Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
"Τεστ αγορών" με έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τεστ αγορών" με έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου

Το πρώτο "τεστ αγορών" δίνει η παρούσα κυβέρνηση εκδίδοντας δεκαπενταετούς διάρκειας ομόλογο, το οποίο σημειωτέον εκτείνεται και πέραν του 2032, του έτους δηλαδή που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το "timing" είναι θετικό όχι μόνο λόγω της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, αλλά και επειδή η επιδημία του κορονοϊού "αβαντάρει" τις τοποθετήσεις επενδυτικών κεφαλαίων σε ομόλογα. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι οι πιθανολογούμενες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από τον κορονοϊό της Κίνας οδήγησαν χθες τις ευρωπαϊκές μετοχές σε πτώση άνω του 2%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Μάλιστα, ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης από τότε που ξέσπασε η επιδημία την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, οι επενδυτικές επιλογές που θεωρούνται "ασφαλή καταφύγια" είναι ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα.

Ήδη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Χρηματιστήριο, τη σχετική εξουσιοδότηση ("mandate") σε έξι διεθνείς χρηματοοικονομικούς οίκους, τους BNP Paribas, Barclays, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan, για την αναδοχή της έκδοσης, η οποία ωριμάζει το 2035. Η κοινοπρακτική έκδοση θα προχωρήσει στο άμεσο μέλλον ανάλογα και με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Στην ερώτηση πάντως που του είχε υποβληθεί σχετικά με το αν θα προχωρούσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο σε έκδοση δεκαπενταετών ομολόγων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι "δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες".

Η απόφαση

Η απόφαση έκδοσης δεκαπενταετούς ομολόγου είχε προεξοφληθεί αμέσως μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch τα μεσάνυχτα περασμένης Παρασκευής. Η διάρκεια του ομολόγου επελέγη με γνώμονα να ξεπεραστεί -για πρώτη φορά μετά το "PSI+"- το χρονικό όριο του 2032, έτος πέραν του οποίου οι θεσμοί έχουν αναφέρει πως θα επανεξετάσουν τυχόν ζητήματα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η απόδοση ενός δεκαπενταετούς ομολόγου στις σημερινές συνθήκες θα μπορούσε να κυμανθεί οριακά κάτω από το 2%.

Υπενθυμίζεται ότι, παρουσιάζοντας τη χρηματοδοτική στρατηγική του τρέχοντος έτους, ο ΟΔΔΗΧ είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι σχεδιάζει την άντληση 4 με 8 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης χρέους. Βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η βελτίωση της ρευστότητας στην καμπύλη αποδόσεων, διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με επενδυτές πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Η JP Morgan σε έκθεσή της εκτιμά ότι το περιθώριο (spread) μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων θα υποχωρήσει στο 1,25%, στο τέλος του 2020, από τα επίπεδα του 1,65% που κυμαίνεται σήμερα.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Ελλάδα με το ποσό που θα αντλήσει από το δεκαπενταετές χρεόγραφο θα αποπληρώσει πρόωρα ομόλογα του ΔΝΤ που ωριμάζουν φέτος και το 2021 συνολικής αξίας περί τα 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL