Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Νέα παράταση δείχνει η βραδυπορία στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα παράταση δείχνει η βραδυπορία στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που πρόκειται να λήξει στις 29 Ιουλίου ζητούν λογιστές και φοροτεχνικοί. Ήδη μάλιστα έχουν διατυπωθεί και συγκεκριμένες προτάσεις για εκπνοή της προθεσμίας στις 30 Σεπτεμβρίου. Με δεδομένο ότι το διάστημα υποβολής των φετινών δηλώσεων που απομένει μετά την παράταση που έχει ήδη δοθεί είναι μόλις 18 ημέρες και ενώ οι 4 στους 10 φορολογούμενους δεν έχουν ακόμη υποβάλει δηλώσεις, η απόφαση για τη χορήγηση και νέας παράτασης φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Ενδεικτικό είναι πως επί συνόλου 6,4 εκατομμυρίων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, έχουν υποβληθεί έως τώρα στο taxisnet μόνο 3,8 εκατομμύρια δηλώσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στις υπολειπόμενες 18 ημέρες θα πρέπει να υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις με ρυθμό της τάξεως των 140.000 ημερησίως.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προέδρου των Συλλόγου Λογιστών και Φοροτεχνικών Ροδόπης και μέλους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) Θοδωρή Σαββάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κομοτηνής Diavlos 924 ότι ειδικά φέτος, λόγω της πανδημίας, σε πολλές χώρες έχει δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ακόμη και έως τις 31 Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας «εύλογη» μια παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ζητούμενο η αποσυμφόρηση

Ζητούμενο πάντως των φοροτεχνικών - λογιστών είναι να αποσυμφορηθούν τα γραφεία τους, καθώς λόγω των ειδικών φετινών συνθηκών, με τις αιτήσεις για την υπαγωγή στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των ιδιωτών για τη χορήγηση επιδομάτων και βοηθημάτων, λόγω υποχρεώσεων από το  σύστημα Εργάνη και πάσης φύσεως υποχρεώσεων που «τρέχουν» ταυτόχρονα ή έχουν παραταθεί (με τελευταίο παράδειγμα την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία για την υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών για το δώρο Πάσχα που έληγε χθες), γνωρίζουν έναν πρωτοφανή φόρτο εργασίας.

Στην περίπτωση πάντως κατά την οποία θα αποφασιστεί τυχόν παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να αλλάξει και η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι προκαθορισμένη για τις 31 Ιουλίου και ενώ ειδικά φέτος οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις, από τις 31 Ιουλίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, και με έκπτωση 2% εφόσον επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL