Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ελλιπής η χρηματοδότηση του κράτους σε επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελλιπής η χρηματοδότηση του κράτους σε επιχειρήσεις

Ελλιπής είναι η χρηματοδότηση που προσφέρει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται αυτή τη στιγμή, λόγω των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία θα αγγίζει μόλις το 1 δισ. ευρώ ή αλλιώς το 0,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Επί της ουσίας πρόκειται για χαμηλότοκα δάνεια ύψους ενός δισ., τα οποία θα δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχει διαμεσολάβηση των τραπεζών. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναμενόταν να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα, η οποία θα υποδεχόταν τις σχετικές αιτήσεις των εταιρειών, οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις

Η επιστρεπτέα προκαταβολή, μέσω της οποίας θα γίνει πολύ μικρή χρηματοδότηση αφορά:

- Χαμηλότοκα δάνεια (χθες ο υπουργός Οικονομικών δεν προσδιόρισε το ύψος των επιτοκίων).

- Πενταετή περίοδο αποπληρωμής.

- Ετήσια περίοδο χάριτος.

- Τα δάνεια θα χορηγηθούν σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 500 άτομα προσωπικό.

Απαραίτητος όρος είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να μην υπάρξουν απολύσεις από την πλευρά της επιχείρησης - εργοδότη. Στην πλατφόρμα, που αναμενόταν να ανοίξει αργά το βράδυ της Πέμπτης, θα γίνουν πρώτα οι αιτήσεις από την πλευρά των ενδιαφερομένων (θα υποβληθούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, mybusinessSupport) και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθούν τα ακριβή κριτήρια χορήγησης.

Υποβολή αίτησης μπορούν να κάνουν μόνο οι επιχειρήσεις που κρίνονται ως πληττόμενες, αλλά όλες ανεξαιρέτως (αρκεί να καλύπτουν τον περιορισμό με βάση τον αριθμό εργαζομένων). Η υποβολή των αιτήσεων χορήγησης των δανείων από το Taxis θα γίνει από τις 2 Απριλίου έως και τις 10 Απριλίου. Οι εκταμιεύσεις θα γίνουν άμεσα και το ποσό που θα δικαιούται κάθε επιχείρηση θα προκύπτει βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.

Ίδιος ΕΝΦΙΑ, ίδιες αντικειμενικές για φέτος

Εν τω μεταξύ, «παγώνει» και με υπουργική απόφαση η διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών, η οποία κανονικά, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωνόταν εντός των ημερών. Η πανδημία του κορωνοϊού όμως έχει φέρει τα πάνω κάτω και σε αυτό το μέτωπο, με αποτέλεσμα ήδη ο Χρήστος Σταϊκούρας να έχει ανακοινώσει πως ο ΕΝΦΙΑ του 2020 δεν θα έχει την παραμικρή μεταβολή σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2019 ενώ, εκτός νεότερων ανατροπών, οι νέες αντικειμενικές αξίες σχεδιάζεται πλέον να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2021.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, η διαδικασία υποβολής εισηγήσεων από τους εκτιμητές αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας.

Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες συνθήκες, λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού (Covid-19), και την ανάγκη για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της διάδοσής του, προβαίνει από 3.4.2020 σε προσωρινή αναστολή της παράδοσης του έργου των εκτιμητών και της λειτουργίας της βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώριση από τους εκτιμητές της τιμής εκκίνησης και της αξίας οικοπέδου.

Αποζημιώνονται οι εκτιμητές

Οι ιδιώτες εκτιμητές θα αποζημιωθούν για το παραδοτέο έργο τους μέχρι και τη στιγμή της αναστολής, η αναστολή θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις αυτών και η εκτιμητική άσκηση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σε επόμενη περίοδο εντός του έτους.

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, «η αναδιαμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας παραμένει σημαντική μεταρρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και θα προωθηθεί κανονικά, καθώς αποσκοπεί στη δικαιότερη κατανομή και στον εξορθολογισμό της επιβάρυνσης από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας στην ελληνική κοινωνία».

Όπως προκύπτει, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με πέρυσι, καθότι δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί η όποια ελάφρυνση είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL