Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
"Μπλόκο" σε χιλιάδες οφειλέτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μπλόκο" σε χιλιάδες οφειλέτες

Μετέωρη μένει η προοπτική χορήγησης της δυνατότητας σε όσους φορολογούμενους έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους προς την εφορία με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων να μεταπηδήσουν στο νέο σχήμα της εξόφλησης σε 24 δόσεις.

Ανεπίσημες πληροφορίες και "διαρροές", οι οποίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, ήθελαν το υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει σοβαρά τη λήψη της σχετικής απόφασης και πάντως πριν την αναμενόμενη ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας περί το τέλος του Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Καθώς όμως χθες αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση επί του θέματος και πάντως ότι δεν υπάρχει τίποτε ανακοινώσιμο, οι προσδοκίες χιλιάδων Ελλήνων οφειλετών για μετάταξη στο νέο, ευνοϊκότερο από πλευράς διάρκειας αποπληρωμής σύστημα δεν φαίνεται προς το παρόν να ευοδώνονται. Ας σημειωθεί πάντως ότι ήδη κατά το παρελθόν οι δανειστές προέβαλλαν σταθερά αντιρρήσεις όποτε τους ετίθετο υπόψη το ενδεχόμενο αποπληρωμής των όποιων υφιστάμενων ρυθμισμένων χρεών σε νέα ρύθμιση με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Τι ισχύει

Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Ιανουαρίου έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των δόσεων αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο, σε 24 ή 48 δόσεις αντί των 12 ή 24 που ίσχυε. Συγκεκριμένα, οι δόσεις αυξάνονται από 12 σε 24 για τρέχοντες φόρους (φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.λπ.) και από 24 σε 48 για τους λεγόμενους έκτακτους φόρους, όπως, για παράδειγμα από πρόστιμα της εφορίας ή από κληρονομιές.

Αναλυτικότερα, με βάση τη διάταξη του νόμου 4646/2019, όλες οι βεβαιωμένες -ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες- οφειλές που τηρούνται προς την εφορία, οι οποίες την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν ρυθμιστεί σε δόσεις με την ισχύουσα σήμερα "πάγια ρύθμιση" των 12 και 24 δόσεων ή με άλλες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής που ήταν τότε σε ισχύ, μπορούν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων. Επιπλέον, θα μπορούν να εξοφλούνται τμηματικά έως σε 24 ή 48 μηνιαίες δόσεις όλες οι οφειλές προς την εφορία που βεβαιώνονται από 1ης Ιανουαρίου του 2020. Ωστόσο, για να εφαρμοσθεί η νέα πάγια ρύθμιση φαίνεται ότι πλέον θα πρέπει να περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι ίσως και περί τον ένα με ενάμιση μήνα, έως το τέλος Φεβρουαρίου με αρχή Μαρτίου, προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα.

Υψηλό επιτόκιο

Αναφορικά δε με τη νέα ρύθμιση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι το επιτόκιο θα φτάνει έως και το 6,2%. Στα ευεργετήματα περιλαμβάνεται και η επιστροφή στους οφειλέτες της ρύθμισης οι οποίοι θα αποδειχθούν συνεπείς έως ότου τελειώσει του 25% των τόκων που θα έχουν καταβάλει. Σημειωτέον δε ότι η εν λόγω επιστροφή του τόκου ούτε θα παρακρατείται ούτε θα κατάσχεται αλλά και ούτε θα συμψηφίζεται με τυχόν άλλες υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το Δημόσιο ή τρίτους. Επιπλέον ευεργέτημα αποτελεί και η δυνατότητα επανένταξης των ίδιων οφειλών από τον ίδιο οφειλέτη σε ρύθμιση για δεύτερη και τελευταία φορά, σε περίπτωση που την απωλέσουν, εφόσον προκαταβληθεί ποσό διπλάσιο της μηνιαίας δόσης και με προσαυξημένο επιτόκιο για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων.

Κυριότερο ευεργέτημα της συνεπούς τήρησης της ρύθμισης είναι η αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι αυτή αφορά μόνο αυτές τις οφειλές

Ο οφειλέτης θα πρέπει να προσέχει πάντως ότι η ρύθμιση θα χάνεται εφόσον:

* Δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς.

* Καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα πέραν του μηνός.

* Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και έως την εξόφλησή τους.

* Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.

* Έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL