Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
"Πονοκέφαλος" για αντικειμενικές και πλειστηριασμούς ακινήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πονοκέφαλος" για αντικειμενικές και πλειστηριασμούς ακινήτων

Σε ρυθμούς... θεσμών εισέρχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρώτο μέλημα αποτελεί η αξιοποίηση της απόφασης του Eurogroup του Ιουνίου του 2018 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), ούτως ώστε η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνική ομόλογα (1,2 δισ. κατ' έτος) να κατευθυνθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Βέβαια, τη μεγαλύτερη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η όποια μελλοντική απόφαση. Την ίδια ώρα, "καυτό" ζήτημα αποτελούν οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα πρέπει να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέχρι τον επόμενο Μάιο, οι οποίες θα φέρουν επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογουμένους, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τη μη προστασία της α΄ κατοικίας, η οποία τίθεται σε ισχύ από 1ης Μαΐου.

Στις 9 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη για το 2020 σύνοδος του EuroWorking Group. Η συγκεκριμένη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών των κρατών - μελών αποτελεί μια αφορμή για τη συζήτηση του παραπάνω ζητήματος, καθότι έχει δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση το Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2019 για την εύρεση του μηχανισμού αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι συζητήσεις θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου καθώς θέμα "Ελλάδα" δεν υπάρχει επισήμως στην προσωρινή ατζέντα. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη επίσημη συνάντηση, ήτοι τη σύνοδο του Eurogroup που έχει οριστεί για τις 20 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι, με βάση το επίσημο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ε.Ε., η Ελλάδα υπάρχει ως ζήτημα μόνο στη Σύνοδο της 16ης Μαρτίου αναφορικά με την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης. Όλα τα υπόλοιπα θέματα (π.χ. περί αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων) θα συζητούνται έως ότου "ωριμάσουν" σε τεχνικό επίπεδο. Ωστόσο, στόχος είναι να έρθουν και αυτά προς έγκριση στη σύνοδο του Μαρτίου.

Μέσα Ιανουαρίου η κάθοδος

Από εκεί και πέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου για επιτόπιες διαβουλεύσεις με πολλά ανοιχτά ζητήματα. Ειδικότερα, στις 13-14 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η έλευση των τεχνικών κλιμακίων και μία εβδομάδα μετά, περί τις 20 Ιανουαρίου, σχεδιάζεται να λάβει χώρα και η κάθοδος των επικεφαλής τον θεσμών.

Το πόρισμά τους θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε το θέμα να εγκριθεί πρώτα σε επίπεδο EuroWorking Group στις αρχές Μαρτίου και ακολούθως να οδεύσει προς πολιτική έγκριση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπως προαναφέρθηκε.

"Πονοκέφαλος" με τις νέες αντικειμενικές

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τα κόκκινα δάνεια. Δύσκολη υπόθεση μοιάζει και η είσοδος των 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών που θα φέρει αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλος άλγος για την κυβέρνηση αποτελεί και ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που αποτελεί και δύσκολη εξίσωση προς επίλυση.

Ουσιαστικά αναδεικνύεται ένας φαύλος κύκλος, καθώς, όσο και αν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληρώνει, οι φορείς είτε καθυστερούν από τη δική τους πλευρά την αποπληρωμή των οφειλών τους, είτε δημιουργούν νέες οφειλές.

Ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα

Ο κατάλογος με τις προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες αναμένεται να εξετάσουν οι θεσμοί κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα περιλαμβάνει:

* Αντικειμενικές τιμές: Υποχρέωση του υπουργείου Οικονομικών είναι έως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης στο σύστημα αντικειμενικών αξιών των περίπου 3.000 περιοχών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση και εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για τον υπολογισμό των αντικειμενικών τιμών.

* Ληξιπρόθεσμα Δημοσίου: Η μάχη για τον μηδενισμό των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, προκειμένου οι πληρωμές να μπουν σε κανονική ροή και το Δημόσιο να μη δημιουργεί συνέχεια καινούργια χρέη, φαίνεται για ακόμα μια φορά να χάνεται. Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει γι’ αυτό τον σκοπό να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης της πορείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να ενημερώνει με εκθέσεις την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

* Τέλος, η προστασία πρώτης κατοικίας: Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι η τετράμηνη παράταση που δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η τελευταία. Στο εξής δεν θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας και οι υποθέσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

* Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Οι δανειστές έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το μικρό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται, αλλά κυρίως το μεγάλο ποσοστό ακυρώσεων και αναστολής των διαδικασιών.

* Ιδιωτικοποιήσεις: Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2019 των κινήσεων σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, Ελ. Βενιζέλος, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

* Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στόχος είναι η μείωση αυτού του αποθέματος στα 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

* Αδειοδότηση επενδύσεων: Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης με την πλήρη έκδοση όλων των σχετικών εφαρμοστικών πράξεων.

* Ενέργεια: Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα, που προϋποθέτει μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL