Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ανοίγουν τις πόρτες των αγροτικών συνεταιρισμών στους ιδιώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγουν τις πόρτες των αγροτικών συνεταιρισμών στους ιδιώτες

Κατά του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνοντας τις διατάξεις που αφορούν την είσοδο ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο των συνεταιρισμών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις «ευνοούν σκανδαλωδώς όσους θέλουν να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών σε φυσικά πρόσωπα». Θύμισε τις ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την κομματικοποίηση των συνεταιρισμών και την κατάρρευσή τους, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη ότι ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους συνεταιρισμούς απέτυχε.

Ο Β. Αποστόλου επέκρινε τον Μ. Βορίδη και τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας παρατηρώντας ότι με τα επιχειρήματά τους λειτουργούν ως «συνήγοροι συγκεκριμένων επενδυτών». Προειδοποίησε ότι όπου επιχειρήθηκε να εφαρμοστούν παρόμοιες ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στους συνεταιρισμούς η προσπάθεια απέτυχε και κατηγόρησε τον Μ. Βορίδη ότι παραποιεί τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών των συνεταιρισμών προκειμένου να ισχυριστεί ότι ο νόμος του 2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Αντίθετα, ο κύκλος εργασιών των 880 συνεταιρισμών είχε άνοδο κι έφτασε τα 1,3 δισ. ευρώ.

Επέκρινε και τις διατάξεις για την αναστολή διώξεων σε στελέχη συνεταιρισμών υπό εκκαθάριση. Ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι τα στελέχη των συνεταιρισμών κινδυνεύουν να χάσουν την προσωπική τους περιουσία χωρίς να φέρουν ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των συνεταιρισμών. Ο Β. Αποστόλου αντέτεινε ότι η ρύθμιση «θα διαιωνίσει τη διαδικασία της εκκαθάρισης».

Κριτική Στ. Αραχωβίτη στην «αρχή της ανοικτής θύρας»

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε ότι με την είσοδο των μετόχων-επενδυτών στο συνεταιριστικό κεφάλαιο «εκχωρείται η φήμη του συνεταιριστικού προϊόντος, εκχωρείται το δίκτυο, αλλά και η περιουσία των συνεταιρισμών που χτίστηκαν από τις γενεές σε μέλη-επενδυτές». Ανέλυσε επί μακρόν τις προβληματικές διατάξεις για την είσοδο των ιδιωτών στους συνεταιρισμούς και ιδιαίτερα την «αρχή της ανοικτής θύρας» που επιτρέπει σε συνεταιριστές και επενδυτές «να εισέρχονται και να εξέρχονται ελεύθερα από τον συνεταιρισμό». Τέλος, επέκρινε την επαναφορά της πολλαπλής ψήφου.

Μ. Βορίδης: Πατερναλιστικός ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μ. Βορίδης υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο με νεοφιλελεύθερα επιχειρήματα. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νόμος του για τους συνεταιρισμούς ήταν «πατερναλιστικός» και παρενέβαινε υπερβολικά στο πώς διαχειρίζεται ο κάθε συνεταιρισμός τις υποθέσεις του. «Επανεισάγουμε την αξία της ελευθερίας στον χώρο των συνεταιρισμών» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά υπερασπιζόμενος ακόμα και την επαναφορά των απεριόριστων θητειών στην ηγεσία των συνεταιρισμών. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε ότι χωρίς συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων οι συνεταιρισμοί δεν θα προσελκύσουν επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL