Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Επίκαιρη ερώτηση 24 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: / Επίκαιρη ερώτηση 24 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Ορατός ο κίνδυνος απώλειας πόρων από το πρόγραμμα αλιείας 2014-2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίκαιρη ερώτηση 24 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: / Επίκαιρη ερώτηση 24 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Ορατός ο κίνδυνος απώλειας πόρων από το πρόγραμμα αλιείας 2014-2020

Τον ορατό κίνδυνο απώλειας πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014-2020, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων παρά το υψηλό ποσοστό ενεργοποίησής του, τονίζουν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές Ευ. Αποστόλου, Τ. Αλεξιάδης, Γ. Γκιόλας, Κ. Ζαχαριάδης, Χ. Ζεϊμπέκ. Ν. Ηγουμενίδης, Δ. Καλαματιανός, Μ. Κάτσης, Κ. Μάλαμα, Κ. Μάρκου, Α. Μεϊκόπουλος, Α. Μιχαηλίδης, Κ. Μπάρκας, Γ. Μπουρνούς, Κ. Παπανάτσιου, Ν. Σαντορινιός, Ιω. Σαρακιώτης, Π. Σκουρλέτης, Π. Σκουρολιάκος, Μπ. Σκούφα, Ν. Συρμαλένιος, Σ. Φάμελλος, Μ. Χατζηγιαννάκης και Ρ. Χρηστίδου, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης περί καθυστέρησης από την προηγούμενη ηγεσία στην υλοποίηση του ΕΠΑΛΘ και η εντολή του για την άμεση ενεργοποίηση των σχετικών μέτρων και την επίσπευση στην απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν προκηρυχθεί δείχνουν ότι δεν έχει αντιληφθεί τις ανάγκες του κλάδου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν, παρά το γεγονός ότι το ΕΠΑΛΘ εγκρίθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, κατάφερε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, επιτυγχάνοντας τον στόχο ν+3 όσο και το στόχο του πλαισίου επίδοσης για το 2018. Συνοπτικά, σημειώνουν, η νέα κυβέρνηση παρέλαβε από την προηγούμενη, ενεργοποίηση του προγράμματος μέσω προσκλήσεων 389 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74% της δημόσιας δαπάνης και αφορά την ενεργοποίηση 19 μέτρων και πληρωμές ύψους 66 εκατ., που αντιστοιχούν σε 13% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.

Ως προς την πρόοδο της υλοποίησης του ΕΠΑΛΘ για το 2019, επισημαίνεται, το ύψος των πληρωμών που έδωσε ο σημερινός υπουργός εντολή να υλοποιηθεί προέρχεται από τις ενταγμένες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της μεταποίησης, που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές ρωτούν πότε θα ενεργοποιηθούν τα εναπομείναντα μέτρα και ιδιαίτερα το μέτρο για την αποζημίωση των αλιέων από ζημιές που υφίστανται στο αλίευμα, από τα προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά, καθώς και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η πολιτική ηγεσία για την υλοποίηση του action plan για την αλιεία, που αποτελεί αιρεσιμότητα του προγράμματος και υπάρχει κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων. Τέλος, ζητούν ενημέρωση σχετικά με το πώς προετοιμάζεται για τη σύναψη της νέας προγραμματικής σύμβασης για την απρόσκοπτη υλοποίηση του εθνικού προγράμματος συλλογής αλιευτικών δεδομένων, που επίσης αποτελεί αιρεσιμότητα για το ΕΠΑΛΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL