Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Κ. Παπανάτσιου για τον προϋπολογισμό: / Κ. Παπανάτσιου για τον προϋπολογισμό: Παροχές για λίγους εις βάρος των πολλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κ. Παπανάτσιου για τον προϋπολογισμό: / Κ. Παπανάτσιου για τον προϋπολογισμό: Παροχές για λίγους εις βάρος των πολλών

«Τα νομικά πρόσωπα και οι μεγαλομέτοχοι είναι οι κερδισμένοι του προϋπολογισμού σας» τόνισε η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό του 2020 Κατερίνα Παπανάτσιου κατά την έναρξη της επεξεργασίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η Κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε ότι με τον προϋπολογισμό του 2020 η Ν.Δ. προχωρά σε «παροχές για λίγους εις βάρος των πολλών», ενώ «διαψεύδονται πανηγυρικά οι προεκλογικές σας υποσχέσεις» για ελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. «Δεν είναι κοινωνικός, δεν είναι αναπτυξιακός» πρόσθεσε σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2020 η Κ. Παπανάτσιου.

Η Κ. Παπανάτσιου επισήμανε ότι οι ίδιες οι παραδοχές του προϋπολογισμού για τους οικονομικούς δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η Ν.Δ. παρέλαβε μια χώρα με καλύτερους όρους απ' ό,τι την παρέδωσε το 2015. Θυμίζοντας δε την προεκλογική ρητορική της Ν.Δ., σχολίασε δηκτικά ότι στον προϋπολογισμό του 2020 συμπεριλαμβάνονται όλοι οι «διαβόητοι '29 άδικοι φόροι' του ΣΥΡΙΖΑ», με μόνη εξαίρεση τον φόρο κερδών των επιχειρήσεων. Η Κ. Παπανάτσιου κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι, παρότι παρέλαβε μια χώρα εκτός Μνημονίων, ο προϋπολογισμός του 2020 δεν προβλέπει καμία βελτίωση για τους περισσότερους.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «ποιος θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό για τις φοροαπαλλαγές» παρατηρώντας ότι στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπεται μείωση φόρων στα νομικά πρόσωπα στα οποία η Ν.Δ. επιλέγει να κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε επίσης ότι η επιλογή της μείωσης των φόρων στις επιχειρήσεις δεν είναι ένα μέτρο που θα δώσει κίνητρα για τις επενδύσεις, σχολιάζοντας ότι τα οφέλη από την ανάπτυξη κατανέμονται με τον ίδιο τρόπο που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

«Δημιουργική λογιστική» για την ανάπτυξη

Η Κ. Παπανάτσιου εκτίμησε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για 2,8% ανάπτυξη στο τέλος του 2020 βασίζεται σε «δημιουργική λογιστική για να βγουν τα νούμερα» και σημείωσε ότι με τον προϋπολογισμό του 2020 η Ν.Δ. «ξεχνά» τον στόχο για τη μείωση των πλεονασμάτων. Η Κ. Παπανάτσιου επισήμανε ακόμα ότι με τον προϋπολογισμό του 2020 η κυβέρνηση «ξεχνά» και την περαιτέρω μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ, η οποία όχι μόνο απουσιάζει από τον προϋπολογισμό του 2020, αλλά, αντίθετα, η κυβέρνηση παίρνει πίσω και μέρος της πρόσφατης μείωσης.

Αντιπολίτευση Σκυλακάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιμένει να ξεχνά ότι έχουμε τις μικρότερες επενδύσεις στην Ευρώπη» και ότι η υπερφορολόγηση επί της κυβέρνησής του «διέλυσε οποιαδήποτε πιθανότητα ανάπτυξης». Ο Θ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι στον προϋπολογισμό του 2020 υπάρχουν αυξήσεις δαπανών στους κρίσιμους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της εθνικής άμυνας, τομείς που θα ενισχυθούν και από το ειδικό αποθεματικό.

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης ισχυρίστηκε ότι οι στόχοι των πλεονασμάτων θα επιτευχθούν και ότι το ζήτημα της μείωσης των στόχων αυτών θα τεθεί από την κυβέρνηση στη συνέχεια, «εφόσον έχει αποδειχθεί η αξιοπιστία της χώρας».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη Ν.Δ. ότι κατέθεσε έναν προϋπολογισμό με λίγες ουσιαστικές διαφορές από τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προϋπολογισμός του 2020 «βρίθει από αβεβαιότητες και ασάφειες», ενώ οι προβλέψεις του «βασίζονται στο καλύτερο δυνατό σενάριο των διεθνών εξελίξεων» παρατήρησε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ισχυρίστηκε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 είναι εξίσου «αντιλαϊκός, ταξικός και εργαλείο αναδιανομής» όσο και οι προϋπολογισμοί του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανένα πολιτικό όραμα και οικονομικό σχεδιασμό» απέδωσε στον προϋπολογισμό του 2020 ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση, παρατηρώντας ότι συνεχίζει τους σχεδιασμούς των Μνημονίων.

Ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι «μνημονιακός» και «αντιαναπτυξιακός», καθώς η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μείωση του στόχου των πλεονασμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL