Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Εγκλωβισμένοι αγρότες λόγω κόκκινων δανείων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκλωβισμένοι αγρότες λόγω κόκκινων δανείων

Σε καθεστώς ασφυξίας βρίσκονται χιλιάδες αγρότες καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία μέριμνα-ρύθμιση για το θέμα των κόκκινων δανείων που είχαν χορηγηθεί κατά κύριο λόγο από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, την “κακή” ΑΤΕ, η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση, μετά το σκανδαλώδες ξεπούλημα σε ιδιωτική τράπεζα μόνο του υγιούς χαρτοφυλακείου της κρατικής ΑΤΕ το 2012.

Το πρόβλημα υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 80.000 λογαριασμούς (πάνω από 35.000 φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμοί) που σήμερα ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,5 δισ. (μαζί με τον εκτοκισμό των δανείων αγγίζουν τα 3,5-4 δισ.). Σε αυτό το πλαίσιο, αγρότες και συνεταιρισμοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι, με την περιουσία τους δεσμευμένη σε έναν μηχανισμό εκκαθάρισης που τους στερεί τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας.

Καταγγελίες για παλαιές οφειλές

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία της εξέτασής τους από τον εκκαθαριστή, κυρίως της πρώην ΑΤΕ (με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών), εντείνοντας την αγωνία των αγροτών για το τι μέλλει γενέσθαι με τα αγροτικά δάνεια.

Στο μεταξύ, ο εκκαθαριστής δρομολογεί είτε πώληση των συγκεκριμένων δανείων σε fund ή νομικές ενέργειες, ενώ ήδη πολλοί παραγωγοί καταγγέλλουν ότι λαμβάνουν ειδοποιήσεις για άμεση εξόφληση των παλιών οφειλών τους με επιστολές ή τηλεφωνικά.

Σοβαρό ζήτημα αποτελεί εκείνο των υποθηκών για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας από τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες τους, δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν συνδεθεί με πρόσθετες υποθήκες, που μέσω του ιδρυτικού της νόμου η ΑΤΕ είχε το προνόμιο να εγγράφει χωρίς τη συναίνεση-ενημέρωση του δανειολήπτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο 2018 και για ένα περίπου χρόνο τέθηκε σε ισχύ ρύθμιση που προέβλεπε τη δυνατότητα μακροχρόνιας αποπληρωμής και μερικής διαγραφής χρεών στο πρότυπο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ωστόσο, πέραν του ότι η ρύθμιση έληξε, δεν φαίνεται τελικά να προσέλκυσε ικανό αριθμό αγροτών, καθιστώντας επιβεβλημένη μια νέα παρέμβαση που θα παρέχει βιώσιμες λύσεις.

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Την κρισιμότητα του θέματος αναδεικνύουν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που κατέθεσαν, τονίζοντας ότι το πρόβλημα καθίσταται σοβαρότερο υπό τις σημερινές συνθήκες της κρίσης και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων στήριξης, ιδίως της ρευστότητας, από την κυβέρνηση, με την εξυπηρέτηση των υφιστάμενων δανείων να είναι πλέον εξαιρετικά δυσχερής. Ζητούν ενημέρωση για την πορεία της εκκαθάρισης καθώς και για το αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, προτεινόμενο μοντέλο εξόφλησης και κατεύθυνση για την περικοπή τόκων-πανωτοκίων στα ενυπόθηκα δάνεια. Τέλος, ρωτούν αν υπάρχει πρόθεση για κοινή συζήτηση με την ΤτΕ και τον εκκαθαριστή, όπως πολλές φορές έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πάψουν οι ειδοποιήσεις αλλά να υπολογιστεί οριστικό ποσό και χρονοδιάγραμμα για κάθε ενδιαφερόμενο, προκειμένου να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός και η εξόφληση οφειλών.

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Αραχωβίτης κάνει λόγο για βαλτωμένη κατάσταση και τονίζει: “Χωρίς σχέδιο για την πραγματική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις βαδίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνθλίβοντας παραπάνω τη ρευστότητα και δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την παραγωγή”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL