Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Προς κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων

Σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου προχωρεί σήμερα το μεσημέρι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, υπό το φως των τελικών διατάξεων του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, ιδιαίτερα ως προς το μείζον ζήτημα της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με βασική εισήγηση τη διενέργεια αγωνιστικών κινητοποιήσεων, για τις οποίες και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος που ανοίγουν κυβέρνηση και ΥΠΕΝ είναι ότι η συνεδρίαση που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα γίνει τελικώς σήμερα και ενώ το επίμαχο νομοσχέδιο βρίσκεται έως τη Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης έχει ήδη προαναγγείλει αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά και προσφυγή σε όλα τα ένδικα μέσα, καθώς εντοπίζονται ήδη νομικά κενά.

Στο μεταξύ ως... ντοκτορά στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στη στοχοποίηση των εργαζομένων με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ το Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων ΕΤΕ του ομίλου ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ακριβώς εκεί αποσκοπεί η δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, καθώς “οι ιδιώτες που θέλουν να αρπάξουν τη ΔΕΗ απαιτούν πριν τις αναλάβουν να τους παραδοθούν καθαρές από υποχρεώσεις και με το προσωπικό αλυσοδεμένο”, διαλύοντας τη συνοχή, την αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητα, αλλά και τα ίδια τα συνδικάτα. “Κάτω τα χέρια από την τελευταία μεγάλη δημόσια επιχείρηση” δηλώνουν οι εργαζόμενοι.

Επισημαίνουν ότι ο αγώνας πρωτίστως αφορά στην ακύρωση της “δόλιας διάταξης που επιχειρείται να περάσει με ασύστολα ψέματα περί μονιμότητας των παλιών εργαζομένων της ΔΕΗ”, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων και ότι “δεν εξαγοράζονται με καμία εθελούσια”.

Όχι στη βίαιη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Την ανάγκη να παραμείνει ο λιγνίτης ως καύσιμο βάσης κατά τη μετάβαση σε οικονομίες μηδενικού άνθρακα έως το 2050, ώστε να αποφευχθούν τεράστια προβλήματα οικονομικής φύσεως αλλά και ασφάλειας εφοδιασμού, επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως “έχουμε εκπλαγεί αρνητικά” με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί πλήρους απολιγνιτοποίησης έως το 2028, ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορα δημοσιεύματα που συνεπικουρούν τις κυβερνητικές επιλογές κάνοντας λόγο για κλείσιμο, το 2023, σχεδόν του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με εξαίρεση τις μονάδες Αγίου Δημητρίου 5 και Πτολεμαΐδας 5.

Υπενθύμισε την κρίση του φυσικού αερίου, δηλαδή του καυσίμου των ιδιωτών παραγωγών που πριμοδοτεί η σημερινή κυβέρνηση, της χειμερινής περιόδου Δεκεμβρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017, όταν τέθηκαν εκτός οι μονάδες φυσικού αερίου και η ΔΕΗ λειτούργησε “στο φουλ” τόσο τις λιγνιτικές μονάδες όσο και τις μονάδες του αερίου, αλλά με καύσιμο πετρέλαιο κόστους που ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε, οι ιδιώτες παραγωγοί, αν και όφειλαν, δεν το έκαναν γιατί δεν ήθελαν να χάσουν ούτε ένα ευρώ, αλλά συνέχισαν να πληρώνονται με τα αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος (ΑΔΙ), καταδεικνύοντας με τον πιο ηχηρό τρόπο τη σημασία του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Επισημάνθηκε, τέλος, ότι υπάρχει τεράστιος αναβρασμός στις τοπικές κοινωνίες στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, όμως στις συζητήσεις υπό νέα επιτροπή για την τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) δεν συμμετέχουν θεσμικά ούτε η ΔΕΗ ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι τοπικές κοινωνίες, όμως συμμετέχουν δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις ως κοινωνία των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL