Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
"Fake" κυβερνητικός αντιπερισπασμός στην περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Fake" κυβερνητικός αντιπερισπασμός στην περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Με δημοσιονομικά σοφίσματα επιχείρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να "κουκουλώσει" την υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 508 εκατ. ευρώ το 2019. "Κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια" καταλόγισε, διά στόματος υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων του ΠΔΕ. Όπως επίσης και ότι μετέφερε κονδύλια σε φορείς της γενικής κυβέρνησης για να δείξει μικρότερη υποεκτέλεση από την εκείνην που εντέλει καταγράφηκε. Η αντίδραση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε άμεση. Με κοινή δήλωσή τους, οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς υπενθύμισαν στην κυβέρνηση ότι το υποτιθέμενο αυτό "κόλπο", δηλαδή να μεταφέρονται πόροι στα περιφερειακά ταμεία ώστε οι Περιφέρειες να αποπληρώσουν τα έργα τους, αποτελεί πάγια πρακτική δεκαετιών. Όπως υπενθύμισαν και ότι το ίδιο έπραξε μόλις προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς μετέφερε πόρους περίπου 1 δισ. ευρώ στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι βολές κατά της κυβέρνησης άφησαν οι δύο τέως υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αστοχίες και αιφνίδιες αλλαγές σε πλήθος έργων, που έχουν επιβραδύνει σημαντικά την υλοποίηση των επενδύσεων. Κάτι που, όπως τόνισαν, "φανερώνει την πραγματική της πρόθεση που είναι να χρησιμοποιεί το ΠΔΕ ως μαξιλάρι για να βγαίνουν στο τέλος τα νούμερα του προϋπολογισμού". Οι βολές αυτές ακολούθησαν την επίσημη παραδοχή για υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 508 εκατ. ευρώ το 2019, χάρη και στην οποία η κυβέρνηση εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα και βρέθηκε υψηλότερα από τον δημοσιονομικό στόχο καθώς διαμορφώθηκε στα 4,96 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4,4 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 91 εκατ. ευρώ το 2018.

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού 2019 που ανακοινώθηκαν χθες καταγράφουν έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 225 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 839 εκατ. ευρώ, και ελλείμματος 4,58 δισ. ευρώ το 2018.

Υστέρηση 387 εκατ. ευρώ στα έσοδα Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά κρατικά έσοδα ήταν 55.019 εκατ. ευρώ, 7 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου, ενώ τα συνολικά κρατικά έσοδα ήταν 60.065 εκατ. ευρώ, 7 εκατ. ευρώ άνω του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ήταν 5.046 εκατ. ευρώ, 14 εκατ. ευρώ άνω του στόχου (5.032 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδα ΠΔΕ κατήλθαν σε 2.772 εκατ. ευρώ, 777 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου.

Τον Δεκέμβριο 2019 το σύνολο των καθαρών κρατικών εσόδων ήταν 6.590 εκατ. ευρώ, 387 εκατ. ευρώ κάτω του μηνιαίου στόχου.

Επισημαίνεται ότι στις εισπράξεις περιλαμβάνονται 644 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχαν προβλεφθεί για το 2019.

Τα συνολικά κρατικά έσοδα ήταν 7.365 εκατ. ευρώ, 339 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου.

Τα έσοδα ΠΔΕ ήταν 847 εκατ. ευρώ, 999 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων Δεκεμβρίου ήταν 775 εκατ. ευρώ, 48 εκατ. ευρώ άνω του μηνιαίου στόχου.

Οι κρατικές δαπάνες ήταν 55.244 εκατ. ευρώ, 620 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου (55.865 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω υποεκτέλεσης ΠΔΕ κατά 508 εκατ. ευρώ.

Δαπάνες με υπέρβαση

Αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις δαπάνες για:

- κοινωνικές παροχές κατά 381 εκατ. ευρώ,

- μεταβιβάσεις, κατά 246 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η αύξηση αυτή εξουδετερώνεται σε μεγάλο βαθμό από την ανάλωση του αποθεματικού, που πλέον είναι επιμερισμένο σε άλλες μείζονες κατηγορίες δαπανών.

Οι κρατικές δαπάνες ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2018 κατά 1.128 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω μείωσης:

- πληρωμών καταπεσουσών εγγυήσεων κατά 573 εκατ. ευρώ,

- δαπανών ΠΔΕ κατά 595 εκατ. ευρώ.

Αυξητικά κινήθηκαν οι πληρωμές τόκων κατά 549 εκατ. ευρώ

Τον Δεκέμβριο 2019 οι κρατικές δαπάνες ήταν 8.736 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1.264 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, κυρίως λόγω της υπέρβασης στόχου σε:

- ΠΔΕ, κατά 373 εκατ. ευρώ,

- μεταβιβάσεις σε λοιπά νομικά πρόσωπα, κατά 188 εκατ. ευρώ,

- εξοπλιστικά προγράμματα, κατά 268 εκατ. ευρώ,

- διανομή κοινωνικού μερίσματος, κατά 186 εκατ. ευρώ.

Αντίδραση από Τσακαλώτο - Παππάς

"Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει ο κ. Σκυλακάκης το γεγονός της τεράστιας περικοπής του ΠΔΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2019 (ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας), έκανε τα πράγματα χειρότερα. Ο κος Σκυλακάκης προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν διαβάζουμε σωστά τα νούμερα και ότι το ΓΛΚ ανακάλυψε το υποτιθέμενο 'κόλπο' της μεταφοράς πόρων του ΠΔΕ προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια" δήλωσαν από κοινού οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς. Απαντώντας έτσι στα όσα κατήγγειλε χθες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης για αλχημείες στην «εκτέλεση» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2018 αλλά και συνολικά στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δύο τέως υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν πως ο υφυπουργός Οικονομικών "ξέχασε όμως να μας πει ότι αυτό είναι κοινή πρακτική εδώ και δεκαετίες, ειδικά στους πόρους που μεταφέρονται στα Περιφερειακά Ταμεία και τους οποίους χρησιμοποιούν οι Περιφέρειες για να πληρώσουν τα έργα τους είτε μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος είτε στο επόμενο. Αν δεν γνωρίζει, ας ρωτήσει τους περιφερειάρχες. Το κυριότερο, ξέχασε να μας πει ότι το ίδιο έκανε η κυβέρνησή του πριν λίγες μέρες μεταφέροντας πόρους 1 δισ. ευρώ περίπου στην Αναπτυξιακή Τράπεζα".

Παρατήρησαν ακόμη ότι, "πέρα από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αστοχίες, αιφνίδιες αλλαγές σε πλήθος έργων που έχουν επιβραδύνει σημαντικά την υλοποίηση των επενδύσεων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φανερώνει την πραγματική της πρόθεση, που είναι να χρησιμοποιεί το ΠΔΕ ως μαξιλάρι για να βγαίνουν στο τέλος τα νούμερα του προϋπολογισμού.

Η περικοπή πόρων ύψους 850 εκατ. ευρώ από τις Περιφέρειες και τους δήμους έχει σκοπό την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου το 2020 για άλλους σκοπούς. Πρόκειται για άλλη μια διάψευση του αφηγήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL