Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
"Στον αέρα" η αξιολόγηση των εφοριακών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στον αέρα" η αξιολόγηση των εφοριακών

Μετέωρο παραμένει το σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά την αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων και των στελεχών της. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χθες οι εκπρόσωποι των εφοριακών (ΠΟΕ - ΔΟΥ) έκαναν γνωστή την απόφασή τους για μαζική αποχή των υπαλλήλων από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Όπως μάλιστα σχολίασαν, το σχέδιο αξιολόγησης παρουσιάζει σημαντικά ελαττώματα τα οποία και θα οδηγήσουν σε αδικίες εις βάρος των φορολογούμενων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος της ΠΟΕ - ΔΟΥ Ρένα Υφαντή:

* Οι υπάλληλοι των εφοριών θέλουν και πρέπει να αξιολογούνται, αλλά η διαφωνία είναι στη διαδικασία και στις μεθόδους.

* Ο ατομικός στόχος ποσοτικού χαρακτήρα ανά υπάλληλο ενέχει τον κίνδυνο μετατροπής του ελεγκτή σε "κυνηγό κεφαλών" των φορολογούμενων προκειμένου να βεβαιωθούν φορολογικά πρόστιμα.

* Η στοχοθεσία του συστήματος είναι ασαφής, αόριστη χωρίς δικλείδες ασφαλείας για την αμεροληψία, διαφάνεια, και ίση μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων εντός της ΑΑΔΕ.

* Είναι ασαφής ο τρόπος βαθμολόγησης της συμπεριφοράς και της δράσης κάθε υπαλλήλου.

* Δεν είναι δυνατόν να αξιολογούνται οι υπάλληλοι χωρίς να τους παρέχονται τα απαραίτητα μέσα για την εργασία τους. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι στις εφορίες οι υπολογιστές χρονολογούνται από το 2004 και ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ούτε χαρτί για να εκτυπώσουν.

* Απαιτείται αυστηρότερο πλαίσιο για τις επιθέσεις εις βάρος ελεγκτών.

Όπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου, οι υπάλληλοι και τα στελέχη της ΑΑΔΕ απέχουν ήδη σε ποσοστό 92% από τις διαδικασίες αξιολόγησης που έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, προειδοποίησαν ότι εφόσον η διοίκηση της ΑΑΔΕ επιμείνει σ' αυτό το σχέδιο, θα προχωρήσουν σε δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL