέτει τη νέα καταληκτική ημερομηνία εντός του Αυγούστου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δυνατότητα των λογιστικών γραφείων να αντεπεξέλθουν στον πρωτοφανή φέτος όγκο εργασίας, αλλά και την ικανότητα εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσο οξύνεται το αίσθημα ανασφάλειας που συνεπάγεται η ενσκήψασα νέα ύφεση. Με την παράταση που δίδεται προβλέπεται διπλή δόση φόρου εισοδήματος μέσα στον Αύγουστο για όσους φορολογούμενους επιλέξουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μετά την προθεσμία της 29ης Ιουλίου.

Ειδικότερα, την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου ανακοίνωσε χθες από του βήματος της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σημειώνεται πως ήδη η ΑΑΔΕ έχει αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα καταβολής φόρων εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις -από τρεις διμηνιαίες-, με την προθεσμία πληρωμής της πρώτης να λήγει στις 31 Ιουλίου τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα. Όσοι δεν υποβάλουν έως το τέλος Ιουλίου τις δηλώσεις τους, θα αναγκαστούν να καταβάλουν μέσα στον Αύγουστο δύο δόσεις, Ιουλίου και Αυγούστου.

Προς το παρόν έχουν υποβληθεί 4,9 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων σε σύνολο περίπου 6,4 εκατομμυρίων, οπότε μένουν σε εκκρεμότητα 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις.

Αναφορικά με τις δόσεις, εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι:

Νομικά πρόσωπα

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων πραγματοποιείται φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των 7 επόμενων μηνών. Ειδικά για τις δηλώσεις των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

Φυσικά πρόσωπα

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων πραγματοποιείται φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Έκπτωση 2%

Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών έκπτωση 2%. Τα παραπάνω ισχύουν και για τις δηλώσεις φορολογίας που έχουν υποβληθεί πριν από την 17.7.2020 (ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των νέων διατάξεων).

Οι διατάξεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και την έκπτωση του 2% περιλαμβάνουν και τις περιπτώσεις φορολογουμένων για τους οποίους ο φόρος βεβαιώθηκε μέχρι 17 Ιουλίου. Αν ο φορολογούμενος - φυσικό πρόσωπο έχει ήδη καταβάλει το συνολικό ποσό οφειλής, τότε για τις περιπτώσεις αυτές το ποσό της έκπτωσης θα συμψηφίζεται ή θα επιστρέφεται κατά περίπτωση.

Οι δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου, αυξάνονται από 5 σε 6, εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται έως 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως 26 Φεβρουαρίου 2021.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL