Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση για την κατάρρευση της οικονομίας!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση για την κατάρρευση της οικονομίας!

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση και διά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός ότι οι νεότερες προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν πως η η Ελλάδα δεν θα είναι «πρωταθλήτρια» της ύφεσης για το 2020, αλλά η Ιταλία! Βέβαια, αποκρύπτουν το ότι οι νέες εαρινές εκτιμήσεις της Ε.Ε. είναι χειρότερες την Ελλάδα τη διετία 2020-2021 σε σύγκριση με τις αμέσως προηγούμενες. Βάσει αυτών, η ύφεση φέτος θα είναι 9%, ελαφρώς μικρότερη από την πρόβλεψη του Μαΐου, που ήταν 9,7%. Το 2021 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6%, από 7,9% που προέβλεπε τον Μάιο. Το παραπάνω σημαίνει πρακτικά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα κατά 2 δισ. σε σχέση με τα όσα προέβλεπε πριν λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί, όταν η ανάλυση των στοιχείων από το σύνολο διεθνών οίκων και θεσμών δείχνει ότι τη φετινή χρονιά αναμένεται να εκτοξευτεί η ανεργία πάνω από 20%, με το «πλήγμα» να αφορά από 150.000 έως 200.000 εργαζομένους; Ήδη η καταβαράθρωση στην απασχόληση επιβεβαιώνεται το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης (προσλήψεις μείον απολύσεις) του 2020 να είναι οριακά θετικό και να διαμορφώνεται στις μόλις 43.394 νέες θέσεις. Είναι όμως ταυτόχρονα το χειρότερο από το 2001 και δείχνει την τεράστια διαφορά σε σχέση με το 2018 και το 2019. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο απασχόλησης το 2018 ήταν θετικό κατά 298.000 θέσεις εργασίας και πέρυσι ξεπέρασε τις 296.000, ακολουθώντας και ξεπερνώντας τα επίσης θετικά εξάμηνα του 2017 (255.000) και του 2016 (234.000).

Πέραν της πανδημίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι η αποκλειστική υπεύθυνη για το εύρος της ύφεσης, καθότι καθυστέρησε να λάβει μια σειρά από αναγκαία μέτρα, ενώ επέδειξε κάκιστο σχεδιασμό τόσο στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» όσο και στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και της επιστρεπτέας προκαταβολής, με αποτέλεσμα να ανακοινώνονται ξανά και ξανά... Φαίνεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντιληφθεί τις ανεπαρκείς υπηρεσίες που προσφέρει η κυβέρνησή του, με αποτέλεσμα να εμμένει σε εντελώς ανακριβή στοιχεία, όπως τα όσα δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Εμείς υποστηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα συνολικό πακέτο το οποίο πλησιάζει τα 24 δισεκατομμύρια». Είναι ζήτημα αν τα συνολικά οικονομικά μέτρα φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ από την αρχή του lockdown μέχρι σήμερα σε δημοσιονομικό επίπεδο, όντας πολύ λιγότερα σε σύγκριση με μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. Είτε λοιπόν δεν γνωρίζει το ακριβές ύψος των μέτρων, πράγμα αδιανόητο για πρωθυπουργό, είτε παραπλανά σκόπιμα τους πολίτες της χώρας!

Σε σύγχυση ο πρωθυπουργός

Ενδιαφέρον στη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού είχε και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή οικονομικά σε σύγκριση με πριν κάποιους μήνες, καθώς ανέφερε ότι «η χώρα σήμερα, παρότι η οικονομία της έχει μπει σε ύφεση, είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από πέντε-έξι μήνες». Ας δούμε όμως την πραγματικότητα των αριθμών. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει καταγράψει ότι, ύστερα από 12 συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα -μόλις σε τέσσερις μήνες- μπήκε σε ύφεση ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή πολύ πριν από τον κορωνοϊό. Είναι επίσης γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «παρέδωσε» μια οικονομία που «έτρεχε» με ρυθμό 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ο οποίος... έπεσε στο 1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Κι αυτό οφείλεται στις πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Από εκεί και πέρα, το πρώτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Τι δείχνουν τα στοιχεία αυτά; Ότι η Ν.Δ. -που εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για την... αναιμική ανάπτυξη του 2% υποσχόμενη 4%, ενώ παρέλαβε την οικονομία στο +2,8%- σε μόλις εννέα μήνες καταγεγραμμένης διακυβέρνησης έχει επιτύχει να συρρικνώσει την οικονομία τουλάχιστον στο 60% της περιόδου αυτής.

Συν τοις άλλοις, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανάφερε στις 24 Ιουνίου του 2020 ότι η ύφεση κατά το β’ τρίμηνο του 2020 θα ανέλθει στο 16%. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο το πώς ο πρωθυπουργός της χώρας θεωρεί πως ισχυροποιείται η ελληνική οικονομία, όταν μάλιστα το γενικευμένο «μπάχαλο» στον τουρισμό αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Αλ. Χαρίτσης: Η Ν.Δ. ισοπέδωσε την οικονομία μέσα σε έναν χρόνο

«Μέσα σε έναν χρόνο κυβέρνησης της Ν.Δ. γύρισαν όλα ανάποδα: από την ανάπτυξη στην ύφεση κι από τη μείωση της ανεργίας στην εκ νέου εκτόξευσή της» υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας σκληρή κριτική στη Ν.Δ. που «μέσα σε μόλις έναν χρόνο ‘κατάφερε’ να ισοπεδώσει την οικονομία και την αγορά εργασίας».

Σε on camera δήλωσή του έκανε λόγο για «καταστροφή» όσον αφορά το ύψος της ανεργίας: «Οι νέες θέσεις εργασίας φτάνουν μόλις και μετά βίας τις 40.000, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι άγγιξαν τις 300.000. 260.000 λιγότεροι εργαζόμενοι δηλαδή». Την ίδια στιγμή, επισήμανε για την οικονομία: «Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα εκτιμά ότι η ύφεση θα φτάσει το 9% για το 2020, ενώ χαμηλότερη είναι και η πρόβλεψη για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 - πλέον η Κομισιόν θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί μόλις κατά 6%».

«Η άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά την οικονομία και την εργασία, παρά την παρακαταθήκη που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενδεικτική της πολιτικής της. Γιατί για τη Ν.Δ. το μόνο ‘μαξιλάρι’ που υπάρχει είναι οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους» διαμήνυσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL