Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ιδιώτες στους συνεταιρισμούς με δικαίωμα απόφασης στη διοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιώτες στους συνεταιρισμούς με δικαίωμα απόφασης στη διοίκηση

«Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να μπουν οι ιδιώτες στους αγροτικούς συνεταιρισμούς με δικαίωμα απόφασης στη διοίκηση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου σχετικά με τις αλλαγές της κυβέρνησης στο συνεταιριστικό νομικό πλαίσιο. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ., με τον Β. Αποστόλου να προειδοποιεί ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει πως το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση έχει αποτύχει παντού. Ο Β. Αποστόλου επέκρινε παράλληλα την αλλοίωση των δημοκρατικών αρχών του συνεταιρισμού με την παράκαμψη της αρχής «ένα μέλος, μία ψήφος».

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εξυπηρετήσει συμφέροντα που επιθυμούν την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στους συνεταιρισμούς. Ο Στ. Αραχωβίτης επέκρινε τη δυνατότητα η συνεταιριστική μερίδα των ιδιωτών επενδυτών να έχει διαφορετική τιμή από τις μερίδες των συνεταιριστών και ζήτησε να καθιερωθεί δικλίδα ασφαλείας με κατώτερη τιμή την τιμή της μερίδας των συνεταιριστών.

Ο Στ. Αραχωβίτης και ο Β. Αποστόλου υπερασπίστηκαν τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που δέχτηκε τα πυρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ως «πατερναλιστικός». «Οι περισσότεροι συνεταιρισμοί θέλουν κίνητρα, είτε είναι φορολογικά είτε είναι κίνητρα μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, και όχι ιδιώτες επενδυτές» σημείωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.

Μ. Βορίδης: «Ελκυστικότερο» το συνεταιρίζεσθαι

Ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι το νέο νομικό πλαίσιο προσφέρει «μεγάλη ελευθερία» στους συνεταιρισμούς να αποφασίσουν μόνοι τους για τις υποθέσεις τους κάνοντας παράλληλα «ελκυστικότερο» το συνεταιρίζεσθαι. Ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει κανένα ιδιώτη που να έχει εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε συνεταιρισμούς, εξέφρασε όμως την ελπίδα αυτό να συμβεί. Απέρριψε τις προειδοποιήσεις για ιδιωτικοποίηση των συνεταιρισμών παρατηρώντας κυνικά, «αν θέλουν να εξαγοραστούν, ο νόμος θα τους εμποδίσει;».

Αντιπαράθεση για τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αντιπαράθεση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας. «Θα χάσουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας και ταυτόχρονα θα γίνουμε όλοι υπηρέτες συγκεκριμένων συμφερόντων, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο μαγαζί, το οποίο θα ελέγχει όλη την κατάσταση», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Αποστόλου. Ο Β. Κόκκαλης εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα οδηγήσει σε μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Ο Κ. Σκρέκας ισχυρίστηκε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης βάζει «ταβάνι» στο μέγεθος των εκτάσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησής του η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας ήταν σχεδόν ανεξέλεγκτη, κάτι που απέρριψαν ο Στ. Αραχωβίτης κι ο Β. Αποστόλου. Τέλος, επιχείρησε να εμφανίσει την παρέμβαση της κυβέρνησης ως φιλική προς τους φτωχούς αγρότες κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θέλετε οι αγρότες να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκά! Θέλετε μόνο να το κάνουν οι επενδυτές κεφαλαίου!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL