Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ειδική εκθεση της ΤτΕ / Ειδική εκθεση της ΤτΕ: Πώς ο τουρισμός "μεγαλώνει" την ύφεση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ειδική εκθεση της ΤτΕ / Ειδική εκθεση της ΤτΕ: Πώς ο τουρισμός "μεγαλώνει" την ύφεση

Σε μειώσεις μισθών και συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ οδηγεί το κυβερνητικό φιάσκο στον ελληνικό τουρισμό. Όπως προκύπτει από ειδική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος, μόνο η μείωση των τουριστικών εισπράξεων του 2020 κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019 οδηγεί σε μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5,3%! Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω σενάριο (δηλαδή η μείωση εσόδων αυτού του μεγέθους) φαντάζει εύλογο και στο υπουργείο Τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council, WTTC) εκτιμά τη συνολική συμβολή του τουρισμού σε 20,8% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το παραπάνω συνεπάγονται ότι η συνολική ύφεση στη χώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου, κάτι το οποίο οδήγησε την ΤτΕ να εξυφάνει σενάριο ύφεσης της τάξης του 9,4%, με ταυτόχρονη εκτόξευση της ανεργίας στο 24,3%! Την ώρα μάλιστα που, εκτός του τουρισμού, είναι πάρα πολλοί οι κλάδοι οι οποίοι βιώνουν τεράστια ζημιά. Πλέον και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποδέχεται (αν δει κανείς προσεκτικά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα) ότι θα χρειαστεί και το 2022, ούτως ώστε να φτάσουμε εκεί που βρισκόμασταν το 2019! Αν και η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε φροντίσει να αρχίσει να μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα.

Μείωση εισοδημάτων

Από εκεί και πέρα, στην ειδική έκθεση της ΤτΕ αποτυπώνεται η επιρροή του τουρισμού τόσο στο ΑΕΠ της χώρας όσο και στους μισθούς. Η πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2020 αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους κλάδους των καταλυμάτων, της εστίασης και των μεταφορών, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων, αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της δαπάνης των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, αλλά και άλλους κλάδους άμεσα (βλ. πίνακες).

Ενδεικτικά, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1%, ενώ, γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%.

Αυτό το αποτέλεσμα αποτυπώνει τις συνολικές (άμεσες και έμμεσες) επιδράσεις από τη μείωση του εξωτερικού τουρισμού. Η κατανομή κατά κλάδο της μεταβολής της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της αποδίδεται στους κλάδους που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό (βλ. πίνακες). Η άμεση συμβολή της μεταβολής των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο ΑΕΠ εκτιμάται σε 4,5 ποσοστιαίες μονάδες και το υπόλοιπο (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας) αντιπροσωπεύει την έμμεση συμβολή. Σημειώνεται ότι στην παρούσα ανάλυση εξετάζεται αποκλειστικά το αποτέλεσμα μιας μείωσης των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό.

Τα αγαθά και οι δαπάνες

Χαρακτηριστικό του τουρισμού είναι ότι τυπικά δεν αντιπροσωπεύει έναν μεμονωμένο κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά αποτελεί ένα σύνολο κλάδων, που παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που καταναλώνονται από τους επισκέπτες (αλλοδαπούς και ημεδαπούς) μιας περιοχής. Ως τουριστική δαπάνη χαρακτηρίζεται το ποσό που αυτοί δαπανούν τόσο για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού όσο και κατά τη διάρκεια της διαμονής τους και καταβάλλεται είτε από τους ίδιους είτε από τρίτους (π.χ. ταξιδιωτικά γραφεία) για λογαριασμό τους.

Ειδικότερα, οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι αλλοδαποί επισκέπτες σε μια χώρα καταγράφονται ως εισπράξεις (εξαγωγές υπηρεσιών) στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Οι κύριες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην τουριστική δαπάνη είναι: καταλύματα και εστίαση, μεταφορές (χερσαίες, πλωτές και αεροπορικές), ταξιδιωτικά πρακτορεία, ενοικίαση μεταφορικού εξοπλισμού, πολιτιστικές δραστηριότητες, αναψυχή και αθλητικές δραστηριότητες, συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις και λιανικό εμπόριο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL