Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στην κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης στην κοινωνία

Στον εμπαιγμό πολλών κοινωνικών ομάδων προχώρησε η κυβέρνηση, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και με τον πλέον επίσημο τρόπο με την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2020. Πέραν των… μηδενικών φοροελαφρύνσεων που δίνονται ουσιαστικά στη μεσαία τάξη και την ενίσχυση των επιχειρήσεων με τη μερίδα του λέοντος (700 εκατ. από το 1,18 δισ.) από τις συνολικές ελαφρύνσεις του 2020, η κυβέρνηση επιφύλαξε και δυσάρεστες εκπλήξεις για ευάλωτες ομάδες και πέραν των περικοπών στο κοινωνικό κράτος (αναλυτικά στη σελ. 9).

Η μείωση στο επίδομα θέρμανσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για το 2020, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, ενώ υπάρχουν μεγάλες μειώσεις και στο φετινό επίδομα.

Για το θέμα της μείωσης του επιδόματος θέρμανσης ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «Ο προϋπολογισμός της Ν.Δ. επιβεβαιώνει την ταξική της μεροληψία... Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην περικοπή του σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% για τις πιο κρύες και ορεινές περιοχές της χώρας».

Πέραν τούτου, χθες, απαντώντας για το τι θα γίνει με το ζήτημα αυτό και αν θα χορηγηθεί και το 2020 το επίδομα θέρμανσης, απάντησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως «στον προϋπολογισμό του 2020 δεν προβλέπεται κονδύλι», για να προσθέσει: «Όποιος βάλει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2019, θα το πάρει». Ωστόσο, αργά χθες το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "Για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 το επίδομα θα διατεθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021 το αργότερο".

Αγνοείται το κοινωνικό μέρισμα του 1 δισ.

Παράλληλα, κατά το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν "διαρροές" από κυβερνητικής πλευράς περί απόδοσης κοινωνικού μερίσματος για το 2019, το οποίο θα άγγιζε το 1 δισ. ευρώ! Ωστόσο, οι κινήσεις της κυβέρνησης να επιστρέψει προκαταβολικά φέτος τη μείωση του φόρου του 2020 στις επιχειρήσεις, να χορηγήσει προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης και να καλύψει ένα μέρος της κρατικής επιδότησης προς τη ΔΕΗ μείωσαν δραματικά το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα το απόθεμα που αποτυπώνεται στο κείμενο του προϋπολογισμού να ξεπερνά μόλις τα 86 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το υπερπλεόνασμα που εμφανίζει ο προϋπολογισμός του 2019 είναι 436 εκατ. ευρώ, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να διανεμηθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Όμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις της Κομισιόν ότι από το υπερπλεόνασμα θα διαφυλάξει ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ως «απόθεμα ασφαλείας». Συνεπώς απομένει ποσό 236 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα διατεθεί ένα μέρος για να καλυφθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ από τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) που συνιστά την επιδότηση που λαμβάνει η εταιρεία ηλεκτρισμού για το κόστος ηλεκτροδότησης των απομακρυσμένων περιοχών. Η συγκεκριμένη οφειλή για το 2019 κυμαίνεται μεταξύ 150 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, απομένει ένα ποσό της τάξης των 86 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι ιδιαιτέρως μικρό και συγκεκριμένα από εννέα έως δώδεκα μικρότερο σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.

Η ειρωνεία Γεωργιάδη στις παραγωγικές τάξεις

Το... κερασάκι στην τούρτα της κοροϊδίας ήρθε δια χειλέων του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη όταν απευθύνθηκε σε παραγωγικές τάξεις της χώρας.

Όταν κάποιοι από συγκεντρωμένους τευτλοπαραγωγούς (πριν από λίγες ημέρες στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο Πλατύ Ημαθίας) του είπαν «ξεκάθαρες απαντήσεις δεν πήραμε, υπουργέ», εκείνος απάντησε με ένα «έλα μωρέ τώρα...». Στη συνέχεια τους ξεκαθάρισε ότι «φέτος πάμε για βιοαέριο και του χρόνου βγάζουμε ζάχαρη. Τελεία και παύλα», ενώ όταν ένας αγρότης ρώτησε «τι υποχρέωση έχει αναλάβει έναντι των τευτλοπαραγωγών ο επενδυτής;», εκείνος απάντησε: «Να βοηθήσει, να πάρει την παραγωγή».«Με ποια τιμή, κ. υπουργέ;» συνέχισε ο αγρότης. Στη συζήτηση παρενέβη ο Χρ. Καραθανάσης για να πει στους αγρότες: «Ό,τι μας δώσει το βιοαέριο. Τριάντα δύο ευρώ (τον τόνο) μας έδωσε».

Οι παραγωγοί διαμαρτυρήθηκαν στον υπουργό Ανάπτυξης λέγοντας «ωραία λύση δώσατε, υπουργέ...» και επισήμαναν ότι 15 από τα 32 ευρώ θα είναι τα μεταφορικά έξοδα για εκεί. Τότε ο Άδωνις Γεωργιάδης, με περισσή δόση αλαζονείας και ειρωνείας, είπε στον τευτλοπαραγωγό: «Δώστα αλλού, αγόρι μου...». «Εσύ τα έσπειρες επί Τσίπρα, όχι με εμένα, να τα πας στην Κουμουνδούρου...». Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της χώρας.

"Άδειασμα" και από Στουρνάρα για την ανάπτυξη

Την ίδια ώρα, ούτε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, δεν υιοθετεί τις προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών για την ανάπτυξη του 2020.

Ειδικότερα, αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% για το 2020 (έναντι 2,8% που είναι η εκτίμηση του προϋπολογισμού) προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος (Κομισιόν 2,3%, ΔΝΤ 2,3%). Σε κάθε περίπτωση, ουδεμία σχέση υπάρχει με το υπεσχημένο 4% από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει ένα δυναμικό ξεκίνημα, διευκρίνισε, όμως, ότι προκειμένου να επιτευχθεί αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία, απαιτείται σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της θέσης της χώρας στους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους οίκους αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL