Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "ΒΒ" από "BB-
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "ΒΒ" από "BB-

Όπως αναφέρει ο οίκος, η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και τη συνεχιζόμενη καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους.

Ο Fitch σημειώνει ότι έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πως η δημοσιονομική στάση θα παραμείνει συνετή. «Εκτιμούμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης έχει φθάσει στο 4% του ΑΕΠ το 2019, πάνω από τον στόχο του 3,5%. Αυτό ήταν το τέταρτο συνεχόμενο έτος, κατά το οποίο η Ελλάδα είχε υπεραπόδοση έναντι των στόχων που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της ΕΕ. Αναμένουμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί στο 3,5% και 2,5% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021. Η κυβέρνηση προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί τον δημοσιονομικό στόχο από το 2021 και μετά στο πλαίσιο μίας συμφωνημένης διαδικασίας με τους θεσμούς της ΕΕ που θα λάβει υπόψη τα δημοσιονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μία μείωση του στόχου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα μπορούσε να δώσει σημαντική στήριξη στην οικονομία».

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιάσει μία σταθερή μείωση από το υψηλό επίπεδο του 181,2% του ΑΕΠ το 2018 στο 161% το 2021, σημειώνει ο Fitch. «Αν και το επίπεδο του χρέους της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει υψηλό για μία μεγάλη περίοδο, υπάρχουν παράγοντες ελάφρυνσής του που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους». Ο οίκος αναφέρει ότι το σταθμισμένο ονομαστικό επιτόκιο του χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας είναι αρκετά χαμηλότερο από αυτό των περισσότερων άλλων χωρών της Ευρωζώνης. «Επιπλέον, η Ελλάδα παγίωσε περαιτέρω την παρουσία της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2019 και αυτό αυξάνει τη δημοσιονομική χρηματοδοτική ευελιξία της», προσθέτει.

Ο Fitch αναφέρει ότι αναθεώρησε το πλαφόν για το αξιόχρεο της Ελλάδας (country ceiling) σε 'BBB+' from 'BBB-' που είναι τώρα τέσσερις βαθμίδες πάνω από το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα έναντι τριών βαθμίδων προηγουμένως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL