Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΝ για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΠΕ - Το φιλέτο των υποδομών φυσικού αερίου στους ιδιώτες * Πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου από τη ΔΕΠΑ / Ανοίγει ο (παλαιός) δρόμος για προσλήψεις ημετέρων, golden boys και για προσωπικό δύο ταχυτήτων στη ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΝ για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΠΕ - Το φιλέτο των υποδομών φυσικού αερίου στους ιδιώτες * Πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου από τη ΔΕΠΑ / Ανοίγει ο (παλαιός) δρόμος για προσλήψεις ημετέρων, golden boys και για προσωπικό δύο ταχυτήτων στη ΔΕΗ

Τον δρόμο για όργιο προσλήψεων που οδηγεί σε κομματικοποίηση της διοικητικής πυραμίδας, για δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, και για επικίνδυνη “ευελιξία” στις προμήθειες ανοίγει η κυβέρνηση στη ΔΕΗ, με επικοινωνιακούς χειρισμούς και... εμπνεύσεις από παλαιού τύπου μεθοδεύσεις που πηγαίνουν μέχρι και δεκαετίες πίσω.

Σε πολυνομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ περιλαμβάνονται δέκα μέτρα για την οργάνωση και λειτουργία της ΔΕΗ, το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση κ.ά., που πάντως δεν έχουν εξειδικευτεί απολύτως ή έχουν ακόμη αρκετούς αστερίσκους. Το ν/σ τίθεται την ερχόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε έως τις 20 Νοεμβρίου να έχει ψηφιστεί στη Βουλή.

Ειδικότερα ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τα μέτρα αυτά ως δήθεν εκσυγχρονισμό, ώστε να ξεφύγει η ΔΕΗ “από τον ζουρλομανδύα που της έχει φορέσει το Δημόσιο, ενώ είναι η μοναδική δημόσια επιχείρηση που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό”. Στην πραγματικότητα αλλάζει άρδην τη λειτουργία της επιχείρησης προετοιμάζοντας το έδαφος για αθρόες προσλήψεις, ενισχύοντας την επιλογή στελεχών από την αγορά, κάτι που σημαίνει άνοιγμα σε ημετέρους στη γνωστή... λογική “των αρίστων” και συνακόλουθα πλήρη κομματικό έλεγχο της διοίκησης, ενώ ταυτόχρονα “ανοίγει” και το πλαίσιο των προμηθειών.

Όπως ανακοίνωσε, προβλέπονται τα εξής:

1. Κατάργηση της μονιμότητας δημοσίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους και συμβάσεις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα για τη ΔΕΗ και τις θυγατρικές της ΔΕΔΔΗΕ - ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗ ΑΝ). Οι προσλήψεις απλοποιούνται και επιταχύνονται. Το ΑΣΕΠ θα συμμετέχει μόνο για έλεγχο νομιμότητας, αφού κατά τον Κ. Χατζηδάκη δεν θα υπάρχει μεγάλη εμπλοκή του ΑΣΕΠ καθώς δεν θα υπάρχει μονιμότητα. Μνήμες έρχονται από την περίοδο 1990-1993 (επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) και την πρόσληψη 6.500 εργαζομένων στη ΔΕΗ, όμως αυτές ήταν άλλες εποχές...

2. Κατάργηση τη μονιμότητας γενικών διευθυντών και Διευθυντών της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. Θα έχουν τριετείς θητείες και θα επιλέγονται κατόπιν προκήρυξης που θα απευθύνεται στο εσωτερικό της επιχείρησης αλλά και στην αγορά (στελέχη).

3. Κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών: οι αμοιβές τους θα καθορίζονται από το Δ.Σ. της ΔΕΗ κατόπιν πρότασης ειδικής επιτροπής που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. Αφορά περίπου 80 στελέχη του ομίλου.

4. Οι βοηθεί γενικοί διευθυντές σε ποσοστό έως 20% θα μπορούν να προσλαμβάνονται από την αγορά, αλλά θα αμείβονται όπως οι συνάδελφοί τους που προέρχονται από τη ΔΕΗ.

5. Στοχευμένα προγράμματα εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό με βάση καθορισμένα κριτήρια, ιδίως για συγκεκριμένες κατηγορίες / ειδικότητες ή για συγκεκριμένες υπηρεσιακές μονάδες. Το κόστος θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, και κατά τον υπουργό θα αποσβεστεί σε δύο - τρία χρόνια. Η έμπνευση, όπως είπε ο ίδιος, προήλθε από το μοντέλο που ακολουθήθηκε στον ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014, όταν σημειωτέον “έριχναν” τα ασφαλιστικά ταμεία...

6. Ειδικότερο σύστημα εσωτερικής κινητικότητας, ώστε να μπορούν εργαζόμενοι να μετακινηθούν προς ΔΕΔΔΗΕ - ΔΕΗ ΑΝ.

7. Δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού της ΔΕΗ σε υπηρεσίες και φορείς του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε εθελοντική βάση, στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας του Δημοσίου, σε συντονισμό με το υπουργείο Εσωτερικών.

8. Παροχή ευελιξίας για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων κάτω από τα όρια που θέτει το κοινοτικό δίκαιο, κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, με προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που διατηρείται. Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα η ενωσιακή νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή και θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει η επιχείρηση ότι είναι εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό αλλά και να εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

9. Συστήνονται δύο επιτροπές για να μπορέσουν να στηρίξουν τις ανωτέρω επιλογές: α) Επιτροπή Αμοιβών και Προσλήψεων που θα εισηγείται στο ΔΣ την πολιτική προσλήψεων του προσωπικού αορίστου χρόνου και τη διαδικασία πρόσληψης και την πολιτική αμοιβών για τα υψηλόβαθμα στελέχη και β) Επιτροπή Εποπτείας Προμηθειών για τον έλεγχο εφαρμογής του κανονισμού έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

10. Καταργείται το προνομιακό πλαίσιο για τα τιμολόγια των εργαζομένων στη ΔΕΗ και πλέον θα ισχύει έκπτωση 30% μόνο στο ανταγωνιστικό σκέλος. Πρόκειται για το γνωστό μέτρο που έχει ανακοινωθεί από το καλοκαίρι, μαζί με την αύξηση τιμολογίων, με το σύνθημα “Βάζουμε όλοι πλάτη” για τη διάσωση της ΔΕΗ...

Σημειώνεται ότι, αν και συζητήθηκε το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο και παρουσιάστηκαν οι βασικές ρυθμίσεις του, σήμερα το μεσημέρι θα γίνει συνάντηση Κ. Χατζηδάκη - ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ...

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται το μοντέλο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, που προβλέπει -όπως και ο προηγούμενος νόμος- διαχωρισμό σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών και προστίθεται και η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, που είναι η μόνη που θα μείνει στο Δημόσιο και μέχρι στιγμής το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου (IGB) και συμμετοχές σε δυνητικά έργα (π.χ. ΙGI, EastMed κ.λπ.). Η συμμετοχή του Δημοσίου στις υποδομές και στην εμπορία φυσικού αερίου θα τεθεί προς πώληση στο 100% (ήτοι 65% στο σύνολο, αφού το υπόλοιπο 35% κατέχει ο όμιλος ΕΛ.ΠΕ.), ενώ δεν αποκλείεται κοινός διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση με τα ΕΛ.ΠΕ. “αν θέλουν βέβαια”.

Ο υφυπουργός Γ. Θωμάς μίλησε για πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, ιδίως για τις υποδομές φυσικού αερίου, αναφέροντας ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα με την περίφημη “εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση” που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός... Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι η απολιγνιτοποίηση, παρά τον “πράσινο μανδύα” της, στην ουσία ανοίγει την πόρτα διάπλατα στην αγορά και τους παίκτες του εισαγόμενου και ακριβού φυσικού αερίου...

Έργα ΑΠΕ χωρίς έγκριση

Στο πολυνομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπονται:

- Πολύ μεγάλα έργα ΑΠΕ, άνω των 250 MW, να αιτούνται μεμονωμένη ενίσχυση που θα εγκρίνει το ΥΠΕΝ, εφόσον η τιμή εγκριθεί από την DG Comp (Ε.Ε.).

- Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας έως ποσοστού 1%.

- Ξεμπλοκάρονται 170 αιτήσεις για χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρισμού από υβριδικούς σταθμούς.

- Δίνεται η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής ΑΠΕ στην αγορά κ.λπ.

Επίσης επανακαθορίζεται η τιμολόγηση για νυχτερινή κατανάλωση άνω των 1.600 KWh για ελάφρυνση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές κ.λπ., ενώ η Καθολική Υπηρεσία -που φαίνεται πως ενδιαφέρει τους ιδιώτες παρόχους λόγω της αυξημένης τιμολόγησης (+12%)- δεν θα παρέχεται πλέον αποκλειστικά από τη ΔΕΗ, αλλά θα υπάρχει εκ περιτροπής κάλυψη από τους τρεις μεγαλύτερους προμηθευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL