Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
Απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο

Χωρίς κανένα σχέδιο αλλά παραπέμποντας στον ορισμό “ειδικών” επιτροπών και προσώπων και master plan στο εγγύς μέλλον αντιμετωπίζει την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης η κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώνεται και στο τροποποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στο οποίο πάντως περιλαμβάνεται θεαματική αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, έναντι του αντίστοιχου στόχου του ΕΣΕΚ της προηγούμενης κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του νέου ΕΣΕΚ, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου για την πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, “θα συσταθεί διυπουργική επιτροπή και θα οριστεί συντονιστής υψηλού επιπέδου, ο οποίος θα συντονίζει τις δράσεις”. Επίσης, ανέφερε ότι στα μέσα του 2020 “στοχεύουμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης (master plan) που θα αποτελεί τον αναπτυξιακό οδικό χάρτη στη μετά-λιγνίτη εποχή”. Κατά τον ίδιο, θα περιλαμβάνει έναν πλέγμα μέτρων και προβλέψεων που θα αφορούν μεταξύ άλλων επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, νέες υποδομές, αξιοποίηση τοπικών φυσικών πόρων, στήριξη αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, μετεκπαίδευση των εργαζομένων κ.ά.

Ο υφυπουργός Γ. Θωμάς μίλησε για προετοιμασία και προεργασία με προτάσεις από διεθνείς οργανισμούς που θα τεθούν στην επιτροπή ώστε “να έχουμε ένα υλοποιήσιμο master plan”. Πάντως, δεν υπάρχουν ακόμη ακριβείς ημερομηνίες απόσυρσης μονάδων, αλλά “παραδοχές εργασίας” και, κατά τον ίδιο, έως τα Χριστούγεννα που το ΕΣΕΚ θα υποβληθεί στην Κομισιόν και κατόπιν διαβούλευσης με την ΔΕΗ θα υπάρχει και χρονοδιάγραμμα.

Αυτό όμως που ήταν ενδεικτικό των στοχεύσεων της κυβέρνησης ήταν η δήλωση του υφυπουργού ότι το συνολικό σχέδιο είναι συμβατό με το master plan, την πολιτική για τα δίκτυα και γενικότερα με όλη την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος...

Είναι προφανές ότι η πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αν και δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί σε κανένα επίπεδο, βρίσκεται στον πυρήνα του νέου ΕΣΕΚ καθώς, εκτός από την αύξηση των στόχων για τις ΑΠΕ, προβλέπεται και τεράστια αύξηση μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2030, την οποία η ηγεσία του ΥΠΕΝ χαρακτήρισε “συγκρατημένη”, αποφεύγοντας κατά την παρουσίαση να δώσει συγκεκριμένα νούμερα.

Ωστόσο στο νέο ΕΣΕΚ η... συγκρατημένη αύξηση στο φυσικό αέριο θα ανέλθει σε 78,36% , έναντι των προβλέψεων του προηγούμενου ΕΣΕΚ, ως μερίδιο στην καθαρή ηλεκτροπαραγωγή (18,30 Twh από 10,26 Twh στο αρχικό ΕΣΕΚ) και σε 29% έναντι του στόχου του αρχικού ΕΣΕΚ σε επίπεδο εγκατεστημένης ισχύος (6,97GW, έναντι 5,4GW του προηγούμενου ΕΣΕΚ).

Ο Γ. Θωμάς τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι επικερδής και άρα θα έλθει κατά βάση από ιδιωτικά κεφάλαια και επενδυτές, ενώ σημείωσε ότι πολλοί φορείς είναι αδύναμοι να κάνουν επενδύσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χαμηλή διείσδυση στο φυσικό αέριο - που προφανώς νομιμοποιεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ... και όχι μόνο.

Αναφορικά με τους νέους, πιο φιλόδοξους, έναντι του πρώτου ΕΣΕΚ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ρεαλιστικούς, κατά το ΥΠΕΝ, στόχους του ΕΣΕΚ, ανακοινώθηκαν τα εξής:

- Μερίδιο ΑΠΕ στην Ακαθάριστη Τελική Κατανάλωση Ενέργειας: 35% (από 31%)

- Μερίδιο ΑΠΕ στην Ακαθάριστη Τελική Κατανάλωση Ηλεκτρικής Ενέργειας: 61-64% (από 56%).

- Τελική Κατανάλωση Ενέργειας 16,1-16,5 Mtoe ή 38% (από 18,1 Mtoe ή 32-35%).

- Μερίδιο λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή: 0% (έναντι 16,5%).

- Μείωση αερίων του θερμοκηπίου: 42% έναντι του 1990 και 55% έναντι 2005 (από 32% και 48%, αντίστοιχα).

Για την ηλεκτροκίνηση, ο στόχος είναι το μερίδιο των ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων στις νέες ταξινομήσεις κατά το έτος 2030 να ανέρχεται στο 30%.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας, η μερίδα του λέοντος αφορά στην αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος με την ανακαίνιση 12-15 % των υφιστάμενων κτηρίων.

Εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 43,8 δισ. έως το 2030 (έναντι 33-34 δισ. στο προηγούμενο ΕΣΕΚ), με τα περισσότερα κεφάλαια να κατευθύνονται στις ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή (9 δισ. αλλά και σε: υποδομές ηλεκτρικού συστήματος (5,5 δισ., έργα ανάπτυξης δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας-ψηφιοποίησης -δηλαδή ΔΕΔΔΗΕ- (3,5 δισ., οι νέες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και αποθήκευσης (1,3 δισ., δίκτυα-αποθήκευση φυσικού αερίου (2 δισ., δράσεις ενεργειακής απόδοσης (11 δισ., κυκλική οικονομία - ανακύκλωση (5 δισ. κ.ά.

Το κείμενο του ΕΣΕΚ αναρτήθηκε χθες το βράδυ προς δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως 16 Δεκεμβρίου, και έως το τέλος του έτους θα υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν.

ΓΕΝΟΠ: Αναστολή των κινητοποιήσεων

Την αναστολή των 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεών τους στην παρούσα φάση και κατόπιν της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που συνεχίζει τον αγώνα ενόψει και των επόμενων “επεισοδίων” της αποκάλυψης του κυβερνητικού σχεδίου για τη ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα απέναντι στις πολιτικές που ανατρέπουν τα εργατικά δικαιώματα και καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Όπως επισημαίνει, "ο αγώνας μας θα έχει διάρκεια, θα είναι μακροχρόνιος απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, γιατί το εργατικό κίνημα στον όμιλο ΔΕΗ υποστηρίζει με συνέπεια τον κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο των δημόσιων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ, στην ανάκαμψη της χώρας μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση. Στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς και αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα", καταλήγει η ΓΕΝΟΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL