Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Σταύρος Αραχωβίτης: / Νομοσχέδιο αναντίστοιχο με τις ανάγκες των αγροτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Αραχωβίτης: / Νομοσχέδιο αναντίστοιχο με τις ανάγκες των αγροτών

«Το νομοσχέδιο δεν έχει κάτι θεαματικό να προσφέρει στην ελληνική οικονομία αυτές τις μέρες» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίστηκε χθες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά οι βουλευτές του τόνισαν ότι οι διατάξεις του βρίσκονται σε αναντιστοιχία με το μέγεθος των αναγκών των αγροτών, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Τη στήριξη των παραγωγών «εμπροσθοβαρώς» ζήτησε από την κυβέρνηση ο Στ. Αραχωβίτης.

Β. Κόκκαλης: Αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης χαιρέτισε τις αλλαγές στις διατάξεις για τη νοθεία στα τρόφιμα και θύμισε ότι η αυστηροποίηση των ποινών είναι υποχρέωση που «πηγάζει ευθέως» από σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό και όχι κυβερνητική πρωτοβουλία. Στηλίτευσε τις αναφορές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ότι η απαίτηση για επέκταση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ είναι «λαϊκισμός» και επικαλέστηκε την επιθυμία των αγροτών για αλλαγή του κανονισμού.

Εισαγωγή προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης

Ο Β. Κόκκαλης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάργηση του ορίου ανοχής σε σχέση με την περιεκτικότητα της βιομηχανικής κάνναβης σε τετραϋδροκανναβινόλη.

Επισήμανε ότι, παρά τις διακηρύξεις της, η κυβέρνηση δεν στηρίζει την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής της. Επίσης αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει τις αποφάσεις για μεταποίηση της βιομηχανικής κάνναβης, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα προϊόντα να εισάγονται, ενώ θα μπορούσαν να παράγονται εδώ.

«Λαθροχειρία» Σκρέκα για τις εισαγωγές γάλακτος επί ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αντιπαράθεση με τον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος επιχείρησε «λαθροχειρία» με τα στοιχεία για τις εισαγωγές γάλακτος προκειμένου να ισχυριστεί ότι επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν «ανθήσει» οι ελληνοποιήσεις. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία για τις εισαγωγές πρόβειου γάλακτος δείχνουν πως οι εισαγόμενες ποσότητες υπερτετραπλασιάστηκαν μεταξύ 2015 και 2017.

Ο Στ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι τα στοιχεία του Κ. Σκρέκα δείχνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίστηκε τονίζοντας πως «το ότι εμφανίστηκαν ξαφνικά οι εισαγωγές γάλακτος σημαίνει πως αποκαλύφθηκε το κύκλωμα των ελληνοποιήσεων που μέχρι το 2014 το εισαγόμενο γάλα το βάφτιζε ελληνικό». Σημείωσε ακόμη πως «αυτό ακριβώς δείχνει ότι έγινε συστηματική δουλειά στους ελέγχους, μία δουλειά την οποία τώρα έχετε σταματήσει τελείως, διαλύοντας και το ΣΥΚΕΑΠ και όλους τους μηχανισμούς ελέγχου».

Golden boys και για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας

Την τροπολογία για την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο κατήγγειλε ο Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας την καθιέρωση θέσης ειδικού συντονιστή με κόστος 40.600 ευρώ τον χρόνο.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απορία αν για το πόστο αυτό προορίζεται κάποιο «golden boy» της Ν.Δ. Επέκρινε επίσης τη δυνατότητα αναθέσεων μέχρι του ποσού των 140.000 ευρώ και αναρωτήθηκε αν η Ν.Δ. σχεδιάζει να ευνοήσει και πάλι δικούς της ανθρώπους, «μιας και είναι το μόνο που συνηθίζετε να κάνετε ως κυβέρνηση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης διέψευσε ότι ο ειδικός συντονιστής θα λάβει 40.000 ευρώ τον χρόνο κι υπονόησε ότι μπορεί και να μην κοστίσει τίποτα. Όσον αφορά τις αναθέσεις μέχρι 140.000 ευρώ, ο Κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε κυνικά ότι «γίνονται ακριβώς επειδή μας δίνει τη δυνατότητα το ενωσιακό δίκαιο».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL