Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Το καλό σενάριο είναι... κακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το καλό σενάριο είναι... κακό

Τη χειρότερη μορφή ύφεσης, αυτήν που χαρακτηρίζεται ως τύπου «L», δηλαδή ραγδαία συρρίκνωση της οικονομίας ακολουθούμενη από μια αργή, σε βάθος χρόνου αναιμική ανάκαμψη, γνωρίζει η χώρα μας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος φέρνει «μαύρα μαντάτα» και για την απασχόληση. Προτρέπει δε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση φόρων, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την αναζωπύρωση του φαινομένου των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τις προβολές των οικονομετρών του ΟΟΣΑ, αν υπάρξει δεύτερος γύρος πανδημίας, τότε για κάθε 100 ευρώ που θα συρρικνώνεται φέτος η εθνική μας οικονομία θα ανακτά την επόμενη χρονιά μόλις τα 20,75 ευρώ από αυτά, δηλαδή σχεδόν ένα ευρώ για κάθε πέντε που θα έχει χάσει. Αλλά και στο ευνοϊκό σενάριο, ήτοι χωρίς δεύτερο γύρο πανδημίας, για κάθε 100 ευρώ που θα χάσει φέτος θα ανακτήσει το επόμενο έτος τα 41,40 ευρώ από αυτά.

Συρρίκνωση της απασχόλησης και το 2021

Βαρύτατο όμως θα είναι το πλήγμα στην απασχόληση. Αυτή δεν θα παρουσιάσει καν ανάκαμψη το 2021. Στο μεν καλό σενάριο τη μείωσή της κατά 3,5% φέτος θα ακολουθήσει νέα μείωση 1,0% το 2021, στο δε κακό σενάριο, στην περίπτωση δηλαδή κατά την οποία ενσκήψει και νέος γύρος διάδοσης της Covid-19, τη μείωση του 3,8% θα ακολουθήσει νέα μείωση 1,7%.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ξεκινά με την πολύ χαρακτηριστική διαπίστωση πως, αν και «η Ελλάδα αντέδρασε πολύ γρήγορα στην πανδημία, περιορίζοντας αποτελεσματικά τον αριθμό των κρουσμάτων», εν τούτοις παρατηρεί «...η οικονομία έχει χτυπηθεί σκληρά».

Με αργούς ρυθμούς η ανάκαμψη

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ο οργανισμός προσδιορίζει την ταχύτητα της ύφεσης στο 8% για τη φετινή χρονιά, υπό την προϋπόθεση όμως πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Μάλιστα, θα εκτιναχθεί κοντά στην περιοχή του 10%, και ειδικότερα στο 9,8%, εάν υπάρξει και δεύτερος γύρος της πανδημίας κορωνοϊού.

Η οικονομική ζημιά από τον κορωνοϊό χαρακτηρίζεται μεν «προσωρινή», πλην όμως τεράστια, δεδομένου ότι έχουν υποστεί σοβαρό χτύπημα ο τουρισμός, αλλά επίσης και η παραγωγή και η απασχόληση. Έτσι, η ανάκαμψη του 2021 θα είναι χαμηλότερης δυναμικής από ό,τι η ύφεση του 2020.

«Κλειδί» για την ανάκαμψη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οργανισμού, η εφαρμογή πακέτου μεταρρυθμίσεων μπορεί να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030 και κατά 24,2 μονάδες σε ορίζοντα έως το 2050.

Η θετική επίδραση των μεταρρυθμίσεων στην ενίσχυση του ΑΕΠ θα πολλαπλασιάζεται στην περίπτωση παράλληλης αύξησης και του εργατικού δυναμικού με αύξηση του πληθυσμού. Στην περίπτωση αυτή, η θετική επίπτωση υπολογίζεται σε 7,1 και 35,6 μονάδες αντίστοιχα στον ορίζοντα 2030 και 2050.

Με βάση το «κακό» σενάριο, δηλαδή με διπλό χτύπημα της πανδημίας, μετά τη βουτιά κατά 9,8% φέτος, ακολουθεί αργή ανάκαμψη 2,3%, ενώ στο σενάριο ύφεσης 8% φέτος, η ανάκαμψη του 2021 τοποθετείται στην περιοχή του 4,5%

Εάν ο κορωνοϊός δεν «ξαναχτυπήσει», η συνολική κατανάλωση θα μειωθεί φέτος κατά 5% πριν ανακάμψει κατά 4,6% του χρόνου, η απασχόληση μειώνεται φέτος 3,5% καταγράφοντας και νέα μείωση 1% το 2021, οι μεν εξαγωγές υποχωρούν κατά 11,1% φέτος με άνοδο 8,7% το 2021, οι δε εισαγωγές κατά 8,2% (αύξηση 9,7% το 2021), και με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 0,6% του ΑΕΠ τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.

Το εφιαλτικό σενάριο με δεύτερο γύρο πανδημίας

Με τυχόν δεύτερο γύρο πανδημίας, οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι ζοφερές. Η κατανάλωση θα σημειώσει ελεύθερη πτώση κατά 6,5% φέτος με ανάκαμψη 3% το 2021, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα μειωθούν κατά 17,3% (με μικρότερη ανάκαμψη 11% το 2021), οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 13,6% (με νέα μείωση κατά 1,3% το 2021), οι εισαγωγές θα υποχωρήσουν κατά 10,8% (με αμελητέα αύξηση 0,5% το επόμενο έτος), η απασχόληση μειώνεται κατά 3,8% φέτος και συνεχίζει να πέφτει κατά 1,8% το επόμενο έτος. Σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός στη διετία κινείται οριακά πάνω από το μηδέν (έως 0,4%).

Τα υψηλά πλεονάσματα αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα διευθέτησης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους συνετέλεσαν στην ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες «πληγές» συνέχιζαν και προ πανδημίας να παραμένουν ανοιχτές, συνιστώντας προκλήσεις, με τον ΟΟΣΑ να ξεχωρίζει τη γραφειοκρατία, το μεγάλο φορολογικό βάρος και τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, με ξεχωριστή αναφορά στον όγκο των κόκκινων δανείων.

«Περιορίστε τα κόκκινα δάνεια»

Ο οργανισμός αξιολογεί ως επείγουσα την ανάγκη διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Και τούτο καθώς καταγράφει συνδυασμό υψηλών φόρων και εισφορών ως αντικίνητρο για την απασχόληση, σημειώνει τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής και παραοικονομίας και εισηγείται μείωση του φορολογικού βάρους, σε συνάρτηση βεβαίως με τον δημοσιονομικό χώρο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL