Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Επίθεση Τσακαλώτου στην κυβέρνηση / Επίθεση Τσακαλώτου στην κυβέρνηση: Πολλά στους πλούσιους και λίγα στους φτωχούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίθεση Τσακαλώτου στην κυβέρνηση / Επίθεση Τσακαλώτου στην κυβέρνηση: Πολλά στους πλούσιους και λίγα στους φτωχούς

«Δίνεις πολλά στους πλούσιους και λίγα στους φτωχούς» όταν μειώνεις το ίδιο τους φόρους και για πλούσιους και για φτωχούς, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας την ταξική διάσταση των φοροελαφρύνσεων του φορολογικού νομοσχεδίου. Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι είναι λάθος το οικονομικό «πακέτο» να είναι τόσο «μπαταρισμένο» προς τις φοροελαφρύνσεις κι όχι προς την αύξηση των κοινωνικών δαπανών. «Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και δίδεται μόνο σε 250.000 νοικοκυριά και με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι από τις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης το εισοδηματικά κατώτερο 10% των πολιτών λαμβάνει ελάφρυνση 72 ευρώ κατά μέσο όρο, την ώρα που το εισοδηματικά ανώτερο 10% των πολιτών λαμβάνει 353 ευρώ. Μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε δηκτικά και τον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι οι φοροελαφρύνσεις στους πλουσίους είναι ήσσονος σημασίας γιατί «είναι λίγοι», αλλά κι ότι η μεσαία τάξη δεν ευνοείται μόνο από την οικονομική πολιτική, αλλά και από την πολιτική της κυβέρνησης σε άλλους τομείς, όπως η ασφάλεια.

Ο Ευ. Τσακαλώτος αποδόμησε και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει το φορολογικό νομοσχέδιο ως αναπτυξιακό, καθώς το ήμισυ των ελαφρύνσεων πάει στις επιχειρήσεις. Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το 80% των φοροελαφρύνσεων προς τις επιχειρήσεις κατευθύνεται σε μόλις 6.000 επιχειρήσεις, το 2,5% του συνόλου. Μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος προειδοποίησε την Ν.Δ. ότι οι συντηρητικές φορολογικές της απόψεις θα της κοστίσουν πολιτικά, «εκτός κι αν θέλετε να πάτε στις εκλογές γρήγορα για να μην έχετε κόστος».

Ο Ευ. Τσακαλώτος έθεσε αντιπαραθετικά προς τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης τις τρεις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο που πρότεινε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει σταδιακή μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις κατά 1% τον χρόνο από το 28% στο 25% και παραμονή του φόρου στα μερίσματα στο 10%. Η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει τη μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 85%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει επίσης η εξαίρεση από την εισφορά αλληλεγγύης να αφορά όλα τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%.

Ο Ευ. Τσακαλώτος σχολίασε δηκτικά και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης με τις 120 δόσεις και το «νοικοκύρεμα» των δαπανών. Ο Ευ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε μήπως η αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, που φέρνει την ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2019 στο 2,8%, ήταν στην πραγματικότητα η αιτία του «θαύματος» το δημοσιονομικό κενό που υποτίθεται ότι παρέλαβε η κυβέρνηση να μετατραπεί σε πλεόνασμα.

Μέρισμα για λίγους

Την ίδια ώρα, «ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σταϊκούρα μέχρι πριν λίγους μήνες χαρακτήριζαν ‘ψίχουλα’ το κοινωνικό μέρισμα 629 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους το 2016, 750 εκατ. ευρώ σε 3.650.000 δικαιούχους το 2017 και 780 εκατ. ευρώ σε 3.700.000 δικαιούχους το 2018» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η από χθες η κυβέρνηση «πανηγυρίζει γιατί διανέμει κοινωνικό μέρισμα σε 250.000 νοικοκυριά, με πολύ αυστηρά κριτήρια, τα οποία αφήνουν προφανώς εκτός όχι μόνο τους συνταξιούχους αλλά και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θύμισε ότι «η κυβέρνηση μείωσε τον δημοσιονομικό χώρο, κατευθύνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ελαφρύνσεις για τις πολύ μεγάλες περιουσίες, και χρησιμοποίησε όλον τον υπόλοιπο χώρο του 2019 -που δημιουργήθηκε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ- για να κλείσει τρύπες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κάνοντας λογιστικά τρικ».

Ποιες κατηγορίες θα το λάβουν

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος, που είναι μόλις 175 εκατ. ευρώ και αφορά εφάπαξ ποσό 700 ευρώ για 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη. Η κατανομή του μερίσματος αφορά τέσσερις κοινωνικές κατηγορίες: Οικογένειες με τέσσερα παιδιά και πάνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα ώς 20.000 ευρώ, οικογένειες με τον ένα γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα ώς 15.000 ευρώ, οικογένειες και με τους δύο γονείς βραχυχρόνια άνεργους, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα ώς 15.000 ευρώ, καθώς και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ ώς 24 ετών.

Για την απόδοση όμως του κοινωνικού μερίσματος μπαίνουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις: τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια κι οι δύο γονείς να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, καθώς κι οι καταθέσεις, οι μετοχές και οι ομολογίες όλων των μελών του νοικοκυριού να μην υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι το υπερπλεόνασμα «δημιουργήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2019», καθώς η κυβέρνηση «δεν παρέλαβε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο» από την προηγούμενη, αφού είχε διαθέσει προεκλογικά δημοσιονομικό χώρο άνω του ενός δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε προσπάθειες και αύξησε τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος κατά 50.000 μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Απολογία Σταϊκούρα

Ο Χρ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε απολογητικός για τη συζήτηση που προκάλεσε σε σχέση με τα εισοδηματικά όρια της μεσαίας τάξης. Ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «δεν υφίσταται επιστημονικός ορισμός για τη μεσαία τάξη» κι ότι «όποιος βάζει όρια, αυθαιρετεί». Ο Χρ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι, αν και αναφέρθηκε στα όρια που βάζει ο ΟΟΣΑ, «ουδέποτε δήλωσα ότι αυτά τα όρια τα αποδέχεται το υπουργείο» κάνοντας λόγο για «στρεψόδικη χρήση» των στοιχείων αυτών.

Ο Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο έχει «ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση» και συμβάλλει στην «τόνωση της κοινωνικής δικαιοσύνης». Μάλιστα, ο Χρ. Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι «όλοι οι πολίτες θα δουν ελάφρυνση» και ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν εφαρμόζει πολιτικές με ταξικό πρόσημο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL