Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αναμένεται σήμερα η ευρωπαϊκή λίστα / Παραμένουν κλειστά τα αεροδρόμια για ΗΠΑ, Τουρκία, Ρωσία - Αναμένεται σήμερα η ευρωπαϊκή λίστα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναμένεται σήμερα η ευρωπαϊκή λίστα / Παραμένουν κλειστά τα αεροδρόμια για ΗΠΑ, Τουρκία, Ρωσία - Αναμένεται σήμερα η ευρωπαϊκή λίστα

Στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες όσον αφορά τον κορωνοϊό, στις οποίες η Ε.Ε. θα ανοίξει από αύριο τις «πόρτες» της, φαίνεται πως κατέληξαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τα 27 κράτη - μέλη, αφήνοντας εκτός -όπως αναμενόταν- ΗΠΑ, Τουρκία και Ρωσία.

Ύστερα από εκτεταμένες διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, χθες επρόκειτο να δοθεί και το τυπικό «πράσινο φως» στη λίστα των 15 τρίτων χωρών των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. για αναψυχή ή χωρίς «ουσιώδη λόγο». Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα, ωστόσο δεν αναμένονταν αλλαγές.

Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά σύνορα αναμένεται να ανοίξουν από αύριο για την Αλγερία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ουρουγουάη, τη Ρουάντα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Γεωργία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Σερβία, την Ταϊλάνδη, την Τυνησία και τη Νέα Ζηλανδία. Για την Κίνα υπάρχει «αστερίσκος» και το άνοιγμα των συνόρων εξαρτάται από το αν επιβεβαιωθεί η αρχή της αμοιβαιότητας, δηλαδή εάν ανοίξουν τα κινεζικά σύνορα για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η συζήτηση στους κόλπους της Ε.Ε. για την άρση της απαγόρευσης εισόδου για πολίτες τρίτων χωρών δεν ήταν εύκολη και πολλά ήταν τα κράτη-μέλη που εξέφρασαν επιφυλάξεις. Στα πρώτα προσχέδια η λίστα περιελάμβανε μάλιστα 47-54 χώρες. Το βασικό κριτήριο της τελικής λίστας -η οποία θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες- είναι η επιδημιολογική κατάσταση η οποία προκύπτει από τον μέσο όρο κρουσμάτων σε βάθος 14 ημερών ανά 100.000 πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να είναι ίδιος ή χαμηλότερος από αυτόν της Ε.Ε. Το εν λόγω κριτήριο δεν εκπληρώνουν Τουρκία, ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Βραζιλία και η Αλβανία.

Είναι σαφές ότι το κάθε κράτος-μέλος συνεχίζει να έχει τη δικαιοδοσία να επιτρέψει το άνοιγμα των συνόρων της σε όποια χώρα επιθυμεί, αλλά γίνεται προσπάθεια συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ισχύει, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ό,τι ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου (31 Δεκεμβρίου 2020).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL