Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
"Ψαλίδι" στο κοινωνικό μέρισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ψαλίδι" στο κοινωνικό μέρισμα

Χαμηλότερη -από την αρχικά αναμενόμενη- υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 βλέπουν πλέον στην κυβέρνηση, καθότι έχει υπάρξει περιορισμός στον ρυθμό αύξησης των εσόδων. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιμένει στην πρόβλεψη η οποία έχει εγγραφεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, αν και η Κομισιόν εμφανίζεται πιο αισιόδοξη, βάζοντας τον πήχη στο 3,8%. Τα παραπάνω συνεπάγονται ότι θα υπάρξει ένας χώρος μεταξύ 350 και 550 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εικόνα των εσόδων του Οκτωβρίου θα αποτυπωθεί στις πρώτες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού προς το τέλος της εβδομάδας. Πάντως, αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης έσπευσε να "κατεβάσει" τις προσδοκίες για το μέγεθος του υπερπλεονάσματος, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν και από τις εκτιμήσεις της Standard and Poor’s για πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ φέτος. Αν επιβεβαιωνόταν κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε σε υπερπλεόνασμα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ δίνοντας τη δυνατότητα διανομής μερίσματος ακόμα και 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το παραπάνω δεν πρόκειται να συμβεί. Άλλωστε, τα νεότερα στοιχεία για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 έδειξαν μικρότερο πλεόνασμα κατά 10%. Η αλλαγή αυτή έχει επίδραση και στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού της τάξης των 50 εκατ. περίπου.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει τις επόμενες ημέρες τους τελικούς λογαριασμούς για το πλεόνασμα καθώς οι όποιες αποφάσεις διανομής μερίσματος θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου.

Ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων περιορίστηκε τον Οκτώβριο με τις εισπράξεις από ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, με τις μειώσεις φόρων το περασμένο καλοκαίρι να αποτελούν βαρόμετρο για το ύψος του υπερπλεονάσματος.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υπάρχει εικόνα κάλυψης των στόχων τον Οκτώβριο, αλλά χωρίς τις θεαματικές υπερβάσεις των προηγούμενων μηνών, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των εισπράξεων ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ οι οποίες είχαν τροφοδοτήσει μεγάλο μέρος του πλεονάσματος στο τέλος Σεπτεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL