Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Ερασιτεχνισμοί δίχως τέλος από την κυβέρνηση - Μπαράζ ακυρώσεων από τους ξένους τουρίστες * Η TUI φέρεται να υποκαθιστά το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού * Προβληματικό το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» / Φιάσκο η πρεμιέρα της τουριστικής σεζόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερασιτεχνισμοί δίχως τέλος από την κυβέρνηση - Μπαράζ ακυρώσεων από τους ξένους τουρίστες * Η TUI φέρεται να υποκαθιστά το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού * Προβληματικό το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» / Φιάσκο η πρεμιέρα της τουριστικής σεζόν

Φιάσκο από πάσης απόψεως αποδείχθηκε η χθεσινή πρεμιέρα της φετινής τουριστικής σεζόν. Οι ακυρώσεις αφίξεων πολλαπλασιάζονται. Οι ιδιοκτήτες κρουαζιερόπλοιων αρνούνται να εμπιστευτούν την «ασφαλή» Ελλάδα.

Οι ερασιτεχνισμοί της τουριστικής πολιτικής της κυβέρνησης είχαν ως τελευταίο «κατόρθωμα» τα λάθη και τις καθυστερήσεις της πλατφόρμας όπου καταχωρίζονται τα στοιχεία συμμετοχής στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Tourism 4All», ενώ πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι τους οποίους «πετάει εκτός» το σύστημα, με πιθανή ως εκ τούτου παράταση υποβολής αιτήσεων.

Το «κερασάκι στην τούρτα» ήρθε από γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο γερμανικός κολοσσός της TUI υπαγόρευσε στον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όρους σχετικά με την υγειονομική πρόληψη στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα μόλις τα μισά ξενοδοχεία της χώρας (περί τα 5.200 επί συνόλου περίπου 10.000) έχουν λάβει πιστοποιητικό τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, η λειτουργία των ξενοδοχείων πανελλαδικά θα φθάσει το 60%.

Αναλυτικότερα η παρτίδα για τον κατεστραμμένο από το σκληρό lockdown τουριστικό κλάδο δεν φαίνεται να σώζεται για φέτος. Οι ξένοι τουρίστες τη χθεσινή ημέρα ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού παρέμειναν «άφαντοι», ενώ συνεχίζονται οι μαζικές ακυρώσεις αφίξεων. Πλέον ξενοδόχοι και γενικότερα κόσμος του τουρισμού στη νησιωτική Ελλάδα ελπίζουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Τη ζοφερή εικόνα περιέγραψε στην ΕΡΤ η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χριστίνα Τετράδη: Η μία στις δύο ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχει ανοίξει φέτος, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι και σε αυτά τα ξενοδοχεία που άνοιξαν η πληρότητα είναι 20% ή 10% των συνολικών κλινών, 80% με 90% κάτω από πέρυσι. Σημείωσε πως η μείωση κατά 80%, αν μεταφραστεί σε ποσοστό του ΑΕΠ που αντιπροσωπεύει ο τουριστικός κλάδος, είναι περίπου 16% του ΑΕΠ ή 32 δισ. λιγότερα. «Ετοιμαστείτε για το χειρότερο Μνημόνιο στην ιστορία των Μνημονίων» δήλωσε.

Το πρόβλημα με τα νησιά

Το πιο σοβαρό πρόβλημα αφίξεων τουριστών και πληρότητας ξενοδοχείων αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων, που αποτελούν το enfant gâté του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της  Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνη Ηλιόπουλο, η πληρότητα των ξενοδοχείων στο ένα από τα τρία πλέον κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας αγγίζει μόλις το 15% με 20%. Ενδεικτικό είναι ότι χθες, οπότε άρχισαν οι διεθνείς πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια, η Σαντορίνη επρόκειτο να υποδεχθεί μόλις έξι πτήσεις εξωτερικού, ενώ πέρυσι προσγειώνονταν 30 διεθνείς πτήσεις.

Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο ότι παραμένουν κλειστές οι αγορές ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας και αραβικών χωρών, των οποίων οι τουρίστες αποτελούν αυτό που λένε «καλοί πελάτες» και «φίλοι» του νησιού.  Έτσι πολλά ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά σε Περίσσα και Καμάρι. Όσον αφορά την Πάρο, η πληρότητα υπολογίζεται στο 30%.

Ζοφερή εικόνα στην κρουαζιέρα

Ζοφερή είναι η εικόνα στον χώρο της κρουαζιέρας. Όχι μόνο για τη Σαντορίνη, την οποία δεν πρόκειται να προσεγγίσει κανένα κρουαζιερόπλοιο έως και τον Σεπτέμβριο, όταν πέρυσι είχε σημειωθεί ρεκόρ αριθμού κρουαζιερόπλοιων που έδεσαν στο λιμάνι της φθάνοντας τα 592, τα οποία είχαν μεταφέρει 980.771 επιβάτες, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα μας.

Ενδεικτική είναι η απόφαση της ελληνικής εταιρείας κρουαζιέρας Celestyal Cruises, η οποία δραστηριοποιείται στα ελληνικά νησιά με εβδομαδιαίες αναχωρήσεις από το λιμάνι του Πειραιά, σε νέα παράταση της αναστολής των κρουαζιέρων της έως την ήδη ανακοινωθείσα επίσημη έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου στις 6 Μαρτίου 2021.

Ένα άλλο φαινόμενο που χαρακτηρίζει τη φετινή τουριστική σεζόν είναι οι «δύο Ελλάδες».

Η μία είναι η βόρεια Ελλάδα, όπου η πληρότητα ανέρχεται στο ένα τρίτο της δυναμικότητας των ξενοδοχείων χάρη και στη συμβολή των οδικών αφίξεων, κυρίως Ρουμάνων, Βουλγάρων και Σέρβων, οι οποίοι επιλέγουν προορισμούς όπως η Σαμοθράκη, η Θάσος και παραλίες, ενώ η πιο δυναμική εξαίρεση στον γενικό κανόνα είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς το «φιλί της ζωής» έδωσαν στα τοπικά ξενοδοχεία τα σώματα ασφαλείας που εστάλησαν προ ολίγων μηνών για φρούρηση των συνόρων.

Η άλλη είναι η νησιωτική Ελλάδα, όπου η πληρότητα δεν ξεπερνά ούτε το ένα πέμπτο λόγω απουσίας Αμερικανών, Βρετανών, Σουηδών, Ρώσων και Κινέζων.

Οι απειλές της TUI και η υποχώρηση Μητσοτάκη

Στο μεταξύ ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε σε μια ιδιαίτερη πτυχή που αφορά τις διακοπές πολλών Γερμανών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν, «η TUI απειλούσε με ακύρωση όλων των ταξιδιών» λόγω της νέας φόρμας που πρέπει να συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες. Η κυρίαρχος της τουριστικής αγοράς TUI απείλησε, αναφέρουν, με άμεση ακύρωση όλων των ταξιδιών της αξιολογώντας ως ακραίο το αρχικό σχέδιο για οδηγία καραντίνας της ελληνικής κυβέρνησης.

Βάσει του σχεδίου τυχαία επιλεγμένοι επισκέπτες θα υποβάλλονταν στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού και στη συνέχεια θα έπρεπε να μπουν για 36 ώρες σε καραντίνα ώσπου να βγουν τα αποτελέσματα. Έτσι τα μεν ξενοδοχεία θα έπρεπε να δημιουργήσουν ξεχωριστούς χώρους προκειμένου οι πελάτες να μην έχουν επαφή με άλλους, οι δε πελάτες θα έπρεπε να μεριμνήσουν για τη διατροφή τους, μη δυνάμενοι να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο.

Διευθυντικό στέλεχος της TUI διαπραγματευόταν προχθές με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού της Αθήνας Χάρη Θεοχάρη, διαμηνύοντας ότι «με τέτοιο κανονισμό δεν στέλνουμε πελάτες στην Ελλάδα» και απειλώντας με ακύρωση όλων των ταξιδιών. Ο υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τηλεφώνησε εσπευσμένα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εν τέλει υπαναχώρησε και ο κανονισμός που αφορούσε την καραντίνα αποσύρθηκε «στο παρά πέντε».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL