Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση / Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Είναι ευθύνη σας το 'πετσοκομμένο' κοινωνικό μέρισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση / Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Είναι ευθύνη σας το 'πετσοκομμένο' κοινωνικό μέρισμα

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ για το «πετσοκομμένο» -όπως το χαρακτηρίζει- κοινωνικό μέρισμα που ανακοινώθηκε, ύψους 700 ευρώ και με δικαιούχους 250.000 νοικοκυριά, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι εσκεμμένα συγχέει «τη μόνιμη 13η σύνταξη που ψήφισε και έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ» με το κοινωνικό μέρισμα.

«Δεν φτάνει που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πετσοκομμένο κοινωνικό μέρισμα που θα πάρουν, αντί για 3,5 εκατ. δικαιούχοι, μετά βίας 250.000 νοικοκυριά. Δεν φτάνει που τα αυστηρά κριτήρια που έχει βάλει αφήνουν εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους, αλλά και ΑμεΑ άνω των 24 ετών και τις περισσότερες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τώρα, η κυβέρνηση των ‘αρίστων’ και τα ΜΜΕ που την υποστηρίζουν ισχυρίζονται ψευδώς ότι το μέρισμα είναι κουτσουρεμένο επειδή είχε δοθεί προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

«Εσκεμμένα συγχέουν δηλαδή τη μόνιμη 13η σύνταξη που ψήφισε και έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το κοινωνικό μέρισμα. Ό,τι και να σκαρφιστεί η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι μία: Δίνει μειωμένο το κοινωνικό μέρισμα που προεκλογικά χαρακτήριζε ως ‘ψίχουλα’, επειδή προχώρησε σε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τις πολύ μεγάλες περιουσίες και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 -που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ- για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση αύξησε «εικονικά» (μεταφορά από το 2020 στο 2019) το κονδύλι για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ φτάνοντας συνολικά τα 68 εκατ. ευρώ από 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019. Συνεπώς, η διαφορά των 10,5 εκατ. ευρώ που προκύπτει μαζί με τα 80 εκατ. που «ξοδεύτηκαν» για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ θα μπορούσαν να αυξήσουν το κονδύλι του φετινού μερίσματος κατά 50%. Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ στο α' εξάμηνο του 2019 (από το 1,1% στο 1,4% για το α' τρίμηνο και από το 1,9% στο 2,8% το β' τρίμηνο) έδινε «αέρα» στη σημερινή κυβέρνηση για διανομή μεγαλύτερου μερίσματος.

Αντιδράσεις από την Ομοσπονδία ΑμεΑ

Σαφώς αντίθετη με τον ηλικιακό περιορισμό των δικαιούχων ΑμεΑ για το κοινωνικό μέρισμα είναι η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. Όπως τόνισε χθες στο News 24/7 ο πρόεδρός της Ιωάννης Βαρδακαστάνης, η πολιτική, ως προς αυτό, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι περιοριστική και να αφορά άτομα μέχρι 24 ετών.

"Το μέτρο γενικά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρχει το όριο ηλικίας. Είχαμε, άλλωστε, στείλει επιστολή στον υπουργό από την προηγούμενη εβδομάδα και τον είχαμε ενημερώσει για τις απόψεις μας" συμπλήρωσε σχετικά. "Σωστά αφορά τα άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη του 67% αλλά το ηλικιακό όριο περιορίζει πολύ. Εννοείται ότι θα βγάλουμε εκ νέου ανακοίνωση για να εκφράσουμε την άποψή μας. Δεν πτοούμαστε, έχουμε να δώσουμε λογαριασμό μονάχα στον κόσμο μας που μας εμπιστεύεται" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL