Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ένα εκατομμύριο νοικοκυριά χάνουν το κοινωνικό μέρισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα εκατομμύριο νοικοκυριά χάνουν το κοινωνικό μέρισμα

Περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χάσουν φέτος το κοινωνικό μέρισμα, με την κυβέρνηση να προτίθεται να δώσει ένα πολύ μικρότερο κονδύλι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 2018 το κοινωνικό μέρισμα ξεπέρασε τα 700 εκατ. και κατευθύνθηκε σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια πολίτες.

Όπως όλα δείχνουν, το φετινό μέρισμα δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που το έπαιρναν 1,2 εκατ. νοικοκυριά. Τώρα θα το λάβουν περίπου 200.000 νοικοκυριά. Τελική απόφαση ακόμη δεν υπάρχει και ίσως αυτή να γίνει γνωστή στα τέλη της εβδομάδας και σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας της συνεδρίασης του αυριανού Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Μεγάλοι χαμένοι του μερίσματος είναι όσοι παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όσοι παίρνουν επίδομα ανεργίας, αλλά και οι συνταξιούχοι.

Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο της Ν.Δ. έδωσε το στίγμα του, περιγράφοντας των αριθμό των δικαιούχων.

Τα ποσά

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα είναι περί τα 500 - 1.000 ευρώ, κάτι που ανέφερε χθες και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Ακόμη πάντως δεν έχει οριστικοποιηθεί το τελικό πόσο, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες και αφού προηγηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τους δανειστές. Όπως όμως όλα δείχνουν,  το συνολικό ποσό θα κινηθεί πέριξ των 150-200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χαμηλό ποσό, μπροστά σε αυτά που μοιράστηκαν οι δικαιούχοι τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόκειται για οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνα νοικοκυριά καθώς και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ.

Στις ομάδες αυτές θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019, το ύψος του οποίου θα προσδιοριστεί μετά την ενημέρωση που θα παράσχει στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει έως το τέλος της εβδομάδας στις ανακοινώσεις για το ύψος του μερίσματος που θα δοθεί ανά κατηγορία δικαιούχου. Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ και θα γίνει σε μετρητά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι από τον φετινό δημοσιονομικό χώρο θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το Δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Τα πάντα ωστόσο θα τα ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης, με πιθανότερη ημέρα των ανακοινώσεων την προσεχή Πέμπτη.

Ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι 200.000 και το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα θα διανεμηθεί σε:

* Μακροχρόνια ανέργους.

* Πολύτεκνες οικογένειες.

* Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ.

"Ψαλίδι" στη 13η σύνταξη;

Εν τω μεταξύ, αλλαγές έρχονται και στη «13η σύνταξη». Ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε στην εφημερίδα "Τα Νέα", ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα επαναληφθεί η καταβολή της 13ης σύνταξης και το 2020 όπως έγινε το 2019, πως το κονδύλι των 908 εκατ. ευρώ «θα χρησιμοποιηθεί όλο για τους συνταξιούχους με τρόπο που θα προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Εργασίας στους επόμενους μήνες. Τα χρήματα υπάρχουν».

Ωστόσο, φαίνεται ότι το 2020 δεν θα υπάρξει η 13η σύνταξη όπως δόθηκε φέτος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέρος των 908 εκατ. ευρώ εξετάζεται να ενσωματωθεί σε μόνιμες αυξήσεις των αποδοχών των συνταξιούχων. Παράλληλα, το υπόλοιπο μέρος ενδέχεται να καλύψει ένα "κομμάτι" των αναδρομικών που προέρχονται από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ και αφορούν και στις περικοπές Βρούτση της περιόδου 2012-2013. Συνεπώς, μόνο ένα μέρος εξετάζεται να εισαχθεί σε νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, η οποία θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε έτους, κάτι το οποίο αφήνει ορθάνοιχτο το "παράθυρο" για περικοπές στη "13η σύνταξη" με τον τρόπο που δόθηκε το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL