Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ / Η αισχροκέρδεια δεν αντιμετωπίζεται με τα σόου Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ / Η αισχροκέρδεια δεν αντιμετωπίζεται με τα σόου Γεωργιάδη

Σε ένα ακόμη σόου επιδόθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης βάζοντας σε δεύτερη μοίρα ακόμη και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κάποιος τη μετάβασή του σε σούπερ μάρκετ για να εξηγήσει τι ισχύει και τι όχι. Η αμετροέπεια του υπουργού τον έχει οδηγήσει σε σειρά από λάθη τα οποία είναι οφθαλμοφανή και σίγουρα δεν ταιριάζουν στις περιστάσεις τις οποίες βιώνουμε ως κοινωνία.

Χθες το πρωί βρέθηκε σε κεντρικό σούπερ μάρκετ των Αθηνών με σκοπό να διαπιστώσει πώς έχει η κατάσταση, φυσικά με την κάλυψη καμερών. Μάλιστα, ερωτηθείς για τα φαινόμενα με τους πολίτες να αγοράσουν σε μεγάλες ποσότητες διάφορα προϊόντα και να αδειάζουν τα ράφια, ο Άδ. Γεωργιάδης ανέφερε «Ας έρθουν και με φορτηγό» κάνοντας πολλούς να απορούν για το αν μια τέτοια διατύπωση βοηθά τη συνολική κατάσταση.

Διατίμηση τώρα

Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες είχε θεωρήσει λογική, βάσει του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, την αύξηση τιμών σε μάσκες και αντισηπτικά προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Γι’ αυτό ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης καλώντας τον να πάρει πίσω τις προκλητικές δηλώσεις, ενώ παράλληλα ζήτησε να διατιμηθούν άμεσα χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά προσθέτοντας ότι "κάποιοι αισχροκερδούν λόγω αδράνειας της κυβέρνησης".

Σε δήλωσή του, με αφορμή τη νέα ΠΝΠ με τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού και την "άρνηση του Άδωνι Γεωργιάδη για διατίμηση σχετικών προϊόντων προστασίας" ο Νίκος Παππάς επισήμανε:

"Μένουμε σπίτι για να προστατεύσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τους οικείους μας, τους συμπολίτες μας, τη δημόσια υγεία" και "για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία υπάρχουν κάποια απαραίτητα προϊόντα, όπως οι μάσκες και τα αντισηπτικά". Δυστυχώς, συνέχισε, σε αυτά τα προϊόντα υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας: "Μπουκαλάκια οινόπνευμα προσεγγίζουν τα 20 ευρώ, ενώ μάσκες οι οποίες πωλούνταν για ένα ευρώ τώρα πωλούνται για έξι και για επτά ευρώ".

"Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί στη χώρα μας να είναι διατιμημένα τα μπουκαλάκια του νερού, οι καφέδες και τα τοστ και τα απαραίτητα είδη που θα μας βοηθήσουν να καταστείλουμε την εξάπλωση του ιού να μην είναι διατιμημένα" σημειώνει προσθέτοντας ότι "η αισχροκέρδεια αυτή δεν μπορεί να γίνεται στη βάση της κυβερνητικής αδράνειας".

Ειδικότερα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση έβγαλε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία απλώς υποχρεώνει όσους εμπορεύονται αυτά τα αγαθά να καταγράψουν τα αποθέματά τους" και πως "αυτό δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στην τιμή". "Πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατιμηθούν και όσοι αισχροκερδούν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου" κατέληξε.

Ανεπαρκής… κωλοτούμπα

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν γίνει για αισχροκέρδεια, είχε προαναγγείλει ειδική διάταξη για την πάταξή της στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδώσει η κυβέρνηση, πραγματοποιώντας... μερική μεταστροφή.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση οι Ν. Παππάς και Γ. Τσίπρας: «Οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση δεν επηρεάζουν τις τιμές και αφήνουν την αισχροκέρδεια ανενόχλητη. Να μπει φραγμός σε αυτό το αίσχος τώρα και να σταματήσει η κοροϊδία με τα ανεπαρκή μέτρα. Διατίμηση στις μάσκες, τα αντισηπτικά και τα σχετικά προϊόντα».

Και διαστρέβλωση τιμών

Όμως το φαινόμενο είναι διαρκές. Ο ίδιος υπουργός, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στον Real FM, ανέφερε ότι η τιμή της βενζίνης έχει «πέσει» στο 1,25 ευρώ ανά λίτρο θέλοντας να δείξει ότι ακολουθείται η διεθνής πτώση των τιμών πετρελαίου και δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και σε αυτόν τον τομέα.

Βέβαια την ίδια ημέρα το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδιδε το «Καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων» με ημερομηνία 14.3.2020, το οποίο τοποθετούσε τη μέση τιμή στο 1,514 ευρώ ανά λίτρο. Είναι φυσικά απορίας άξιο το πού συνάντησε ο υπουργός πρατήρια υγρών καυσίμων με τις τιμές που ανέφερε, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πλέον δεν θα πρέπει να προξενεί εντύπωση σε κάποιον. Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι ένα παιχνίδι που έχει ημερομηνία λήξης...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL