Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Νίκος Ανδρεαδάκης, β' αντιπροόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηριου Ελλάδας, επικεφαλής της "Συμμαχίας για ένα προοδευτικό ΤΕΕ": / Νίκος Ανδρεαδάκης: Στόχος μας, ο ριζικός προοδευτικός αναπροσανατολισμός του ΤΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Ανδρεαδάκης, β' αντιπροόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηριου Ελλάδας, επικεφαλής της "Συμμαχίας για ένα προοδευτικό ΤΕΕ": / Νίκος Ανδρεαδάκης: Στόχος μας, ο ριζικός προοδευτικός αναπροσανατολισμός του ΤΕΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Περισσότεροι από 100.000 μηχανικοί καλούνται αύριο στις κάλπες, για να εκλέξουν την νέα διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο Νίκος Ανδρεαδάκης, β’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ», μιλάει σήμερα στην «Αυγή» για τα πραγματικά επίδικα των εκλογών αυτών. Μιλά για την κυβερνητική επιδίωξη να μετατραπεί το ΤΕΕ σε όχημα εξυπηρέτησης των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και αντιπαραθέτει την ανάγκη να γίνει προτεραιότητα του Επιμελητηρίου η βιώσιμη ανάπτυξη, η περιβαλλοντική προστασία και ο συλλογικός δημοκρατικός σχεδιασμός, αλλά και η βελτίωση της εργασιακής πραγματικότητας, για όλους τους μηχανικούς, ιδιαίτερα τους νέους. Αναφέρεται επίσης στο ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων των κολεγίων, καθώς και στο ασφαλιστικό των μηχανικών, όπου η επιστροφή στο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων απειλεί με αυξημένες εισφορές τους πιο αδύναμους. Στόχος της «Συμμαχίας για ένα προοδευτικό ΤΕΕ», λέει ο Ν. Ανδρεαδάκης, είναι, ενισχυμένη από τις αυριανές εκλογές, να παίξει κετρικό ρόλο σε έναν ριζικό προοδευτικό αναπροσανατολισμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

* Το τελευταίο καιρό βλέπουμε η κυβέρνηση της Ν.Δ. να χρησιμοποιεί το ΤΕΕ ως τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας για διάφορα θέματα, π.χ. το Ελληνικό, το Μάτι κ.λπ. Τι συμβαίνει σχετικά; Ποιος ο ρόλος του ΤΕΕ και της διοίκησής του;

Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, τυπικά τουλάχιστον, δεν έχει υπάρξει, ακόμα και στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση γύρω από τις προθέσεις του προέδρου και της πλειοψηφίας, ούτε έχει παρουσιαστεί κάποια συμφωνία με τα αρμόδια υπουργεία. Και φυσικά δεν έχει υπάρξει κάποια ρητή θέση από πλευράς ΤΕΕ ή κάποιο σχέδιο που να έχει συμφωνηθεί. Αυτό που έχουμε μέχρι στιγμής είναι οι απευθείας επαφές των υπουργών μόνο με τον πρόεδρο του ΤΕΕ και κάποιες σχετικές δηλώσεις. Σε πρώτη ανάγνωση, έχουμε να κάνουμε αφενός με επικοινωνιακές παρεμβάσεις, αφετέρου με την προσπάθεια δημιουργίας ενός, κρατικού κατά βάση, μηχανισμού, εκτός δομών υπουργείων, που θα μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ευελιξία και φυσικά με μικρότερη διαφάνεια και λογοδοσία.

* Και η δεύτερη ανάγνωση ποια είναι;

Η δεύτερη, βαθύτερη ανάγνωση είναι ότι το ΤΕΕ, όπως και άλλα Επιμελητήρια, φορείς κ.λπ. με φιλική στην κυβέρνηση διοίκηση, θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται για την ενεργό υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής. Τόσο με το όνομά τους όσο και με τους μηχανισμούς που διαθέτουν. Κατά περίπτωση, θα ακολουθεί η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων, μεγάλων, επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτές ακριβώς οι πελατειακές σχέσεις είναι που οδηγούν στην απαξίωση του ΤΕΕ, αλλά και των άλλων φορέων, στην πλειοψηφία του κόσμου, καθώς η μεγάλη μάζα των μηχανικών δυσκολεύεται να ταυτιστεί με αυτή τη λογική. Ακριβώς με αυτό εμείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι.

* Για εσάς ποιον ρόλο καλείται να έχει το ΤΕΕ;

Η δική μας λογική βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Θέτει ως αρχή ένα ενεργό ΤΕΕ. Αν μπορούσα να συμπυκνώσω σε λίγες γραμμές τις προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχει το ΤΕΕ το 2019, αυτές θα ήταν: η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με σαφείς κανόνες, η νομοθέτηση που θα διευκολύνει την επαγγελματική δραστηριοποίηση για όλους και όχι μόνο για λίγα γραφεία ή εταιρείες, η αναδιανομή των ωφελειών που προκύπτουν σε ολόκληρη την κοινωνία, η θεώρηση του περιβάλλοντος ως πλούτου και όχι ως εμποδίου για τις επενδύσεις, οι θαρραλέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες αλλά και ο συλλογικός, δημοκρατικός σχεδιασμός.

* Στους νέους μηχανικούς το ΤΕΕ τι έχει να προσφέρει; Τους αφορά;

Η αλήθεια είναι ότι το ΤΕΕ, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να βρίσκεται αρκετά μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες των νέων ανθρώπων. Κατά τη γνώμη μας, δεν έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες που να αφορούν την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η πραγματικότητα που επικρατεί στους νέους συναδέλφους (εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, κακοί όροι εργασίας) καθιστά αυτή την ανάγκη, για εμάς, επιτακτική.

* Αλήθεια, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί εργασιακά στους εργαζόμενους μηχανικούς;

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει πλέον συλλογική σύμβαση για τους μηχανικούς και η προστασία που αυτή παρείχε, όπως καταλαβαίνετε, οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ και οι εργασιακές συνθήκες έχουν χειροτερεύσει. Επιπλέον, για λόγους που είχαν να κάνουν κυρίως με ιδιαιτερότητες στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, στον χώρο των μηχανικών επικράτησε από παλιά η αμοιβή των μισθωτών μηχανικών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, πράγμα που τους έκανε ακόμα πιο ευάλωτους, ιδιαίτερα μέσα στην κρίση. Πλέον είναι επιτακτική, αλλά και εφικτή θεωρώ, η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης στον κλάδο. Αυτό πρέπει να είναι ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα του κλάδου συνολικότερα.

* Ποιες είναι οι εξελίξεις με την αναγνώριση των κολεγίων;

Αρχικά να υπογραμμίσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ρητά υπάρχει πρόθεση για αναγνώριση των κολεγίων. Μέχρι προσφάτως, όλες οι συζητήσεις αφορούσαν τους κατόχους πτυχίων εξωτερικού και όχι τους αποφοίτους κολεγίων. Υπάρχει λοιπόν μια σοβαρή ποιοτική διαφορά. Σε συνδυασμό με τις προθέσεις για μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την εισαγωγή βάσης κ.λπ., το συνολικό πλαίσιο που προκύπτει οδηγεί στην πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης με τη de facto, διά της πλαγίας, αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στον σχεδιασμό αυτό όλοι πρέπει να είμαστε αντίθετοι. Ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πχ την κρισιμότητα των τεχνικών έργων στην ασφάλεια των πολιτών, ο λόγος γίνεται ακόμα πιο κατανοητός. Δυστυχώς η μέχρι στιγμής στάση της ηγεσίας του ΤΕΕ και στο ζήτημα αυτό κρίνεται ως προσχηματική.

* Στο μέτωπο του ασφαλιστικού των ελευθέρων επαγγελματιών τί εξελίξεις βλέπετε;

Οι πληροφορίες δείχνουν ότι πρόθεση είναι να επιστρέψουμε στη λογική των ασφαλιστικών κλάσεων. Διαμηνύεται δε ότι η κατώτατη ασφαλιστική κλάση θα είναι αυξημένη σε σχέση με σήμερα. Αυτό προφανώς σημαίνει επιβαρύνσεις για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Πρόκειται εξάλλου για το προηγούμενο ασφαλιστικό σύστημα, που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να χρωστάνε, αλλά και στην κάκιστη οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ, στον οποίον εφαρμοζόταν για χρόνια. Βεβαίως, και για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εκλογές του ΤΕΕ, αυτό αποκρύπτεται για την ώρα. Από τη μεριά μας, επιμένουμε σε ένα δίκαιο σύστημα εισφορών με βάση το τρέχον εισόδημα, με μείωση του ποσοστού για την κύρια σύνταξη στο 6,67% επί του εισοδήματος και αποσύνδεση της κατώτατης εισφοράς από τον κατώτατο μισθό, κάτι που θα ήταν σύμφωνο και με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ. Όλα είναι όμως θέμα πολιτικών επιλογών.

* Σε τι προσβλέπετε σ’ αυτές τις εκλογές;

Προσβλέπουμε σε μια αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση, που θα είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με τη σημερινή πορεία του ΤΕΕ. Για τον λόγο αυτό πρωταγωνιστήσαμε στη συγκρότηση της «Συμμαχίας για ένα προοδευτικό ΤΕΕ». Στόχος μας είναι να λειτουργήσει η Συμμαχία ως η κρίσιμη μάζα για την πλειοψηφική συγκρότηση του χώρου των προοδευτικών, δημοκρατικών, ριζοσπαστών, οικολόγων και αριστερών μηχανικών, που θα αναλάβει τη διοίκηση του φορέα και θα απαντήσει στις πραγματικές αγωνίες των μηχανικών σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL