Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Ξέχασε" την μεσαία τάξη η Ν.Δ. στο νέο φορολογικό - Ευνοούμενοι τα υψηλά εισοδήματα, τα golden boys και οι μεγάλες επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ξέχασε" την μεσαία τάξη η Ν.Δ. στο νέο φορολογικό - Ευνοούμενοι τα υψηλά εισοδήματα, τα golden boys και οι μεγάλες επιχειρήσεις

Του Θάνου Παναγόπουλου

Μάλιστα, δεν θεωρήθηκε καθόλου τυχαίο το γεγονός πως αν και αναφέρθηκε εκτεταμένα στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην μεσαία τάξη. Σε αντίθεση με την μεσαία τάξη, στην οποία σημειωτέον επικεντρώθηκε η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας καλλιεργώντας -ανεκπλήρωτες όπως αποδείχθηκε- προσδοκίες για φορολογικές ελαφρύνσεις και η οποία ουδόλως ευεργετείται, στους ευνοημένους περιλαμβάνονται, πέραν των χαμηλών εισοδημάτων, και τα υψηλά εισοδήματα, και οι μεγάλες επιχειρήσεις, και οι μερισματούχοι, και τα εισοδήματα προέλευσης εξωτερικού αλλά ακόμη και τα λεγόμενα "golden boys", όπως λ.χ. με την ευνοϊκή -εκτός φορολογικής κλίμακας φορολόγηση των "stock options".

Ανάμεσα στις βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται η μείωση κατά δύο τρίτα του ορίου δαπανών για υπηρεσίες αισθητικής, λειτουργικής και ενεργειακής αναβάθμισης, από τις 48.000 ευρώ στις 16.000 ευρώ και η καθιέρωση κυρώσεων 5.000 έως 100.000 ευρώ σε διαχειριστές ψηφιακής πλατφόρμας δραστηριοποιούμενους στην οικονομία διαμοιρασμού, εάν δεν δώσουν μετά από αίτημα της φορολογικής διοίκησης οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές, για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό.

Μεταβολή που ενδιαφέρει έναν σχετικά σημαντικό αριθμό φορολογουμένων, είναι η πρόβλεψη δυνατότητας χορήγησης του προβλεπόμενου πιστοποιητικού της Φορολογικής Διοίκησης για μεταβίβαση συγκεκριμένου ακινήτου χωρίς να απαιτείται να έχει προηγηθεί η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝΦΙΑ.

Στα των πληρωμών με άυλο χρήμα, προκειμένου να μην επιβληθεί φόρος με συντελεστή 22%, η προς το ελαστικότερον βελτίωση σε σχέση με τις αρχικές διατάξεις που είχαν δοθεί στις 7 Νοεμβρίου για ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση είναι περιορισμένο καθώς διατηρείται το όριο του 30% επί του πραγματικού εισοδήματος και μόνο εάν το 60% αυτού προορίζεται για φόρους, δάνεια ή ενοίκια περιορίζεται το απαιτούμενο ποσοστό σε 20%.

Παρ’ όλα αυτά εξαιρούνται, μετά τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης, το ποσό της διατροφής μεταξύ πρώην συζύγων αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης . Αν στον φορολογούμενο έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός το όριο δαπανών περιορίζεται σε 5.000 ευρώ. Πάντως, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής με εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη διαγραφή οφειλών έως 10 ευρώ, η οποία αφορά περισσότερους από 500.000 οφειλέτες αλλά κοστίζει μόλις 1 εκατ. ευρώ.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης μείωση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων από 28% σε 24% για το 2019, ενώ συνεχίζει να ισχύει η μείωση 50% του συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της για νεοφυείς επιχειρήσεις στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας.

Αναλυτικό ρεπορτάζ του Θάνου Παναγόπουλου στην ΑΥΓΗ της Πέμπτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL