Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μειωμένο στα 334,2 δισ. ευρώ το χρέος το τρίτο τρίμηνο του 2019

Χρ. Σταϊκούρας: Οφέλη για το Δημόσιο από το swap ομολόγων με την Εθνική

Στα 334,26 δισ. ευρώ μειώθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από 335,5 δισ. ευρώ στο τέλος του β' τριμήνου. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τα έσοδα Γενικής Κυβέρνησης το τρίτο τρίμηνο ήταν 23,98 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στο ύψος των 20,86 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το Ελληνικό Δημόσιο προέβη σε επαναγορά από την Εθνική Τράπεζα τριών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ και αξίας αγοράς περίπου 3,8 δισ. ευρώ, με μέσο σταθερό ονομαστικό επιτόκιο 3,5%, καθώς επίσης και με μέση υπολειπόμενη φυσική διάρκεια 5,4 έτη, που είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε γνωστό ότι η εν λόγω επαναγορά πραγματοποιήθηκε με έκδοση ενός νέου ομολόγου διάρκειας 30 ετών, ίσης συνολικής ονομαστικής αξίας και αξίας αγοράς και ονομαστικό επιτόκιο 3,25%. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι από τη συναλλαγή προέκυψαν θετικά αποτελέσματα σχολιάζοντας ότι είναι δημοσιονομικά και ταμειακά ουδέτερη για το Δημόσιο και ότι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος αναχρηματοδότησής του αφού λήξεις ομολόγων με μέση διάρκεια 5,5 ετών αντικαθίστανται με ομόλογα λήξης 2050.

Βιωσιμότητα και ΕΤΕ

Πρόσθεσε ακόμη ότι η συναλλαγή επιφέρει περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, τόσο αναφορικά με τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ όσο και με τον λόγο των ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών του Ε.Δ. προς το ΑΕΠ. Όπως και ότι βελτιώνει σημαντικά την κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας για το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα την κάλυψη μεγάλου μέρους των κεφαλαιακών της αναγκών, γεγονός που αφενός είναι επιβοηθητικό για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων "Ηρακλής", αφετέρου αποτελεί όφελος για τους μετόχους της τράπεζας, σημαντικότερος των οποίων είναι το Ελληνικό Δημόσιο, αφού κατέχει αμέσως ή εμμέσως πλέον του 40% του συνόλου των μετοχών της.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις