Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο με μόλις ένα δεκαπενθήμερο lockdown / Τα πρώτα σημάδια της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο με μόλις ένα δεκαπενθήμερο lockdown / Τα πρώτα σημάδια της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη

Με μόλις ένα δεκαπενθήμερο lockdown, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε για την Ελλάδα με ύφεση 1,6% ή 0,9% σε ετήσια βάση.

Καθώς οι δυόμιση μήνες (από την αρχή του έτους έως την κήρυξη της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Μαρτίου) κύλησαν με ανοιχτά σύνορα και σε πλήρη λειτουργία σε αεροδρόμια, Δημόσιο και επιχειρήσεις και με τη χώρα μας λιγότερο εκτεθειμένη στους φόβους των επενδυτών από ό,τι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. (απόδειξη είναι και το ότι η Ελλάδα άντλησε τέλος Ιανουαρίου, εκδίδοντάς το μέσα στον Φεβρουάριο, ομόλογο δεκαπενταετούς διάρκειας), δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως η μεταβολή του ΑΕΠ θα είχε θετικό πρόσημο χωρίς τον κορωνοϊό.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως με -1,6% σε τριμηνιαία βάση και με lockdown ενός δεκαπενθημέρου, η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ένα δεύτερο τρίμηνο που κύλησε στο μεγαλύτερο μέρος του σε πλήρη αρχικά και ακολούθως σε εκτεταμένη καραντίνα αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη του πρώτου, οπότε η οικονομία ζημιώθηκε κατά 776 εκατ. ευρώ, με τις επενδύσεις να καταγράφουν «βουτιά» 8,4%. Ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δημοσιοποιήσει την πρόβλεψη για ύφεση έως 9,5% φέτος, με το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά πως το ποσοστό της μπορεί να φθάσει ακόμη και το 13%.

Τριμηνιαίες μεταβολές

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, το πρώτο τρίμηνο 2020 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4%, με μείωση ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,9% και αύξηση δημοσίας κατά 2,3%.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4%.

* Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,1% (των αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ των υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%).

* Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,4% (των αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ των υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8%).

Ετήσιες μεταβολές

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1%. Για τα νοικοκυριά -0,7% και το Δημόσιο +2%.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 6,4%.

* Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,5% (+4,7% των αγαθών και +0,01% των υπηρεσιών).

* Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,2% (+0,2% των αγαθών και +0,3% των υπηρεσιών).

Χρ. Σταϊκούρας: Μικρότερη της Ευρωζώνης η ύφεση

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, «η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2% σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ευ. Τσακαλώτος: Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η ετήσια ύφεση 0,9% στο πρώτο τρίμηνο, εκ των οποίων οι δυόμιση μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι οι πολιτικές της Ν.Δ. είχαν βάλει τη χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown.

Αναφερόμενος στην ικανοποίηση Σταϊκούρα για ύφεση μικρότερη της Ευρωζώνης, επισήμανε πως αγνοεί επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα) όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα). Στη δική μας περίπτωση η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας άμεσα αλλά και να αναθεωρήσει ριζικά τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, ειδικά τώρα που συζητιέται το ταμείο ανάκαμψης.

Ν. Παππάς - Γ. Τσίπρας: Κυβέρνηση της ύφεσης

Σε δηλώσεις τους, ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας επισήμαναν ότι η Ν.Δ. παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ την οικονομία σε ανάπτυξη και μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε σε συρρίκνωση.

«Οι επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη ήρθαν πριν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο κορωνοϊός συνάντησε τη χώρα μετά την ύφεση» δήλωσαν και πρόσθεσαν: «Απαιτείται άμεση ενίσχυση και ένα 'σχέδιο Ηρακλής' για τις επιχειρήσεις, καθώς και η επανέναρξη των μεγάλων έργων υποδομής».

Διαβάστε επίσης:

Γ. Δραγασάκης: Η ΝΔ έβαλε την οικονομία σε κρίση από το 2019, πολύ πριν από την πανδημία

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL